Усвајање деце најспорнији део закона о истополном браку

Taнјуг

04. 03. 2015. у 23:59

У Словенији на усвајање деце чека готово 600 неплодних парова, а трећина усвојења односи се на децу из иностранства

Усвајање деце најспорнији део закона о истополном браку

Илустрација

ЉУБЉАНА - Право истополним партнерима на усвајање деце најпроблематичнији је део закона чијим је усвајањем у парламенту Словенија постала 11. држава Европске уније која признаје истополни брак, а противници су већ почели да прикупљају потписе за референдум како би оспорили закон који тек треба да ступи на снагу.

Промена Закона о брачној заједници и породичним односима, којим се дозвољавају геј бракови и усвајање деце хомосексуалним паровима, прихваћена је у уторак у парламенту са 51 гласом "за" и 28 "против".

Међутим, пред парламентом је, према тврдњама католичких и цивилних удржења, против закона демонстрирало око 8.000 људи и верује се да би на референдуму, ако би био расписан, могло бити осигурано довољно гласова да се закон поништи.

Према недавној анкети дневног листа "Дело", 60 одсто словеначких испитаника се изјаснило за то да се истополним заједницама призна право на склапање брака према обреду важећем за хетеросексуалне парове, али се већина противи законској одредби да истополни парови могу усвајати децу.

Водећи словеначки медији либерално-левог профила данас истичу да је новим законом само признато постојеће стање, да је укинута законска дискриминација истополних парова и да се земља тако приближила модерним решењима која важе у неким другим државама, преноси Хина.

Портали и форуми који мисле супротно упозоравају да је реч о великом друштвеном преокрету и увођењу контроверзне "родне теорије" која ће додатно антагонизовати друштво.

Католички медији сматрају да би убудуће, на основу тог закона, из школа могли бити отпуштани наставници који пред ученицима не би бранили право хомосексуалних заједница, као и да ће неке земље опозвати споразуме са Словенијом о усвајању деце.

Истичу, пре свега, Русију која је пре две године забранила давање деце на усвајање у државе које допуштају родитељска права истополним паровима.

У Словенији на усвајање деце чека готово 600 неплодних парова, а трећина усвојења односи се на децу из иностранства.

Да би противници закона успели у референдумској иницијативи, морају у року од седам дана да прикупе 4.000 потписа, а затим у додатних месец дана још 40.000.

Поред тога, на референдуму против већ усвојеног законског решења мора гласати најмање 20 одсто од свих уписаних бирача што ће бити тешко постићи, а такав референдум мора одобрити и Уставни суд.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (6)

dejan

05.03.2015. 00:50

Sta ce im vasa odbacena deca, treba da uzivaju u zivotu, dosta ste ih kinjili!

APO KALI PSA

05.03.2015. 02:58

Da li su oni, koji su glasali za ovaj zakon, razmisljali o deci ili o EU i sumanutoj politici koju diktira ? Gejevi imaju pravo na decu, ali i deca imaju pravo na mamu i tatu!!! Kakva demokratija i zakon smeju da im to oduzmu?!

mika

05.03.2015. 08:15

Da li i nas čekaju ove nakaradne stvari sa ulaskom u EU? To je više nego bolesno, zašto ćute stručna lica. Vodimo rasprave hoće li smeti roditelj da podigne glas na dete, a ovo je valjda malo dublji problem, šta je sa psihom i kojim primerom mogu pozitivno da se iskažu ti ,,roditelji,,? Zgranut sam idejom ali i ćutanjem!

poka

05.03.2015. 19:07

to moze ,jeli, a kada neko ko zivi sam hoce da usvoji dete ,postave prepreka taman toliko da nakon svega ili odustanes ili budes odbijen.fuj

Драгомир

07.03.2015. 07:29

Згражавамо се бракова истополних особа а тек дозволе да усвајају децу?Ја овако стар бих умро сазнавши да је то такав пар добио дозволу и усвојио дете!Зар неко сме да за то изда дозволу па макар дете живело у луксузу?Када би дете постало свесно где је дато могу да замисли које трауме би доживљавало због онога шта би гледало!