Љубљана: Словенци дижу споменик Његошу

Танјуг

20. 05. 2014. у 17:24

Љубљана: Словенци дижу споменик Његошу
У Љубљани, у улици која носи његово име, откривен је споменик једном од највећих словенских песника и мислилаца Петру другом Петровићу Његошу

У Љубљани, у улици која носи његово име, откривен је споменик једном од највећих словенских песника и мислилаца Петру другом Петровићу Његошу.

Споменик представља реплику Његошеве бисте знаменитог црногорског вајара Драга Ђуровића на постаменту од мермера из Бејлопавлића.

У присуству великог броја поштовалаца Његоша, споменик су открили почасни конзул Црне Горе у Словенији Војислав Ковач, градоначелник Љубљане Зоран Јанковић, црногорски министар културе Бранислав Мићуновић и државни секретар у словеначком Министарству културе Алеш Чернич.

Идеју да се у уз бројне друге европске пријестонице и у Љубљани подигне споменик Његошу иницирао је и финансирао Ковач, преносе подгоричке "Вијести".

"Велика ми је част да сам као Црногорац и Љубљанчанин подарио споменик Љубљани и на тај начин дао допринос обележавању два века од рођења највећег црногорског песника. Споменик ће остати као знак историјске и културне повезаности два народа, добрих међудржавних односа и гостољубивости Љубљане", поручио је Ковач.

Градоначелник Јанковић захвалио је Ковачу на спомениуку који је подарио Љубљани, док је Чернич подсетио да је Његош једна од најзначајнијих личности црногорске историје који је поставио темеље црногорске државности, описменио и образовао Црногорце.

"Љубљана са поносом даје простор за споменик Његошу у част посебности и пријатељства између Црне Горе и Словеније", поручио је Чернич.

Црногорски министар културе је подсетио да су Његошева дела надахнула пре свега црногорску, а потом и јужнословенску књижевност и увела их у светске бибилотеке, научне и образовне програме.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (13)

Dejan

20.05.2014. 17:38

Njegoš nije Crnogorac a koliko znam , odrekla ga se kao srpskog pesnika, i "dukljanska akademija nauka".

Vitez Vasojevic Crnogorac,Stockholm

21.05.2014. 10:14

@Dejan - Braco srbi,dokle ce te da prisvajate tudje !! Njegos je Crnogorac i to dobro zapamtite !! Neka je vjecna Crna Gora!!

pater f

22.05.2014. 11:04

@Dejan - "Ja sam i Srbin,i Sloven i Crnogorac,eto šta sam", ovo je Njegoš koga mali mozgovi teško razumeju.

зокс

20.05.2014. 18:01

За то време му милогорци замерају за "истрагу потурица"!

moomcilo

20.05.2014. 18:24

cudno, za mene bi logicnije bilo da slovenci podignu spomenik komadantu jugoslovenske vojske u otadzbini Drazi Mihajlovicu. Mnogi slovenci su bili pod njegovom komandom I zrtvovali sebe za YU

Јабре

21.05.2014. 04:43

@moomcilo - Било их је 300 ако ће мо говорити о бројкама а 41. је било 1000 партизана, 42. четници више нису постојали јер су се прикључили домобранима а партизана је било 2000.

pera

20.05.2014. 18:51

Vladika Njegos ,je za zivota govorio ,da je ono sto je, a to je Srbin ,najlepsi Srbin ,rekli bi ostali .Nego ,da se nije ko od Milovih Srba povampirio(daleko bilo,Boze spasi ne zavedi) ,pa sa onog sveta doneo nove detalje sto nisu ostali iza velikoga Srpskog sina-zapisani ? Povampireni Milovi Srbi , ogrezli u interVatikanizmu i Kriminalizmu ozbiljno zbog toga zabrinuti za EvroAtlantizma,boluju od sizofrenog cepanja i pre podne se zovu Crnogorci ,a predvece i ne znaju ko su.Ujutro pre kafe ,mozda

Зоран, Воја и Бранко

20.05.2014. 21:18

Зашто се читаоци чуде? Нити то гдје пише, нити је Мило заслужан за ово. Па градоначелник Љубљане је Србин, Моравац из околине Смедерева, а дародавац и министар културе су Срби из Црне Горе.

Јабре

21.05.2014. 04:44

Мораћу једном приликом отићи да погледам владику и поклоним се његовом споменику !