ЦГ: Милион евра за маузолеј

Б. Р.

понедељак, 26. 08. 2013. у 08:34

ЦГ: Милион евра за маузолеј
У току реконструкција културно-историјског споменика на Ловћену посвећеног Нјегошу. У санација маузолеја биће уложено више од милион евра
ЛОВЋЕН - Реконструкција Нјегошевог маузолеја на Ловћену је у току. И поред радова све је учињено да тај културно-историјски споменик буде отворен за посетиоце, да безбедно стигну до Језерског врха и посете маузолеј. У санацију, која би требало да буде завршена до краја септембра биће уложено више од милион евра.

Иначе, пројекат обнове предвиђа радове на зидинама, прилазном степеништу и платоу, али и постављање хидроизолације на тунелу којим се стиже до маузолеја.

- Изабран је добар извођач, фирма "Бом бетон" са Цетиња, која се и у ранијем периоду показала као добра на пословима санације културних добара у престоници. Раније су радили на крову Владиног дома, на француском посланству, националној библиотеци. Очекујемо да ће и овај посао урадити како је зацртано уз поштовање предвиђених рокова - казао је Павле Пејовић, директор Народног музеја Црне Горе.

Наглашава да су се градитељи потрудили да сви туристи који долазе на Ловћен и поред захтевног посла на реконструкцији ипак могу посетити маузолеј.

- Добро је организовано градилиште. Предузете су све мере да људи, а има их много, који дођу тамо да безбедно посете маузолеј, обиђу крипту, поклоне се Нјегошевим сенима, а после са видиковца где је велико гумно уживају у погледу који се протеже са Ловћена - истакао је Пејовић.

Санацију маузолеја финансира Дирекција јавних радова из буджета за капиталне инвестиције.

МЕШТРОВИЋЕВА ЗАМИСАО

МАУЗОЛЕЈ Петру Другом Петровићу Нјегошу подигнут је 1974. године по пројекту и идеји познатог вајара Ивана Мештовића. Са окретишта у подножју до улаза у маузолеј води тунел са 471 степеницом којим се долази на камену терасу и предворје са бунаром. Капела је најимпресивнији део маузолеја у којој доминира скулптура Нјегоша. Изнад његове главе је орао раширених крила. Девет метара висок свод капеле прекривен је мозаиком са 200.000 позлаћених плочица.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

baunti

26.08.2013. 19:05

Bolje da su podigli crkvu po zelji samog Njegosa, nego da mu dizu neku interpretaciju njegove zelje.

Ana

03.11.2014. 16:29

Jeste da je lijep mauzolej,ali ipak treba Njegošu ispuniti želju da počiva u skromnome manastiru