ПОДГОРИЦА - Црногорско Министарство унутрашњих послова крајем прошлог месеца донело је решење о регистрацији "Црногорске католичке цркве", на основу захтева извесног Ивана Занковића. Уверење је издала Подручна јединица за управне послове у Бару, 26. марта, са седиштем у том граду и на адреси Сутоморе-Обала бб.

Слична ствар десила се 1997. године када је у полицијској станици на Цетињу регистрована "Црногорска православна црква", канонски непризната.

Пре две године, председник барског огранка Матице црногорске Иван Јововић, упутио је писмо тадашњем премијеру Игору Лукшићу поводом потписивања новог конкордата са папом Бенедиктом позивајући га да Црногорци католици и њихова традиција треба да добију своје место у посебном уговору, који ће Црна Гора потписати са представницима Свете столице.

Нјихово изостављање из текста конкордата било би штетно, "јер су они једни од носилаца државно-духовног континуитета овог народа и државе."

НЕМА РАСКОЛА АМБАСАДОР Црне Горе при Светој столици Анте Збутега изјавио је за радио Антену М да нема раскола у оквиру локалне Католичке цркве и да све ово неће утицати на темељни уговор између Црне Горе и Свете столице.

- Очигледно је да режим у Подгорици прави црногоризацију од свега и свачега. Имамо црногорску кртолу, купус, лук, рибу, чак и црногорског ловачког кера, црногорски ваздух, воду, а ево и некакве квази црногорске верске организације. МУП се веже за анохрони закон из 1979. године, па је на исти начин регистровао ову и Мирашеву организацију - каже, за "Новости", професор др Будимир Алексић. - Оно што се нама православцима десило пре 16 година, данас се дешава католицима. Уместо да су се успротивили том чину, неки од њихових жупника и бискупа уважавали су Мираша, давали му легитимитет. Ватикан треба да штити канонски поредак своје Католичке цркве, а не да у Црној Гори кокетира са некаквом Мирашевом дружбом.

Из которске Бискупије није било званичних реаговања. Само је дон Павао Медич изјавио новинарима да верује да се неко шали, "јер би било скандалозно да је МУП регистровао тако нешто и дозволио злоупотребу имена Католичке цркве".

- Затражићемо од МУП да видимо о чему се ради и обавестимо Свету столицу, јер без њиховог одобрења нико не сме да злоупотребљава то име - поручио је Медић. - Можда је у питању неко удружење грађана које се регистровало као невладина организација. У сваком случају МУП није смео дозволити ту злоупотребу.

Тек основана "Црногорска католичка црква" за сада нема свештеника и бискупа. Тако је било у почетку и са ЦПЦ...