Због страха се не иде ни у куповину: Београђанка из Њу Џерсија о борби Америке против вируса корона

Д. САВИЋ

01. 04. 2020. у 12:00

Ида Синкевић: Разбољева се велики број полицајаца, ко ће чувати ред и мир

Због страха се не иде ни у куповину: Београђанка из Њу Џерсија о борби Америке против вируса корона

Ида Синкевић

ЖИВИМ у Америци преко 30 година и тренутну ситуацију могу да окарактеришем само једном реченицом - Америка је епидемију дочекала потпуно неспремна.

Ово, у разговору за "Новости", из Њу Џерзија говори Ида Синкевић, редовни професор историје уметности на Лафајет колеџу у Пенсилванији. Београђанка која живи у једној од најмањих, али и најгушће насељених држава САД, чији делови припадају широј околини града Њујорка, сведочи да је Велика јабука ових дана празан град са највећим бројем заражених и смртних случајева од последица вируса корона:

- Пета авенија изгледа као улица духова. Чује се само звук хитне помоћи. Епицентар короне је сам град Њујорк. У граду су продавнице пуне, али се људи не усуђују да изађу у куповину. Све болнице, у којима иначе ради много наших лекара, су пуне, а очекује се да ће ускоро постати и препуне. Људи су солидарни, бар једном током дана изађу на балконе и аплаузом поздрављају лекаре - каже Ида Синкевић. - У Централном парку се сада отвара и нова привремена болница. Изгледа као шатор, али је, наводно, добро опремљена. Стално приказују на ТВ и ту страшну хладњачу коју су "закачили" за Ленокс хил болницу да би могли да прошире капацитет мртвачнице. У међувремену, разболева се велики број и лекара и полицајаца у Њујорку и не знају ко ће да чува ред, мир и здравље ако се тај тренд настави.

Влада је одлучила да уведе друштвену изолацију и затвори већину институција и бизниса, од школа и факултета до кафана, позоришта... Скоро све продавнице, сем оних за храну су такође затворене. Око 80 одсто становништва остало је код куће.

Јаз између добростојећих и сиромашних се, додаје она, у последњих неколико недеља знатно повећао. Људи који имају стабилне послове наставили су да раде од куће, примају плату и углавном нигде не иду да се не би заразили.

- Али, много је више оних који су због затварања свих бизниса остали без посла. У Америци постоји врло велики број послова где су људи плаћени на сат и немају ни здравствено, ни пензијско осигурање, а послодавци нису ни у каквој обавези да их задрже на послу. То је посебно случај у услужном сектору, од хотелских радника до фризера. Сви су минимално плаћени на сат, живе од бакшиша који су овде углавном обавезни (15-20 одсто од цене услуге) и тренутно немају никакав извор зараде. На прагу су да постану бескућници, јер у Америци одмах избацују из стана ако се не плати кирија или кредит за стан. Пошто немају здравствено осигурање, не могу ни да се лече. Посета лекару опште праксе у мојој држави кошта између 100 и 200 долара, а за специјалисте се плаћа много више - каже наша саговорница.

Влада је, подсећа она, изгласала пакет мера којим ће се најугроженијима дати неки новац и сви болесни од вируса ће моћи да се лече бесплатно, али то тек треба да се спроведе.

- Неприпремљеност америчког здравства за епидемију је невероватна. Вирус дивља већ неколико недеља, а заштитних маски још нема довољно за грађане, па чак ни за лекаре, нема ни довољно респиратора. Из Беле куће јављају да ће свега бити и сви се надамо да су у праву. Али, врло је чудно да тако богата земља пати од толиких несташица, и то сада када је најтеже. Шта ли нас још чека? - пита се Ида Синкевић.

ХИСТЕРИЈА ОКО ТОАЛЕТ ПАПИРА

- ЖИВИМ у предграђу у држави Њу Џерзи и морам да признам да сам била потпуно запањена кад сам на почетку ове кризе ушла у своју лепо снабдевену самопослугу и угледала празне полице - преноси нам своја искуства Ида. - Није било ни хлеба, ни брашна, ни квасца, махнитом брзином је нестајало месо, а тоалет папира ни за лек! На телевизији сам после видела да су се људи чак тукли око тоалет папира.Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (9)

d

01.04.2020. 12:35

mogli su da se pripreme da su hteli, znaci, nisu hteli, znaci hteli su bas ovo, to je od pocetka bio plan, sledeca faza je stalno vanredno stanje, i vecni rat, 1984...

Niko

01.04.2020. 12:44

I ona devojka kaze zivi u predgradju los Angeles, a kada pogledas na karti gde je to, vidíš da je ona videla more samo na slici, posto je udaljena 80km od sant monike

Niko

01.04.2020. 12:46

Toga ima i kod nas na moru, kaze odakle si.. Odgovor beograd.. Koji kraj mali mokri lug... To je daleko od beograda

Па кад тако гледаш

01.04.2020. 16:25

@Niko - у 19. веку је и Дедиње било селендра...

Musashi

01.04.2020. 14:53

Ja izgleda zivim u nekom drugom Dzerziju, a radim u nekom drugom Njujorku... Gospodja je neke stvari lepo objasnila, a neke prilicno nije. "Neka novcana pomoc najugrozenijima" je 1200 SVIMA + 500 za svako dete mladje od 21. Nezaposleni dobijaju do 600$ nedeljno (u zavisnosti koliko su zaradjivali). A da su nespremni - jesu. Bice katastrofa.

Младен

01.04.2020. 15:06

Која земља је дочекала спремна, ха? Ова жена је у праву. Америка је имала први случај заразе још 20-ог јануара, али нису радили апсолутно ништа до средине марта. Осим наравно Трамповог лупетања и давања лажних информација које се наставља до дан данас. А да, и спрдања са Кином и потцјењивања њихових жртава и напора да се изборе са епидемијом. А шта данас статистика говори о способности не само моћне Америке, него комплетне западне хемисфере...?