У САД тренутно, како говоре званични подаци, корона вирусом заражено је 163.429 лица, број умрлих је надмашио 3.000, а по броју инфицираних на првом месту је држава са више од 66.000 заражених и умрлих 1.243, где је данас током шест паклених сати - на мање од три минута умирао један човек.


Степен умирања је и разлог што су тела преминулих у становима остајала и 24 сата, пре него што би их надлежни однели, па је зато у Велику јабуку, епицентар пандемије, послато и 85 хладањача за смештање тела.


Тела у камионе хладњаче већ данима убацују виљушкарима, рекли су надлежни и прецизирали да ће сваки од 85 камиона, које ће обезбедити ФЕМА - Федерална агенција за управљање у ванредним стањима, примати 40 тела, а што ће капацитете града у мртвачницама повећати са 3.500 на 7.000.


Тела ће бити складиштена и у чувеном Медисон сквер градену, вишенамеснкој дворани која је била мека кошарке, и у којој су наступале бројне светски познте звезде а на пример Ерик Клепотон је у њој прославио 70 рођендан ...


Очекује се да ће у град стићи и војници који ће помагати у мртвачницама и при сахрањивању.

Фото ЕПА


Град је набавио још 45 хладњача, јер су потребе огромне, пре избијања вируса крона том граду са 8,7 милиона становника било је довољно 900 места у мртвачницама.
Медији преносе и да се у просеку између 12 и 14 сати чека да када неко умре код куће или ван болнице дођу по тело.


Без обзира на овако тешку ситуацију, што се вирус шири као пожар, у Њујорку гужве не престају, социјална дистанца се крши на сваком ћошку, и када мора, као у метроу, и када не мора, а једна од таквих слика виђена је данас на Менхетну, када је у луку упловио Конфорт - војна болница са 1.000 кревета и 12 операционих сала и 1.200 људи који раде на њој.Људи су се гурали, скоро па и пењали једни другима на леђа да би кроз ограду направили слику брода који треба да помаже људима којима је помоћ неопходна ,а нису оболели од вируса корона.


Гужва је била толико велика, нико се није обазирао на ЦОВИД на запрећену казну од 500 долара, па је градоначленик Бил де Бласио , када је видео слике на твитеру, издао наређење полицији да хитно разбије окупљену масу.
Званичници Њујорка очекују да ће Дан Д бити 5. април, 35 дана након што су имали нултог пацијента.