После короне у Италији остаје глад: Из супермакета излазе а да нису платили, страх се претворио у љутњу

Novosti online

28. 03. 2020. у 23:53

После короне у Италији остаје глад: Из супермакета излазе а да нису платили,  страх се претворио у љутњу
Италијани се боре са ужасним последицама епидемије вируса корона, а нова опасност која се надвија над ову земљу је тежак економски положај због заразе
Италијани се боре са ужасним последицама епидемије вируса корона, а нова опасност која се надвија над ову земљу је тежак економски положај због заразе, па чак и глад оних који су остали без посла и зараде.

Рекордан број умрлих од вируса корона у Италији: јуче је 969 особа подлегло зарази, број преминулих лекара се попео на 51, а пет седмица након почетка епидемије регистровано је укупно 86.498 заражених, па је по броју позитивних на вирус премашио укупан број оболелих у Кини, преноси Танјуг текст свог извештача из Италије.

Стручњаци који прате ширење епидемије вируса корона у Италији тврде да постоје чврсти докази да је број заражених 10 пута већи од броја који се званично саопштава и да он достиже цифру од око 600.000.

Овим раскораком у броју тестираних и стварно заражених (а нетестираних) може се објаснити чињеница зашто је у Италији, према званичним подацима, смртност тако висока у односу на друге земље.

Нема више певања на терасама

Месец и по дана од почетка епидемије и рестриктивних мера, генерално расположење грађана у Италији се мења. Медији упозоравају на опрез, грађани су престали да певају са балкона.

Медији објављују анкете са људима у супермаркетима, а порука је да се „страх претворио у љутњу“.

У супермаркетима има довољно хране, али многи људи, који су се већ раније борили да саставе крај с крајем, немају новца да то плате. Такође грађани јављају да су поједини велики дистрибутери хране повећали цене.

„Гладни смо“, све чешће се чује од људи који су остали без посла и без пара.

Неко од њих плаче, неко шапуће, а они бесни покушавају да узму храну у супермаркетима, а да не плате.

Супермаркет у Палерму био је на удару двадесетак породица које су напуниле колица са робом и покушале да изађу, а да не плате. Интервенисала је полиција.

Протести за сада још нису масовни, али је јасно да ће држава убрзо морати да поведе рачуна и о овоме. Мере које су до сада донете за ублажавање економске стране кризе касне.

Продужетак карантина

Влада припрема нови декрет, и према доступним информацијама карантин се продужава за најмање још две седмице по престанку садашње одлуке 3. априла.

„Чак и најмања попуштања забрана које су на снази ризик су да се број инфекција поновно повећа и самим тим продужи карантин“, поручили су , Силвио Брусаферо и Франко Локатели, председници две најважније државне здравствене институције: Високог института за здравство и Високог здравственог већа.

Стручњаци упозоравају да ће можда бити потребне седмице, а могуће и неколико месеци како би се вратио нормалан живот.

Председник тражи солидарност од Европе

По други пут од како је почела епидемија нацији се обратио италијански председник Серђо Матарела. Захвалио се онима који су у првом реду борбе против епидемије и позвао народ на јединство.

А од Европе, затражио је „солидарност“ у драматичним условима са којима се суочава континент.

„Надам се да ће сви у потпуности разумети, пре него што буде касно, озбиљност претње Европи. Потребна нам је солидарност. Неопходне су даље заједничке иницијативе, што пре превазићи старе шеме које сада нису довољне нити адекватне”, поручио је Матарела.

(Sputnjik)


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (8)

Мр Радомир Шћепановић

29.03.2020. 05:32

Свуда у свету је храна велики део плате!

Nikola Kostić

29.03.2020. 10:51

Posle korone samo dva scenarija su realna gledajući istoriju. 1. Ekonomska kriza na nivou celog sveta. 2.Rat

A meni se smeju

29.03.2020. 15:30

kad pričam godinama da treba u dvorištu umesto tuja i engleske trave, gajiti baštu! Pasite, gospodo pobegla sa sela!

Jovjca Petrovic

30.03.2020. 12:08

Ja neznam odakle vama ova informacija ,izlaze a da nisu platili ja nisam to video ni cuo ovde !!!

Ana

01.04.2020. 02:15

@Jovjca Petrovic - Bilo je juče na nekim vestima, rai1 ili 2, mada se ne sećam priče o 20 porodica već samo o pokušaju krađe.