Избори за Трамповог противкандидата: Пит Бутиџиџ води у Ајови

Танјуг

05. 02. 2020. у 00:10

На другом месту су сенатори Берни Сандерс и Елизабет Ворен, док је на трећем месту бивши потпредседник САД Џо Бајден

Избори за Трамповог противкандидата: Пит Бутиџиџ води у Ајови

Фото: Танјуг/АП

Кандидат за демократског супарника америчком председнику Доналду Трампу на предстојећим изборима Пит Бутиџиџ повео је на првом гласању кокуса у Ајови, према резултатима са 62 бирачких места, саопштила је Демократска странка у тој савезној америчкој држави.


На другом месту су сенатори Берни Сандерс и Елизабет Ворен, док је на трећем месту бивши потпредседник САД Џо Бајден.


Бутиџиџ је освојио 26,9 одсто гласова делегата, Сандерс 25,1, Воренова 18,3, а Бајден 15,6 одсто гласова, преноси Ројтерс.


Демократе у Ајови, међутим, још нису прогласиле победника избора одржаних јуче.


Резултати су објављени дан касније због техничких проблема, а Демократска странка је саопштила да мора да уради додатне "провере квалитета" и исправи евентуалне недоследности у преношењу података са места на којима су одржавани избори.


Речено је и да није радила апликација у коју је требало уносити податке, али и да није била хакована, пренео је Глас Америке.


Кокуси - скупови грађана на којима отворено изражавају подршку некоме од демократских кандидата - били су одржани на 1.600 локација у Ајови.


Број делегата из Ајове који ће на финалној конвенцији Демократске странке гласати за председничког кандидата је 41, па ће се гласови који су добили кандидати у Ајови прерачунати у број делегата.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације