Синдикати не одустају: Штрајк док Макрон не попусти (ВИДЕО)

Танјуг

06. 12. 2019. у 12:41

Синдикати не одустају: Штрајк док Макрон не попусти (ВИДЕО)

Фото Танјуг / АП / Daniel Col

Представници синдиката у Француској поручили су данас да неће прекинути штрајк све док председник Емануел Макрон не одустане од најављене реформе пензионог система
Представници синдиката у Француској поручили су данас да неће прекинути штрајк све док председник Емануел Макрон не одустане од најављене реформе пензионог система.

"Штрајковаћемо још најмање једну недељу, а на крају недеље је на влади да се повуче", рекао је један од представника синдиката, преноси Ројтерс.

Како се наводи, исход зависи од онога ко ће први попустити - синдиката који ризикују да изгубе подршку јавности ако ометање саобраћаја потраје ,или председника, чији је досадашњи мандат протекао у серији социјалних нереда.

Синдикате за сада подржавају медицински радници, радници на железници и наставници, као и противници владе.

Намера Макрона је да поједностави пензиони систем, по коме постоји више од 40 основа за пензионисање, и по коме, на пример, радници на железници или маринци могу да се пензионишу 10 година пре просечног радника.

Макрон је рекао да систем није праведан и да сувише кошта због чега Французи морају да раде дуже.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Mikiboy

06.12.2019. 14:50

To nema nikakve veze sa penzionim osiguranjem vec sa Amerikom koja kaznjava Makrona.Strajkaci ne rade u svoju korist vec u korist Amerike.Pamet u glavu Francuzi.