Џихадисти побегли из Сирије сада су на КиМ: Монтирају видео-снимке ДАЕШ-а и прете

NovostiOnline

11. 11. 2019. у 18:01

Џихадисти побегли из Сирије сада су на КиМ: Монтирају видео-снимке ДАЕШ-а и прете

jihadology.net

Четворица Албанаца, Беко Идризи, Беким Фидани, Иљбер Бела и Фатон Иваја, који се боре за Исламску државу, побегли су из затвора на истоку Сирије и поново су активни
Четворица Албанаца, Беко Идризи, Беким Фидани, Иљбер Бела и Фатон Иваја, који се боре за Исламску државу, побегли су из затвора на истоку Сирије и поново су активни, што се може видети на неколико видео-снимака објављених прошлог месеца.

Како је објавила приштинска „Газета експрес“, видео-снимци су титловани и на албанском језику и на њима се види убијени вођа Исламске државе Абу Бакр ел Багдади. На једном од снимака Албанац Фатон Иваја приказан је са тешким наоружањем.

На снимцима се позива на жртвовање на Божјем путу, а ИД шаље претеће поруке Сједињеним Америчким Државама.

„Газета експрес“ пише и да се ови видео-снимци монтирају на Косову, тврдећи да су ту информацију „потврдили извори унутар безбедносних служби“. Лист наводи и да се видео-поруке ИД снимају „негде на граници између Турске и Сирије“.

„Значајан број припадника ИД турске власти нису заробиле и придружиле су се терористичким групама у активностима које су дискретније, присутне на курдској и сиријској територији“, каже Бедри Ељези из косовског Института за међународне студије (ИМС) и наводи:

„Ситуација у Сирији нас наводи на размишљање о опасности ако се они врате на Балкан, јер смо имали прилику да видимо како су неке избеглице отишле у Енглеску, а припадници ИД могу да уђу на Косово и представљају опасност.“

Експерт за безбедност Дризан Шаља указује на потребу да безбедносне институције на Косову раде више на идентификацији оних који објављују видео-снимке.

„Било би добро основати радну групу у коју би се укључили и безбедносни органи који би створили чврсту основу како би се открила места где се ови видео-снимци снимају и монтирају“, рекао је Шаља.


rs.sputniknews.com

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Niko

12.11.2019. 13:20

Nemajte strah... Amerika ih ima pod kontrolom kao i sve ostale... Kauboji u metar znaju gde su i sta rade