У ексклузивном интервјуу за руску ТВ РТ, сиријски председник Башар Асад рекао је да је страх европских народа да ће им Турска послати избеглице лицемеран, и оптужио ЕУ да наставља да спонзорише тероризам у Сирији.

Прочитајте још: САД оптужују Сирију и Русију за нападе на болнице

Сиријски лидер тврди да би највећа брига Европске уније требало да буду "стотине хиљада џихадиста са којима је у савезу", а не избеглице из Сирије које турски председник Реџеп Тајип Едоган прети да ће пустити.

"Како се можете бојати тих неколико милиона, који су већином умерени и међу којима је мало терориста, док директно подржавате на десетине, можда и стотине хиљада терориста у Сирији и не бојите се да ће се они вратити у ваше земље?", упитао је Асад.

Асад је у интервјуу за РТ навео да би међу онима који су побегли из ратом растрзане Сирије могло бити екстремиста, али да већина избеглица не представљају претњу за разлику од ојачаних џихадиста који могу окренути против својих покровитеља.

Однос ЕУ и Турске, Асад је оценио као однос љубав-мржња. Напоменуо је да иако ЕУ "мрзи“ турског лидера, европске земље не могу ништа осим да послушају шта има да каже.

Заправо, однос између Ердогана и ЕУ је комплексан: мрзе га, али га желе, рекао је Асад.