Вођа Исламске државе Абу Бакр ал-Багдади могао се скривати на потпуно неочекиваном месту у неочекиваном делу Сирије, бази супарничке скупине, јер је плаћао новац за заштиту својих чланова, пише NY Times позивајући се на документе заплењене током напада приликом кога је ал-Багдади убијен.

Рачуни, тако типични за књиговодство Исламске државе, показали су да је група платила најмање 67.000 долара члановима Hurrasa al Dina, неслужбене подружнице Ал Каиде и заклетих непријатеља Исламске државе.

Док је супарничка група чувала тајну, на крају га је издао блиски сурадник, изјавила су у среду два америчка званичник, што је довело до његовог убиства у нападу америчких специјалних снага прошлог викенда.

У среду су се појавиле и друге појединости о рацији, укључујући то да су америчке снаге заплениле низ преносних рачунара и мобилних телефона из Ал-Багдадијевог комплекса, те да је, према тврдњама иза Пентагона, у том комплексу, поред Ал-Багдадија, убијено још шест људи, укључујући и двоје деце које је он убио када је детонирао самоубилачки прслук.
Ал-Багдади је провео своје последње месеце у изоллованој вили у Бариши, селу у делу провинције Идлиб, где су доминирале супарничке џихадистичке групе и стотине километара удаљен од некадашње територије Исламске државе дуж границе између Сирије и Ирака.

То је требало да буде потпуно непримерено место за вођу Исламске државе, још мање једног од најтраженијих људи на свету. Припадници Хураса ал Дина су убијали ИСИЛ-овце и ови су им враћали истом мером.

Књига рачуна, коју су у Сирији пронашли контакти Асаада Алмохаммада, америчког пензионисаног обавештајца, изгледа попут десетина других које су бирократе Исламске државе оставиле у канцеларијама које су заузете као и администрација коју су некад водили, а која је срушена заједно с њиховим калифатом.

Књига садржи осам рачуна с почетка 2017. до средине 2018. године који приказују исплате ИСИЛ-а члановима Хураса ал Дина за сигурност и медијску опрему, плате и логистичке трошкове. Рачуни су издати под логотипом Министарства сигурности Исламске државе и потписали су их мушкарци идентификовани као службеници Хураса ал Дина.

У једној потврди изданој у лето 2018. године стоји да је 7.000 долара одвојено за „плаћање за припрему база за браћу која долазе из провинције Ал Кхаир“, име које је ИСИЛ дао регији око Деир ал-Зора на истоку Сирије. Регија је била једно од последњих уточишта у Сирији који су имали борци ИСИЛ-а пре него што су је изгубили почетком ове године.

Алмохамад, сада виши аналитичар на програму екстремизма са Универзитета Џорџ Вашингтон, рекао је да су примања такође показала да се, у тренутку када су се две скупине сматрале непријатељима, "ИСИЛ покушава инфилтрирати" у Хурас ал Дин.

Рачуни не указују на повезаност две скупине на организацијском нивоу, рекао је Аyменн Јаwад ал-Тамими (Aymenn Jawad al-Tamimi), независни истраживач из Сирије.

Цитирао је објаву из Хураса ал Дина у фебруару која је позвала своје чланове да избегавају контакт с члановима ИСИЛ-а, те најаву ИСИЛ-а у свом недељном билтену у априлу 2018. у којем се каже да би чланови Хураса ал Дина требали да буду екскомуницирани.

Али ако су документа веродостојна, рекао је, то показује постојање повратног канала кроз који су преносили готовину између ИСИЛ-овог огранка безбедности и високих чланова Хураса ал Дина.

Пристао је прегледати осам рачуна и закључио да изгледа да нису кривотворени на темељу терминологије коју користе и ознака рачуна која одговарају осталим ИСИЛ-овим записима.

Иако је објава убиства Ал-Багдадија у недељу многе изненадила, у фебруару су се појавиле индикације да ИСИЛ није само пробио у упориште свог супарника у провинцији Идлиб, близу турске границе, већ га је почео користити као уточиште.

Почетком вељаче, када је ИСИЛ-ов калифат сведен на територију величине Централног парка у Њујорку, Сиријске демократске снаге које подржавају Американци привремено су зауставиле напредовање и отвориле линију комуникације с ИСИЛ-ом. У преговорима који су уследили, челници ИСИЛ-а захтевали су сигуран пролаз у Идлиб за своје преостале борце, тврде заповедници информисани о том питању, указујући да су тамо можда већ имали упориште.

Двојица америчких званичника, који су анонимно разговарали о поверљивим обавештајним подацима, рекли су да је Ал-Багдади стигао у Идлиб пре јула.

Три и по месеца до напада извршеног прошлог викенда америчка обавештајна служба надзирала је то подручје, у почетку сматрајући га превише опасним за улазак специјалних снага због присуства јединица повезаних с Ал Каидом и због тога што су Русија и сиријска влада контролисали ваздушни простор.

Након што је председник Трамп пре две недеље најавио нагло повлачење америчких трупа са севера Сирије, операција је хитро покренута јер се Пентагон бојао да би Сједињене Државе могле изгубити ал-Багдадија.

Иако је ИСИЛ плаћао чланове ћелије повезане с Каидом, Ал-Багдадија је на крају издао један од ретких људи којима је веровао, рекли су амерички званичници.

Идентитет информатора није откривен због забринутости за његову сигурност. Али један појединац са знањем о догађајима описао га је као некога ко је "врло, врло близак, поуздани Багдадијев повереник."

Информатора је регрутовала обавештајна служба паравојних снага под вођством Курда, Сиријске демократске снаге, које су имале широке контакте у регији. Информатор је био и тај који је украо пар доњег рубља Ал-Багдадија и узео узорак крви за ДНК тестирање како би се потврдило да је особа под надзором Ал-Багдади, рекао је заповједник милиције Мазлум Абди за Њујорк тајмс.

Неколико чланова ИСИЛ-а који су видели Ал-Багдадија у посљедњих пет година рекли су да је постао толико параноичан због могућности да се у његов унутрашњи круг неко инфилтрирао да је своју сигурност углавном поверио шачици блиских помоћника и чланова своје проширене породице.

Амерички званичници, као и аналитичари који пажљиво прате ту групу, верују да би сурадник Ал Багдадија познат као хаџи Абдулах могао бити именован за седећег вођу групе. Стејт Департмент недавно је најавио награду од 5 милиона долара за информације које би довеле до његовог хватања, описујући га као једног од највиших идеолога групе, који је имао директну улогу у организовању и оправдању ИСИЛ-овог силовања и поробљавања жена из мањине Језиди у Ираку.

ИСИЛ све до четвртка није признао Ал-Багдадијеву смрт нити је најавио наследника. У среду је медијска подружница ИСИЛ-а, Ал Фуркан, која обично објављује поруке челника ИСИЛ-а, објавила је најаву говорећи да ће ускоро стићи ново издање.

Како је последњих година све више и више челника ИСИЛ-а убијено, аналитичари су их описали као “црну рупу“ у смислу разумевања њеног вођства испод Ал-Багдадија. Амерички званичници рекли су да је један од њихових непосредних циљева започети анализу података пронађених у пет до шест телефона, два до четири лап-топа и прегршт УСБ-ова који су пронађени на месту где је Ал-Багдади убијен.

Података је далеко мање од оних до којих се дошло у Аботабаду у Пакистану, током рације у којој је убијен шеф Ал Каиде Осама бин Ладен, рекао је један званичник. Ипак, то би могао бити најважнији прозор у функционисање загонетног калифа и организације коју је оставио за собом.

На конференцији за новинаре у среду, Пентагон је рекао да је шест особа, укључујући четири чланице Исламске државе, убијено у Ал-Багдадијевој вили.

Генерал Кенет МекКензи, шеф Главног штаба Сједињених Држава, рекао је да се шесторка није предала кад им је наређено да то учине на арапском језику, те да су се специјалци бојали да можда носе самоубилачке прслуке.

Непознати број других бораца изван виле, за које је генерал Мек Кензи рекао да не вјерује да су припадници Исламске државе, пуцао је на америчке хеликоптере. Ти су борци убијени у америчким ваздушним нападима.

Казао је да је Ал-Багдади одвео двоје деце - не троје као што су првобитно рекли званичници - у слепи тунел са собом, док су америчке снаге нападале. Деца су убијена кад је Ал Багдади детонирао самоубилачки прслук.
Express.hr