Нови ковчег за генерала Франка

В. Станковић

23. 10. 2019. у 10:42

Нови ковчег за генерала Франка
Ексхумација бившег лидера Шпаније 24. октобра

ПОРЕД свих проблема које има са протестима у Каталонији влада Педра Санчеса, в. д. премијера, ових дана брине бригу и о ексхумацији посмртних остатака Франсиска Франка, бившег шефа државе који је владао земљом од краја Грађанског рата 1939. па до своје смрти 20. новембра 1975. године.

Пошто су савладане све формалне препреке, укључујући и тужбу фамилије која се противила ексхумацији, влада је одредила да се Франко из гроба у "Долини палих" пресели на гробље "Минигорубио" у месту Пардо (на слици) поред Мадрида где почива Франкова супруга Кармен.

Операцији пресељења остатака бившег диктатора присуствоваће 22 члана Франкове фамилије иако ће само два представника породице моћи да буду уз сам гроб када буде отворен. Сви који буду имали дозволу да присуствују акту мораће да прођу скенер, нико неће смети да направи ниједан снимак. У име државе биће присутна министарка правде Долоре Делгадо.

Влада је у оквиру припрема спремила и нови ковчег за случај да је онај у коме ја Франко сахрањен 1975. у неадекватном стању за транспорт. Одлучено је да се превоз обави хеликоптером како би се избегла евентуална изненађења која би на путу могли да приреде франкисти којих још увек има. Лет би требало да траје највише 15 минута, раздаљина је 34 км.

Прочитајте још: Шпанија премешта Франкове посмртне остатке

Предвиђа се да ће вађене ковчега трајати између једног и три сата. Унуцима ће бити дозвољено да пренесу ковчег на коме неће бити заставе ни било каквих државних обележја.

Укупан трошак пресељења Франка из "Долине палих", коју је он изградио како би помирио републиканце и фалангисте сукобљене у Грађанском рату, коштаће нешто више од 63.000 евра.Пратите нас и путем иОС и андроид апликације