СТАНОВНИЦИ већински курдског града Камишлија засули су америчке војнике кромпирима, док су пролазили кроз овај сиријски град приликом повлачења из Сирије, узвикујући на енглеском: "Не Америка" и "Америка је лажов".

Прочитајте још: Курди се повукли пред турском војском, поново заузет Рас ал-Ајин

Усред бурног "испраћаја", међутим, министар одбране САД Марк Еспер изјавио је да ће амерички војници остати на истоку Сирије како би штитили нафтна поља под контролом Курда најмање још неколико недеља.

Пошто је Еспер изјавио у суботу да ће око 1.000 војника бити пребачено на запад Ирака како би наставили борбу против Исламске државе и "помогли у одбрани", америчке трупе у понедељак су ушле из Сирије у Ирак. Председник САД Доналд Трамп изненада је пре две недеље одлучио да повуче војнике са североистока Сирије и остави на цедилу савезничке курдске борце у борби против ИД, тако да су се они убрзо нашли на удару турске офанзиве.

Пошто су остали без америчких савезника, Курди су пристали на примирје с Турском, према ком морају да напусте део уз границу и предају га борцима сиријске опозиције, која има подршку Анкаре. Трамп и даље инсистира на томе да ће сви амерички војници бити враћени кући из "бескрајних ратова на Блиском истоку":

- Амерички војници не учествују у борбама нити се налазе у зонама примирја. Обезбедили смо нафту. Враћамо војнике кући - написао је Трамп на "Твитеру".

Турска је најавила наставак офанзиве ако курдски борци не напусте пограничну зону до вечерас, када ће се примирје окончати.

МАСОВНИ БЕГ

Међународне хуманитарне организације наводе да је око 70.000 деце расељено од почетка турске офанзиве на североистоку Сирије. Уједињене нације наводе да је више од 176.000 људи било приморано да бежи.