Договор о брегзиту, рачун без крчмара?

И. СТАНОЈЕВИЋ

18. 10. 2019. у 06:45

Договор о брегзиту, рачун без крчмара?

Борис Џонсон и Жан-Клод Јункер Фото АП

Преговарачи из Брисела и Лондона постигли договор који чека параф из Вестминстера

ДОГОВОР о "брегзиту" најзад је постигнут!

Председник Европске комисије Жан-Клод Јункер упутио је председнику Европског савета Доналду Туску писмо које потврђује да су се преговарачи ЕУ и Велике Британије сложили око ревидираног "развода" Лондона и Брисела. Истовремено, обе стране потписале су такозвану Политичку декларацију.

Споразум, међутим, ступа на снагу тек пошто га парафирају британски парламент и парламенти земаља чланица ЕУ. Код европских земаља, не очекују се већи проблеми, али би у Вестминстеру, у суботу, "точкови" могли да шлајфују. Британском премијеру Борису Џонсону који нема већину у парламенту треба 320 од 650 посланичких гласова.

Утаначени договор јамчи да неће бити границе између Северне Ирске, која је део Велике Британије и Републике Ирске, чланице ЕУ. Дил отклања и опасност да се угрози споразум из 1998. године о прекиду сукоба између католика и протестаната у Северној Ирској. Главни преговарач ЕУ у преговорима о "брегзиту", Мишел Барније, оцењује да је договор добар оквир за будућност.

Прочитајте још - Постигнут договор о Брегзиту, фунта одмах реаговала

- Надамо се да ћемо од 1. новембра почети да радимо на новом партнерству - поручио је Барније. - Споразум обезбеђује законску сигурност у свим областима грађанима ЕУ који остају да живе у Великој Британији и британским држављанима који живе у ЕУ. Он даје и сигурност свим другим појединцима и компанијама на које ће утицати "брегзит". Покривен је и период транзиције који ће, на захтев Лондона, потрајати до краја 2020. године.

Барније наглашава да је, рампом за "тврду границу" заштићен интегритет јединственог економског тржишта ЕУ. Северна Ирска остаје у царинској зони Велике Британије, "али ће бити улазна тачка у јединствено ЕУ тржиште и у том смислу ће се примењивати одређена ЕУ правила", истиче Барније.

У Бриселу је јуче по подне почео дводневни самит лидера ЕУ, са "брегзитом" као једном од главних тема. Јункер је изјавио да неће бити продужења рока и да је 31. октобар последњи могући датум.


Иако Џонсон не оставља сумњу да ће парламент дати свој "благослов", већ се формирао блок против споразума.

Тако је председник опозиционе Лабуристичке странке Џереми Корбин већ позвао посланике да одбију нови план. Савезник владајућих конзервативаца, северноирска Демократска унионистичка партија, која у британском парламенту има десет посланика, такође је објавила да ће се успротивити. Иста најава стиже из Шкотске националне партије. Лидерка либералних демократа Џо Свинсон је поручила да је "одлучнија него икад да стопира 'брегзит'".

Прочитајте још - Брегзит без споразума изазива и несташицу тоалет папира

И лидер британске Брегзит странке Најџел Фараж позвао је парламент да одбије нови споразум о разлазу наводећи да то није 'брегзит' и да се њиме Велика Британија превише везује за ЕУ.

ОБАВЕЗЕ - 39 МИЛИЈАРДИ ФУНТИ

У ПРВОЈ реакцији на постигнут договор Мишел Барније је казао да се Британија овим сложила да плати своје финансијске обавезе ЕУ. Оне се, прецизирао је, процењују на око 39 милијарди фунти.

ВРАћА НАМ СЕ КОНТРОЛА

- ДОБИЛИ смо нови договор који враћа контролу, у суботу би парламент требало да га изгласа да бисмо могли да пређемо на друге приоритете попут трошкова живота, Националне здравствене службе, насилног криминала и нашег окружења - написао је на "Твитеру" Борис Џонсон.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације