Немачко тужилаштво покренуло је поступак због сумње да су радници Ербаса "трећој страни" уступили документе о два пројекта немачке војске, а ако се оптужбе потврде, велики произвођач авиона би могао да буде у проблему, преноси данас Дојче веле.

Прочитајте још: Ер Србијин ербас А330 привремено неће летети до Њујорка

За сада је у питању само сумња. Али уколико се испостави да је истина, то би могао да буде шпијунски случај са огромним последицама. Јер се ипак ради о Бундесверу и највећем европском ваздухопловном концерну Ербасу (Аирбус), који поред цивилних производи и војне авионе.

Сумња се да су запослени овог концерна илегално дошли у посед Бундесверових планова два пројекта за наоружавање и предали их трећем лицу. Очигледно је реч о новом војном комуникационом систему.

Државно тужилаштво говори да се ради о одавању државне или пословне тајне, али не и војне тајне. Изгледа да није у питању тајна од највећег безбедносног значаја.

Након саопштења Државног тужилаштва из Минхена, Ербас је покренуо интерну истрагу. О свему је информисано и немачко Министарство одбране и сада би требало да буде покренута истрага против 17 запослених у Ербасу.

Осим тога истрага се води и ван Бундесвера. Према информацијама немачког листа Билд, истрага се води и против једног запосленог у немачкој војсци, и против њега су покренуте дисциплинске мере.

Министарка одбране Анегрет Крамп-Каренбауер није хтела да говори о појединостима.

Ни у државном тужилаштву, ни у Бундесверу изгледа да још увек не знају о којим документима се ради. У Ербасу су прилично сигурни да се ради о "два релативно мала пројекта одбрамбене комуникације и да нису погођени велики пројекти – војни авиони, беспилотне летелице или пак свемирска путовања".