У Санкт Петербургу се одржава главна парада ратних бродова у част дана Ратне морнарице Русије. Паради присуствује руски председник Владимир Путин.

У главној манифестацији поводом дана Ратне морнарице Русије учествује 40 бродова и 40 хеликоптера и авиона који представљају Северну, Балтичку, Црноморску, Тихоокеанску и Каспијску флотилу. Они ће пловити и летети у свечаном строју у Санкт Петербургу и у Кронштату.

Како јавља агенција ИРНА, догађају присуствује и, између осталог, командант иранске Ратне морнарице Хусеин Ханзади.


Први пут ће учествовати на паради фрегате „Адмирал Касатонов“, корвета „Гремјашчи“, мали ракетни бродови „Митишчи“, „Серпухов“, велики брод „Североморск“, тактичке групе патролних и противдиверзантских бродова, као и атомска подморница „Смоленск“.

У Петербургу ће део бродова проћи Невом, а у Кронштату — Финским заливом.

Први пут ће на паради учествовати и бродови других држава — фрегата Ратне морнарице Индије „Таркаш“ и разарач „Сианг“ Ратне моранарице Кине.

Након параде празник ће бити настављен концертом на главном градском тргу групе „Маркшајдер кунст“ (Markscheider Kunst), а затим ће се представити и војни оркестри Тајланда и Вијетнама.


Празник ће бити завршен свечаним ватрометом изнад Неве који такође можете видети уживо на Спутњику у 21 час и 30 минута.

Свечане параде се одржавају данас и у другим градовима, а неки од њих су: Балтијск, Севастопољ, Владивосток, Петропавловск-Камчатски, Архангельск, Новоросијск и Астрахањ.