Премијер: Брегзит без споразума може довести до поновног уједињења Ирске

Бета-АФП

субота, 27. 07. 2019. у 12:33

Премијер: Брегзит без споразума може довести до поновног уједињења Ирске

Фото ЕПА

Брегзит без споразума Лондона и ЕУ могао би довести до поновног уједињења Северне Ирске и нашкодити Великој Британији, изјавио је ирски премијер Лео Варадкар

Брегзит без споразума Лондона и ЕУ могао би довести до поновног уједињења Северне Ирске и нашкодити Великој Британији, изјавио је ирски премијер Лео Варадкар.


"Једна од ствари која би заиста могла да заболи (у Великој Британији), парадоксално, био би тежак Брегзит, али и за Северну Ирску и за Шкотску", рекао је Варадкар у петак на конференцији за новинаре на летњем универзитету у округу Донегал. ;"То је проблем с којим ће се суочити", рекао је он, а преносио је у суботу неколико медија, укључујућии дневник "Ајриш индепендент".


Нови британски премијер Борис Џонсон захтева нови споразум о разводу од Европске уније, укључујући "укидање" ирске "сигурносне мреже", и тај његов захтев је одмах проглашен "неприхватљивим", како је рекао преговарач ЕУ Мишел Барније.


"Сигурносна мрежа", по Варадкару, има за циљ да спречи повратак граничне контроле између британске покрајине Северне Ирске и њеног суседа, Републике Ирске, чланице ЕУ, после Брегзита.


"Људи који би се могли описати као умерени националисти или умерени католици, који су мање-више задовољни статусом кво, видеће предности у јединственој Ирској", рекао је Варадкар.


"И све више и више ћете видети либералне протестанте, либералне унионисте како почињу да се питају где се највише осећају код куће", рекао је он. "Да ли у националистичкој Великој Британији која говори о евентуалном поновном успостављању смртне казне и таквих ствари, или у заједничкој европској кућии Ирској?".


Ирски министар сполних послова Сајмон Ковенеј је у петак у Белфасту ;оптужио Џонсона да "намерно" Велику Британију "доводи у чеони судар" са ЕУ.


Године 1988. потписивањем споразума "Велики петак" окончане су три деценије "превирања" у Северној Ирској, како је званично названо смротносно насиље између националистичких (католичких) републиканаца - присталица ирског уједињења, и лојалних униониста (протестаната) - заговорника верности британској круни.


Ирска страхује да би се у случају изласка Велике Британије без споразума са ЕУ поново успоставила копнена граница и контрола између Северне Ирске и Републике Ирске што би могло изазвати поновно избијање насиља.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Bs kv

28.07.2019. 19:16

A priznali ste Kosovo? Eto, zaigrala mečka. Jedva čekam da iste sekunde priznam Škotsku, Vels i pripajanje Severne Irske matici Irskoj. Što ste otimali, otimali ste