Мађарски премијер Виктор Орбан изјавио је данас да избори за Европски парламент показују да "народ у Мађарској верује да је у Бриселу потребна промена".

Орбан, који је кампању водио на антимигрантској платформи, рекао је да ће његова партија Фидес, која је освојила 13 од укупно 21 мађарског места у парламенту ЕУ, "сарађивати са свима који желе да зауставе имиграције", пренела је агенција АП.

Прочитајте још: ИЗБОРИ ЗА ЕВРОПСКИ ПАРЛАМЕНТ: ЕПП и социјалдемократе и даље најбројнији у ЕП; Марин Ле Пен потукла Макрона

"Показали смо данас да је Мађарска јака... јер су Мађари уједињени", нагласио је мађарски премијер.

Европска народна партија, која вероватно остаје највећа групација у ЕП, суспендовала је чланство Орбановом Фидесу због забринутости у вези с демократијом у Мађарској.

Орбан је рекао да не жели да припада политичкој групи на чију политику не мозе да утиче.

Прочитајте још: Гласање за ЕП и у Каталонији, на листи вође сепаратиста

Фидес је освојио једно место више на овогодишњим изборима за ЕП него 2014. године.

Излазност на биралишта била је изнад 43 одсто, што је највећа на изборима за ЕП у Мађарској од 2004. године, када су Мађари први пут гласали на европским изборима.

ВУЧИЋ ЧЕСТИТАО ОРБАНУ НА ПОБЕДИ НА ИЗБОРИМА ЗА ЕП

Председник Србије Александар Вучић честитао је јутрос премијеру Мађарске Виктору Орбану убедљиво најбољи резултат његове странке Фидес на европским изборима.

Како је саопштено из кабинета председникак Србије, Орбан је у телефонском разговору с Вучићем нагласио да ће се после, како је рекао, "рекордне победе" посветити бризи за Мађарску и мађарски народ, али и даљем развоју билатералних односа са Србијом.

"Ви, господине председниче, можете да се ослоните на активну подршку и снажну помоћ Мађарске на европском путу Србије, као и за јачање међусобне сарадње у свим областима", истакао је мађрски премијер.

Двојица саговорника су поново констатовали да су односи Србије и Мађарске на највишем нивоу у заједничкој историји, засновани на међусобном поштовању и разумевању, истиче се у саопштењу.