КИНА је апеловала на САД да не подривају трговинске односе, дан пошто је председник Доналд Трамп увео ванредно стање како би заштитио америчке компјутерске мреже од напада "страних противника". Он је потписао наређење које спречава америчке компаније да користе стране телекомуникације за које се верује да представљају ризик по безбедност.

У наредби се не прецизирају конкретне претња, али се подсећа да Трампова администрација покушава да америчке компаније одврати од коришћења опреме кинеског "Хуавеја".


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - БЕЛГИЈСКИ БЕЗБЕДЊАЦИ: Нема доказа да се Хуавеј може користити за шпијунажу
 

Трамп је у августу 2018. донео закон којим се америчкој влади забрањује да користи опрему "Хуавеја" и другог кинеског гиганта, компаније ЗТЕ. Америчка влада је изразила забринутост да би "Хуавеј" експанзијом на европском тржишту могао да приступи осетљивим информацијама и доведе у опасност НАТО.

Председник "Хуавеј"Лијанг Хуа каже да је на састанку у Лондону са представницима САД и Кине био вољан да потпише споразум да неће бити прислушкивања.

И без америчког тржишта кинески технолошки гигант "Хуавеј" контролише од 40 до 60 одсто мрежа широм света. Али кључне делове за своје производе компанија набавља баш у САД. Министарство трговине САД је сада компанији "Хуавеј" забранило да купује технологије од америчких фирми без одобрења владе.