ТРИ особе су убијене, а најмање девет рањено, од којих три тешко, у пуцњави у 10.45 у трамвају у Утрехту, граду у централном делу Холандије, југоисточно од Амстердама. Нападача је полиција идентификовала као 37-годишњег Гокмана Таниса, рођеног у Турској. Он је данас у акцији полиције ухапшен.

Полиција је захваљујући сигурносним камерама у трамвају објавила фотографију тог мушкарца са брадом како седи у градском превозу у тамноплавој мајици.

Градоначелник Утрехта Јан ван Занен рекао је да је "терористички мотив" за напад највероватнија теорија.

Током дана огласили су се очевици.

Један је испричао медијима како је мушкарац са "великом пушком" одједанпут устао са свог седишта у трамвају и "помахнитало почео да пуца".Прочитајте још: Преминула 50. жртва напада на Новом Зеланду, ухапшени немају везе са Тарантом

.

Друга жена је сведочила да је у тренутку напада седела у задњем делу трамаја:

- Пуцао је око себе, али чинило се као да циља људе који седе... Кондуктер није одмах могао да отвори врата. Двојица младића поред мене су извалила прозор, кроз који сам побегла. Још неколико људи је учинило исто - причала је она.

Грађанин Утрехта Џими де Костер је посматрао сцену с трга, враћајући се с посла:

- Стајао сам на семафору на тргу и видео жену како лежи. Мислим да је имала између 20 и 35 година. У том часу чуо сам трипут бум-бум-бум. Четворица мушкараца су потрчала ка њој и покушала да је одвуку, а онда сам поново чуо пуцње и они су оставили жену. Владао је потпуни хаос - причао је Костер за РТВ Утрехт. - Још много тога је нејасно у овом тренутку - речено је из центра за антитерористичке активности.


Полиција је преко "Твитера" упозорила грађане да не прилазе ни месту напада на, иначе врло прометном, тргу 24. октобар, названом по датуму оснивања Уједињених нација. Успостављена је јавна линија за све информације о догађају.Прочитајте још:ТЕРОРИСТА ПРЕД СУДОМ: Нападач са Новог Зеланда се смешкао, гледао право у очи, а у камеру показао злокобан симбол прстима (ВИДЕО)

Медији наводе да је паралелно текла истрага напуштеног црвеног "реноа клио" који је украден уочи овог крвавог пира, само неколико блокова даље од места напада, а онда откривен око пет километара од места где се све одиграло.


Појавиле су се претпоставке да је нападач побегао колима, па се није искључивала могућност да је било више нападача. Власти су у једном тренутку помињале и да је било пуцњаве "на више локација", али касније није било више детаља о томе.

У Утрехту возови и трамваји не саобраћају, а појачана је и безбедност на аеродромима широм Холандије. Универзитет у Утрехту је "под кључем" и никоме се не дозвољава да уђе и изађе.

Опасност од тероризма подигнута је на највиши, пети ниво. Холандија је једна од земаља која у прошлости није имала већих терористичких напада, за разлику од Француске или Белгије.

Холандски премијер Марк Руте је оценио ситуацију као забрињавајућу, а догађај описао као напад на холандско "толерантно и отворено друштво".