АУСТРИЈСКИ НАЧЕЛНИК ГЕНЕРАЛШТАБА УПОЗОРАВА: Војска нам је у кризи због недостатка новца

Танјуг

13. 03. 2019. у 13:43

АУСТРИЈСКИ НАЧЕЛНИК ГЕНЕРАЛШТАБА УПОЗОРАВА: Војска нам је у кризи због недостатка новца

Фото Епа

Аустријска војска ускоро неће бити у стању да испуњава своје задатке, због драматичног стања услед недостатка новца, упозорава начелник Генералштаба Роберт Бригер
Аустријска војска ускоро неће бити у стању да испуњава своје задатке, због драматичног стања услед недостатка новца, упозорава начелник Генералштаба Роберт Бригер.


Упозореје Бригера дошло је након што је раније председник Аустрије, Александер ван дер Белен, у интерној анализи указао да војска није више у стању да испуњава своје уставом наложене задатке.


Он је истакао да постоји огромна разлика између уставних задатака, стања у буџету, и реалне ситуације војске.


„Војска се у последње две деценије драматично удаљила од способности да да самостално брани земљу. Ускоро војска неће моћи да обавља војне задатке на основу застарелости готово свих система наоружања“; наводи се у документу.


Сталне штедње су довеле до безбедносних рупа, истиче се даље и додаје да је војска по први пут од оснивања пред прекретницом да ли може још увек обављати свој основни задатак оружане силе у Аустрији.


Генералштаб захтева повећање буџета за војску са актуелних 2,2 на најмање 3,3 милијарди евра до 2022. И онда на најмање један одсто БДП-а, односно више од четири милијарди евра како би се покрило „оно најпотребније“.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Пуковник аустријске војске шпијунирао за Русију


За свеобухватну одбрану потребно је два одсто БДП-а за војску, указује војни врх.


Уколико се буџет војсци не повећа онда ће оружане снаге убудуће само пружати „услуге асистенције“ у случају непогода, наводи Бригер.


Без инвестиција за шест година ће у свим сегментима војске доћи до губиткла способности деловања, како у одбрани ваздушног простора, тако и по питању опреме.


Генералштаб указује да је протеклих 15 година војска значајно ослабљена.


Подсећа се да је од 2004.“уштеђено“ 41 одсто авиона, 62 одсто тешког наоружања, 61 одсто оклопних возила, 56 дсто камиона и 49 одсто путничких возила.


Што се особља тиче оно је смањено за 16 одсто, а мобилна снага за чак 50 одсто, те је годишњи контингент регрута умањен за 47 одсто.


Драматично стање је и по питању инфраструктуре, јер је за 65 одсто објеката потребна већа реконструкција, у 25 одсто случајева мањи радови, а само 10 одсто здања је у новијем стању.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације