ЕК: Привредни раст еврозоне ће успорити наредних година

Танјуг

08. 11. 2018. у 16:29

ЕК: Привредни раст еврозоне ће успорити наредних година

Фото: Thinkstock

Очекује се да ће привредни раст еврозоне успорити наредних година, јер се блок суочава са ризицима који произлазе од економских мера САД, од нејасних услова о британском "разводу" од ЕУ и "расипничких" буџетских планова у чланицама са високим дугом, саопш

Очекује се да ће привредни раст еврозоне успорити наредних година, јер се блок суочава са ризицима који произлазе од економских мера САД, од нејасних услова о британском "разводу" од ЕУ и "расипничких" буџетских планова у чланицама са високим дугом, саопштила је Европска комисија.

У најновијим кварталним економским пројекцијама, објављеним данас, ЕК је ревидирала наниже процену привредног раста еврозоне за наредну годину и предвидела даље успоравање раста до 2020. године, преноси Ројтерс.

Ревидирана пројекција раста, иако очекивана, могла би да искомпликује план Европске централне банке о укидању програма монетарних подстицаја, али позитивна вест за ЕЦБ је да Комисија предвиђа да ће инфлација у Унији износити 1,8 одсто ове и следеће године. ЕЦБ циља стопу близу 2,0 процента.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: NAPETO IZMEĐU EU I ITALIJE: Rim ne odustaje od spornog budžeta

Бруто домаћи производ еврозоне ће, према пројекцијама ЕК, порасти за 2,1 одсто у овој години, после раста од 2,4 одсто прошле године.

Успоравање раста ће се наставити и догодине, јер ће економија еврозоне порасти по стопи од 1,9 одсто, што је благо ниже у односу на ранију пројекцију од 2,0 одсто.

Иако се очекује да ће све чланице еврозоне наставити да бележе раст, привредна експанзија тог блока ће 2020. године додатно успорити на 1,7 одсто, наводи се у првим проценама Комисије за ту годину.

Комисија је, такође, ревидирала наниже и пројекције за Немачку, Француску и Италију.

Тако предвиђа да ће Немачка, највећа европска економија, ове године забележити раст од 1,7 одсто, након прошлогодишњих 2,2 посто. Ранија прогноза немачког раста за ову годину износила је 1,9 посто. Догодине, немачки БДП ће порасти по стопи од 1,8 одсто, уместо 1,9 одсто, а 2020. ће се вратити на 1,7 посто.

Комисија прогнозира Италији раст од само 1,1 одсто ове године, затим од 1,2 одсто следеће године и од 1,3 процента 2020. године.

Пројекције италијанског раста се подударају делимично само са прогнозама датим за Британију, која није чланица зоне евра и која напушта ЕУ у марту. Процењује се да ће експанзија британске економије ове године износити 1,3 одсто, а следеће 1,2 одсто, и да ће на том нивоу остати и 2020.

Целокупна Европска унија ће, како поручују из Комисије, порасти по стопи од 2,1 одсто у овој години, у наредној години по стопи од 1,9 одсто, а у 2020. ће порасти за 1,8 процената.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације