ПАРИЗ - ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА "НОВОСТИ"


Велика афера дрма Белгију око "залеђених", делом несталих, пара бившег либијског лидера Моамера ел Гадафија. Основно питање је да ли су власти у Бриселу учествовале у финансирању либијских милиција новцем убијеног лидера.

Почетак афере сеже у крај 2011. године, када је СБ УН, да би спречио илегално и неконтролисано трошење новца породице Гадафи, замрзао њихова средства. Процењује се да се у иностранству у том тренутку налазило око 400 милијарди евра. Од тога, нешто више од 14 милијарди било је у четири белгијске банке.

Белгија је испоштовала одлуку и заледила главницу, али проблем је што су камата и дивиденде од тада скинуте с рачуна. Процењује се да се ради о од три до пет милијарди евра!

Медији истичу да је грађански рат покренуо велику мигрантску кризу, а да, према неким изворима, Белгија има улогу у томе, јер су побуњене групе налазиле новац и оружје који су им били потребни. Наводи се да је, притом, забележено пар скандала са заустављеним авионима на аеродрому у Остендеу, у којима је пронађено оружје.ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Ова земља може да уради оно што је Гадафи замислио - да уништи долар

Изештај УН, објављен прошлог месеца, терети белгијске власти, уз истицање да је ослобађање тог новца било нелегално. Засад се не зна где су завршила спорна средства, али се сумња да су усмерена у шверц оружја. Белгијски посланици су неколико пута безуспешно покушали да покрену ту тему, па је започета истрага.

НИКО ОДГОВОРАН

ЧЕСТО се помиње да је бивши министар финансија, а садашњи шеф дипломатије Белгије Дидије Рејндерс, наводно дозволио ослобађање тих фондова. Рејндерс је, међутим, у уторак подсетио да је министар финансија био до децембра 2011. Средства од интереса и дивиденди ослобођена су у октобру 2012, када је функцију обављао Стивен Ванакер.