ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА - МОСКВА


НА које је оружје мислио руски председник Владимир Путин када је у четвртак у обраћању нацији, после набрајања најновијих ракета, рекао: "Имамо ми тога још, али засад је и ово довољно да Русију на Западу озбиљно схвате" - питање је које је заинтересовало многе. Одговор није тајна - најкасније за две године руска војска би требало да добије прве примерке концепцијски сасвим нових система ПРО С-500.

Прочитајте још: "Статус 6" је убица бродова и авиона

Само дан пре Путиновог историјског говора, генерални конструктор С-500 "Прометеј" Павел Алексејевич Созинов је рекао да је тај руски ракетни комплекс по карактеристикама знатно бољи од америчког THAAD-а.

- Ракетни систем С-500 спада у пето поколење ПВО система и његов задатак ће, између осталог, бити и да штити од противничких балистичких ракета. Ми смо тежили томе да по многим параметрима и карактеристикама превазиђемо амерички мобилни комплекс THAAD - истакао је Созинов за један специјализовани војни часопис.

Он објашњава да се нови систем С-500 битно разликује од претходника С-400 по конструктивно-техничким решењима, да ће имати сасвим нове радаре, као и "мозак", тј. компјутерске компоненте. Осим тога, С-500 има потпуно нов начин управљања ракетама које гађају циљ.

Прочитајте још: Путин: Имамо оружје против ког нема одбране

Ласерско оружје већ је у употреби руске армије / Фото МО.РФ


- ЦЕО систем С-500 је аутоматизован и људски фактор у њему има мининималну улогу. Тим путем иду и наши конкуренти у свету, дакле све је аутоматизовано - истиче конструктор Созинов.

С-500 може истовремено да открије и пресретне до десет противничких балистичких ракета или других летелица чија је брзина до седам километара у секунди. Радијус пресретања противничких летећих објеката је 600 километара. Иначе, амерички THAAD, систем за пресретање противничких ракета средњег домета, има радар и шест лансирних рампи са укупно 48 ракета, као и пулт одакле се њиме командује.

Прочитајте још: ОДГОВОР САД НА НОВО РУСКО ОРУЖЈЕ: Владимир Путин нас није изненадио, спремни смо

Друга тема о којој Путин није говорио је да концерн "Алмаз-Антеј", где је Созинов заменик генералног директора, ради на новом систему за борбу против беспилотних летелица.

Радарско осматрање С-400


- У одбрамбеном смислу, кад је реч о авионима и тешким беспилотним летелицама, међу њима нема разлике. Али сасвим је друга ствар кад се појави много малих дронова. Прескупо је да се они гађају ракетама, много је боље да се уништавају јефтинијим средствима. Због тога ми радимо на системима који ће ефикасно рушити те мале беспилотне летелице. Већ смо пробали систем и резултати су били веома добри - објаснио је Созинов.

ИАКО је Путин споменуо да је војска прошле године добила ласерско оружје које би се користило на копну, ипак је прећутао да је у завршној етапи разрада авиона са ласерским оружјем на основи совјетског пројекта А-60 са мегаватним ласером, на чему се радило осамдесетих година прошлог века. Сада се тим пројектом баве стручњаци "Алмаза", а Созинов објашњава да према садашњим плановима ласер треба да се монтира на авиону "Ил-76МД".

Ласере би могао да носи "Ил-76 МД" / Фото Орузхие.ру


ПОЛЕМИКА РУСА И АМЕРИКАНАЦА

ЈЕДАН број америчких војних експерата и аналитичара воли да потцењује руску војну технику и оружје. Тако је на америчком порталу The national Interest било објављено како руски ПВО системи имају "Ахилову пету" и не могу да заштите небо ни од авиона четврте, а камоли пете генерације.

На другој страни руски експерти тврде да су Американци у заблуди јер најновији системи С-400 имају одличне радаре који лако региструју лет америчких "невидљивих" авиона. У Москви указују на то да, чим амерички пилоти укључе радар, он се види на руским уређајима за праћење.