Џонсон: ја сам русофил! (ФОТО+ВИДЕО)

Б. Влаховић

22. 12. 2017. у 12:13

После пет година паузе, у посету Москви допутовао министар спољних послова Велике Британије. Британски министар истиче делимично руско порекло. Тешке теме - Крим и Западни Балкан

Џонсон: ја сам русофил!  (ФОТО+ВИДЕО)

Фото Танјуг,AP Photo

MOСКВА ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА

ОДНОСИ Москве и Лондона се налазе на врло ниском нивоу, и то не на иницијативу Русије. Ми бисмо желели да о тим проблемима и разликама у погледима на међународне проблеме разговарамо "очи у очи", а не да расправљамо преко медија - изјавио је Сергеј Лавров на почетку преговора са колегом из Велике Британије Борисом Џонсоном.

Лавров је казао да је сарадња потребна и Русији и Британији, али само на равноправној основи. Изразио је наду да ће сусрет са Борисом Џонсоном бити корак у оздрављењу односа двеју земаља.

- Постоје питања о којима заиста треба да разговарамо. Главни камен спотицања у нашим односима је Украјина, Западни Балкан, као и то шта се дешава у сајбер простору. Велика Британија и Русија су сталне чланице СБ УН и зато смо обавезни да радимо на очувању мира у свету и тражимо додирне тачке где год је то могуће - истакао је Џонсон.

Пре него што је кренуо на пут у Москву, Џонсон је лоше односе између две земље објаснио оценом да је Русија покушавала да дестабилизује европске државе, а пре свега Украјину. Џонсон је рекао да је разлог што се одлучио на посету Русији неопходност да се заједнички решавају глобални проблеми.

Кад се зна да у последњих пет година ниједан британски министар спољних послова није крочио у Москву, јасно је да за нормализацију односа треба доста времена. Један разговор Лаврова и Џонсона не може да распетља врло компликоване односе двеју земаља. Због тога речи британског министра Џонсона да је "убеђени русофил" не треба буквално схватити. Чак ако је и потпуно искрен кад тврди да је стварно заинтересован за побољшање односа са Москвом, треба знати да у Великој Британији, као и у САД, нема солирања у спољној политици.

Објашњавајући зашто себе сматра "убеђеним русофилом", Борис Џонсон је казао да има претке у Америци, Немачкој и, наравно, у Русији.

- Уверен сам да сам први министар у Великој Британији коме је име Борис. Уверен сам да на месту на ком се налазим дуго неће бити Бориса - казао је.
Лавров је рекао да му не мањка поверења према колеги из Лондона, па ће га зато звати на руски начин - Борис.

Упркос санкцијама Запада према Русији, као и контрамерама Москве, ове године је почела да расте трговинска размена две земље. Лавров је рекао да одлука Британије да прекине сарадњу са руском Федералном службом безбедности после тровања Александра Литвињенка у Лондону штети заједничкој борби против тероризма.ПРАЗНИ ЏЕПОВИ БОРИСОВОГ КАПУТА

Џонсон је рекао да није послушао савет групе британских парламентараца који су му саветовали да не верује Русима, да остави телефон код куће и уздржи се да пије вотку док је у Русији:

- Доказ мог поверења је што сам по доласку на преговоре дао свој капут, све што је било у џеповима и моје рукавице министру Лаврову. Знао сам да ће се он побринути за моје ствари - казао је у шаљивом тону Борис Џонсон. На то је шалом одговорио министар Лавров:

- Могу рећи да у џеповима није било ништа.

На то је, уз осмех, Џонсон прокоментарисао: "Дакле, већ си претражио!"
Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (12)

Mirko

22.12.2017. 12:37

Ovaj zamenjuje činjenice, pa upravo USA i Engleska destabilizuju Balkan i Ukrainu, kao i mnoge druge države

Смрт €U/NATO окупацији,слобода Србији!

22.12.2017. 14:07

Ако имо има прсте и дебелог искутва у свакој досадашњој "дестабилизацијији Балкана" вековима у назад , посебно у нескривеном непријатељству према србима и Србији, онда су то болесни енглески фашисти и псхиопате.Надам се да ћете то што скорије платити, на исти начин, са којим сте намиривали своје интересе и рачуне овде, нашим главама.

Gojko

22.12.2017. 14:10

Boris je zabavniji od Beni Hila.Pa nije Rusija napala britansko ostrvo,nego je Britanija napala Sevastopolj u Krimskom ratu,podržavala Čečene,talibane,banderovski državni udar na Majdanu,vodila antisrpsku politiku zadnjih 200 godina i neprirodno drži Malvinska ostrva tik uz argentinsku obalu.Podržava teroriste UČK i saudijsko bombardovanje Jemena...

haaa

22.12.2017. 15:54

@Gojko - A i tebi svaka čast za to srpska ispred Budva... Nije Džonson jedini koji baš slabo stoji sa orjentacijom... Godine, ili viski...

Logic

23.12.2017. 09:22

@Gojko - Ne tako davno, jedna "vee-lika" svetska ličnost je prilikom posete Crnoj Gori na najvišem državnom nivou , izrazila svoju zadivljenost prirodnim lepotama MAKEDONIJE. E, to je bilo tako simpatično.A i da je rekao Srbije opet se nebneki i geografski čistunci pobunili-

orjentacija

22.12.2017. 15:51

Džonson je marginalac u politici, ovakvi istupi mu služe kao otplaćivanje hipoteke onima koji su ga instalirali na poziciju za koju nije sposoban. Mada, ima tu i želja, jer britanska imperija može opet postati prva u svetu, ako bi u medjusobnom sukobu postradali oni koji su danas moćniji od njih. Puste želje...

Miki - Zg

22.12.2017. 17:11

Ovaj marginalac je dobio radni zadatak da ponovno provocira oko nekih gotovih povijesnih činjenica ( Krim ) ,destabiliziranju Balkana ( upravo engleske službe vršljaju po eks YU ,i preko Šiptara i sada muslimana u BiH-u izazivaju Srbe ) Misle da smo zaboravili 99.god.i zločinačko njihovo bombardiranje i pre dve god.njihove rezolucije ( 8 ) o genocidnosti Srba ?

Mиро Марковић

22.12.2017. 19:04

Овај енеглски кловн је дошао да се поклони победничкој Русији на Блиском истоку, али, уместо да се захвали, он напада Лаврова попут сеоске кере на медведа, који достојанствено пролази кроз село и забавља радозналу дечицу. Све док није почео разговор са паметним и достојанственим Лавровом, свет је могао да помисли да је текући британски министар спољних послова, Boris Johnson, чак и интелегентна особа. Али чим је почео да 'лапрда', све сумње су пале у воду.

Jokker

22.12.2017. 19:43

Englezi i amerikanci gube konce u svjetskoj politici i sad izigravaju nevinasca. Bez njih ovaj svijet bi bio sto puta bolji.

vladimir

22.12.2017. 20:22

Koliko znam, i centralna Rusija je sa Moskvom, kao glavnim gradom u Evropi, a ne samo vaše "mezimče" - Ukrajina! Hteo si da budeš "šarmantan" diplomata, a ispao si "šarlatan" diplomata! Kao prava "plavuša"! Da li ste ti i Tramp u nekoj rodbinskoj vezi?

Magla

23.12.2017. 02:23

Polako ide sve kako treba samo da nezaboravljamo njihovu ljubav prema sve pravoslavnom narodu