На продају кућа Кенедијевог убице

Тањуг

31. 05. 2013. у 23:00

Кућа у Даласу са маленом собом у којој има једва довољно места за брачни кревет већ 50 година фасцинира посетиоце због тога што је у њој живео Ли Харви Освалд, оптужен за убиство председника САД Джона Ф. Кенедија

ДАЛАС - Кућа у Даласу са маленом собом у којој има једва довољно места за брачни кревет већ 50 година фасцинира посетиоце због човека који је у њој живео шест недеља 1963. године: Лија Харвија Освалда, човека оптуженог за убиство председника САД Джона Ф. Кенедија.

Кућа је у власништву породице Патрише Хол од 1942. године, али је она сада одлучила да је коначно дошло време да је прода - докле год купац понуди праву цену и обећа да ће је сачувати.

"Разумем значај историје ове куће", рекла је Хол, 61. "Нема везе да ли верујете у теорију завере или причу о једном нападачу. Чињеница је да је Ли Хари Освалд живео овде".

Освалд је изнајмио собу 14. октобра 1963. године од баке Холове, Гледис Джонсон. У кући од цигле са белом оградом остао је недељу дана док је радио у библиотеци једне тексашке школе. Викендима се враћао у предграђе Ирвинга где му је живела супруга.

Освалд се на кратко вратио у кућу 22. новембра 1963. године пола сата пошто је Кенеди убијен у центру Даласа. Кућепазитељка Джонсонове рекла је званичницима који су спроводили истрагу поводом убиства, да је Освалд улетео у кућу, зграбио јакну и изашао назад. Убрзо потом, Освалд је убио полицајца и потом је и ухапшен.

Холова је рекла да је њена бака која је волела Кенедија била осрамоћена и понижена због везе са Освалдом. "Почела је да добија претње смрћу и много порука мржње", објаснила је она.

Джонсонова је, међутим, одбила да од Освалда направи зликовца и све време је говорила да је човек, кога је она знала као О.Х. Ли одржавао своју собу чистом, да му је дозвољено да користи фрижидер и да је уредно платио осам долара недељно за собу. "Говорила је само оно што је знала и видела", објаснила је Холова.

Нјена мајка, Феј Пакет, водила је хостел после смрти Джонсонове. Ниједна од њих није дозвољавала улаз знатижељницима иако је Пакетова дозволила Оливеру Стоуну да 1991. сними неке сцене за филм "ДжФК".

Убрзо после смрти мајке 2008. Холва је почела да пушта заинтересоване да виде собу и поставила је кутију за прилоге којима је радила рестаурације куће.

"Лјуди су знатижељни. Желе да виде како је живео. Желе да виде где је живео", каже она.

Холова већ годинама разматра продају куће али је одлучила да је 50. годишњица убиства Кенедија право време за то, пише АП.

Кућа ће бити стављена на продају у суботу и тек тада ће се знати колику цену Холова тражи.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације