ВИШЕ јавно тужилаштво у Смедереву, како "Новости" сазнају, подигло је оптужницу против Николе Б. (20) и Митра П. (20) из Велике Плане због пребијања насмрт Стефана Филића (18). Тужилаштво их терети за тешко убиство, за које је запрећена казна од најмање десет година затвора па до доживотне робије. Сада предстоји испитивање оптужнице, а уколико је Виши суд у Смедереву потврди, биће заказано суђење.

Никола Б. и Митар П. оптужницом се терете да су 2. фебруара у Великој Плани, испред клуба "Бродолом", без повода претукли Стефана, који је био у друштву свог шеснаестогодишњег брата. Како се тврди, младића су више пута ударили песницама у главу, после чега је пао на земљу. Док је лежао, како се наводи у оптужници, Никола Б. га је шутнуо ногом у главу. Стефан је одмах пребачен у болницу, где је преминуо 30 сати касније.

После обдукције и вештачења повреда, које су обавили лекари Института за судску медицину, установљено је да су ударци у главу били фатални.

ЕКСПРЕСАН ПОСТУПАК УПРКОС отежаним условима и ванредном стању, због узнемирења јавности, истрага у смедеревском тужилаштву је завршена за три месеца, укључујући и сва вештачења која је тужилац тражио. На налаз обдукције чекало се два месеца, а на вештачење повреда мање од месец дана.

- Вештачење је показало да је Стефан преминуо од последица разарајућих, насилних повреда можданих центара и излива крви у мозак, односно да су ударци које је задобио за исход имали смрт. На основу овога, окривљени се терете за кривично дело тешко убиство у саизвршилаштву - речено је за "Новости" у Вишем тужилаштву у Смедереву.

Све се одиграло у раним јутарњим сатима док су Стефан и његов брат, са још неколико малолетника, чекали такси испред клуба како би отишли кући у Старо Село. Из клуба су изашли Никола Б. и Митар П. и без разлога почели да малтретирају Стефановог брата. Како је наведено у оптужници, Стефан се умешао и замолио их да га оставе на миру, али су они насрнули на њега и почели да га туку.

Никола Б. и Митар П.

Стефан је у паланачку болницу стигао без виталних функција, и одмах је пребачен у Ургентни центар, али и поред свих напора лекара, није долазио свести.

БИЛИ НАСИЛНИ И РАНИЈЕ ИАКО кривично дело тешко убиство предвиђа и казну доживотног затвора, она се не може изрећи окривљенима који у тренутку извршења дела имају мање од 21 године. Иначе, окривљени су имали и раније сукобе са законом. Никола је био осумњичен за наношење тешких телесних повреда, али је та кривична пријава одбачена, а у току је поступак за насилничко понашање. Митар је одраније осумњичен за поседовање дроге, док је за премлаћивања једног младића био кажњен друштвено корисним радом.

Нападачи су побегли са лица места, а ухапшени су неколико сати касније. У почетку им се на терет стављало кривично дело наношење тешких телесних повреда. После Стефанове смрти, случај је преузело смедеревско Више тужилаштво и покренуло истрагу због тешког убиства, а квалификација није промењена ни у оптужници.

Никола Б. је на саслушању пред тужиоцем делимично потврдио догађај, али је то представио тучом. Митар П. је негирао умешаност. Подвргнути су неуропсихијатријском вештачењу, јер су тог јутра били под утицајем алкохола. Резултат је да су били умањене урачунљивости, али не битно.

Пребијање је, иначе, снимила камера клуба "Бродолом", а снимак је у Тужилаштву. Осим шест сведока, пред тужиоцем је о кобној ноћи сведочио и малолетни брат покојног младића, као и њихов отац Ненад Филић.

Стефан је био матурант и одличан ученик средње Економско-угоститељске школе "Вук Караџић" у Великој Плани. Грађани Велике Плане, након убиства, организовали су протестно окупљање, а школска управа и другови су, у знак сећања, посадили дрво у дворишту школе и објавили документарни филм о Филићу.