У Крушевцу почињу суђења путем “Скајпа”

С. Бабовић

03. 04. 2020. у 11:30

Правосуђе у Расинском округу се прилагођава раду у ванредном стању због епидемије вируса корона

У Крушевцу почињу суђења путем “Скајпа”

Фото: С. Бабовић

КРУШЕВАЦ-ПРИПАДНИЦИ Министарства унутрашњих послова у Брусу ухапсили су И.К. (33) из овог места, због постојања основа сумње да је извршио кривично дело насиље у породици. Сумња се да је претио мајци и вређао је, а потом је ударио и нанео јој лаку телесну повреду. Осумњиченом је одређено задржавање до 48 часова, након чега ће, уз кривичну пријаву, бити приведен надлежном тужилаштву.

У међувремену, правосуђе у Расинском округу се прилагођава раду у ванредном стању због епидемије вируса корона. Суђења путем “скајпа” почињу у Основном суду у Крушевцу. Потписан је посебан протокол о сарадњи између суда и Полицијске управе Крушевац, који подразумева конкретне активности на заштити од ширења заразе КОВИД-19.

-Протоколом је одређено да се у предметима крушевачког суда у којима се посутпак води због кривичних дела “непоступање по здравственим прописима за време епидемиеј” и “преношење заразних болести”, учешће окривљеног на главном претресу може обезбедити ез његовог довођења у зграду Основносу суда-наводи Слободан Ивановић, предсендик Основног суда у Крушевцу. -Реч је о коришћењу апликације “Скајп”, инсзалиране у раунаре у судници и адекватној просторији ПУ Крушевац. На рачунарима у полицији и у суду, инсталиране су камера, микрофоном и звучници.
Како наводе у Основном суду, поступање по протоколу треба да помогне смањивању броја контаката окривљених са већим бројем лица и ствари од неопходних, с обзиром на реалну могућност преношења и ширења вируса од стране окривљеног, услед кривичних дела која им стављају на терет.Пратите нас и путем иОС и андроид апликације