ПОСЛЕ ОТКРИВАЊА ПЉАЧКЕ ЗЛАТА У БОРУ: Осумњичени за крађу века купио хотел на Копаонику

Љубиша ТРИФУНОВИЋ

22. 10. 2019. у 08:02

ПОСЛЕ ОТКРИВАЊА ПЉАЧКЕ ЗЛАТА У БОРУ: Осумњичени за крађу века купио хотел на Копаонику

Фото: И.Маринковић

Новости сазнају: Један од осумњичених за пљачку у РТБ "Бор" уложио паре у некретнину на Копаонику. Власнику угоститељског објекта,који је остао без новца за завршетак градње, дао је чак три милиона евра

ЈЕДАН од осумњичених, против кога се у Специјалном тужилаштву за организовани криминал води поступак да је од 2014. до 2017. године учествовао у крађи злата из погона "Златаре", из састава тадашњег РТБ "Бор", недавно је, за суму од три милиона евра, купио удео у једном хотелу чија је градња започела на Копаонику - сазнају ексклузивно "Новости".

Наиме, један од осумњичених је, преко посредника, ступио у контакт са власником хотела који је овај почео да гради на Копаонику. Овај му је, сазнају поуздано "Новости", казао да му треба партнер да заврши изградњу и да ће, ако га не нађе, бити принуђен да прода започети објекат, јер се, у међувремену, нашао у дуговима.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Лажним извештајима хтели да прикрију крађу 900 кг злата

- Тада га је тај осумњичени за крађу злата из РТБ питао "колико цени хотел", на шта је власник одговорио да би, "у виђеном стању", било потребно још три милиона евра како би га завршио - каже нам извор упознат са случајем. - Осумњичени је казао да је он заинтересован, да је видео хотел и да трансакцију могу да заврше већ сутрадан.

Власник започетог хотела је био збуњен и питао га да ли се шали, јер му осумњичени није изгледао као неко ко има толико новца.

- Шта имаш ти са тим како ја изгледам, битно је да сам заинтересован и да имам паре - одговорио му је осумњичени. - Доведи сутра свог, а ја ћу свог адвоката. Хотел ће купити треће лице, али су паре моје. И, ако си вољан, дај да то завршимо и да ти у току дана све "легну".

Речено - учињено. Власник започетог хотела на Копаонику је продао део објекта, а на његов рачун је одмах уплаћена договорена сума.

Подсетимо, због сумње да су извршили кривично дело тешка крађа 10. маја прошле године ухапшена су четири радника РТБ - И. С. (43), З. П. (52), Г. П. (44) и Д. М. (45). Уз њих, слободе је тада лишен и С. С. (42), бивши радник "Златаре", као и Д. М. (44) и З. И. (49), некадашњи радници предузећа "Заштита", које је раније обезбеђивало РТБ.

Од првобитно седморице осумњичених одузето је 48 некретнина, које су биле у њиховом или власништву њихових ближих рођака. Реч је о становима, локалима и викендицама широм Србије, а пре свега у Београду, Новом Саду, Врњачкој Бањи и Златибору. Међутим, сумња се да осумњичени имају и неколико хотела на неким од најлуксузнијих дестинација на свету. У претресу станова и других просторија осумњичених, пронађено је 136.765 евра, 3.897 долара и 98.000 динара, као и више од килограм златног накита.


Копаоник, фото Н.Скендерија

Иначе, како су "Новости" већ писале, из "Златаре" је, у периоду од 1. јануара 2014. до 1. априла 2017. године нестало скоро 900 килограма злата, вредног скоро 37 милиона долара, мада се сумња да је од 2010. из РТБ "испарило" најмање три тоне тог племенитог метала "тешког" невероватних 120 милиона америчких новчаница.

По документацији у коју је наш лист имао увид, а који су сачинили стручњаци Института за хемију, технологију и металургију Универзитета у Београду, наводи се да се у спорном трогодишњем периоду "са сигурношћу може потврдити мањак злата од 243,398 килограма". У извештају о "пљачки века" у РТБ Бор даље се истиче и да "прорачуне није ушла додатних 655,338 килограма најчистијег злата"! Како се наводи, основни разлог је јер, приликом прве провере, истражитељима тај податак, како се наводи у извештају - "није био доступан"!


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Истрага у Бору: Од злата остала вода

ИСПИТАНО 50 СВЕДОКА

ИСТРАЖНИ органи су, иначе, до сада испитали више од 50 сведока, међу којима и најодговорније људе из некадашњег РТБ. На питање како је могуће да на крају године, када се своде биланси стања, нису приметили да им фали злато, сви су листом одговорили да - не знају! Према последњим информацијама, круг осумњичених за ову малверзацију проширен је на још пет особа. Међутим, сумња се да ће до краја поступка листа осумњичених за "пљачку века" бити много дужа.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

Мр Радомир Шћепановић

22.10.2019. 16:38

Држава није испитала и процесуирала случај пљачке Борског рудника од 1945. године!Има их много на списку!

anonimus

23.10.2019. 18:32

I sada bice samo mala govorancija i opet nista.Lopovi nisu verovatno ovi što su uhapšeni,oni su "gore u vrhu",ne kaze se badava da riba smrdi od glave.