Затвор за возача који је код Смедерева возио 257 километара на час

Танјуг

19. 08. 2019. у 10:55

Затвор за возача који је код Смедерева возио 257 километара на час

Илустрација
Фото: Д. Дозет

У 22.000 саобраћајних незгода у овој години, погинуло је 310 људи, а 1.800 има тешке телесне повреде, рекао је Александар Раденковић из Управе саобраћајне полиције МУП-а Србије
У 22.000 саобраћајних незгода у овој години, погинуло је 310 људи, а 1.800 има тешке телесне повреде, рекао је Александар Раденковић из Управе саобраћајне полиције МУП-а Србије.

Четрнаест одсто возача учесника у саобраћајним несрећама возило је под дејством алкохола, а нови Закон о обавезном осигурању у саобраћају, о коме ће се расправљати на јесен, предвиђа да ти возачи плате одштету и до два и по милиона евра.

Најчешћи узроци тешких саобраћајних несрећа са настрадалима је и превелика брзина, коришћење мобилних телефона у току вожње и невезивање појасева, нарочито на задњим седиштима.

Раденковић је за РТС рекао да је током акције појачане контроле саобраћаја било око 25.000 прекршаја прекорачења брзине, од којих су неки возачи возили преко 200 километара на сат.

Како је рекао, 20.000 возача санкционисано је на лицу места, а 5.000 власника возила може очекивати позив у наредних неколико дана, како би се изјаснили, ко је у тренутку прекршаја управлао возилом.

Додаје да се поред брзине контролисало да ли возач и путници користе сигурносни појас.

"Имали смо 2.500 прекршаја некоришћења појаса, 400 прекршаја непрописног коришћења мобилних телефона и 350 возача је искључено из саобраћаја јер су били под дејством алкохола", објашњава Раденковић.

Додаје да су у Лозници затекли мушкараца који је возио са 4,14 промила алкохола у крви због чега ће му бити одузета возачка дозвола, а имаће и санкцију од 45 дана затвора, 256.000 динара новчане казне и одређен број казнених поена.

Раденковић каже и да је полиција на ауто-путу зауставила и возача који је возио брзином од 257 километара на час.

"Највећом брзином возио је страни држављанин на ауто-путу Београд-Ниш код Смедерева, 257 километара на час. Њега су у прекршају открили наши пресретачи. У скраћеном поступку осуђен је на казну затвора од 30 дана, 120.000 динара и забрану управљања моторним возилом кроз Србију у наредних девет месеци", објашњава Раденковић.

Прочитајте још - ПРИВОЂЕЊЕ НА АУТО-ПУТУ: Један дивљао 250 km/h, двојица кроз тунел чак 180 km/h

Поручује да ће се појачане контроле саобраћаја спроводити и у наредном периоду.

Говорећи о Правилнику о организованом превозу деце који ступа на снагу 2. септембра, Раденковић најављује да ће саораћајна полиција вршити веома рестриктивне контроле аутобуса и возача, како како би путовања ђака на екскурзије, протекла безбедно.

"Нећемо дозволити да се крене на пут, уколико аутобуси и возачи не буду испуњавали све прописане услове. Приликом прегледа провераваће се документација за возила и возаче, техничка исправност аутобуса, алкохолисаност возача, као и поштовање радног времена и коришћење прописаних пауза и одмора", наводи Раденковић.

Позива организаторе, основне и средње школе, да на време пријаве екскурзије како би аутобуси били на време контролисани.

"Ниједан аутобус неће кренути а да не буде контролисан", поручио је Раденковић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (7)

Vlade

19.08.2019. 11:10

VEĆA KAZNA ZA PIJANOG TRAKTORDŽIJU KOJI MOŽE NAJVIŠE SEBI DA NAUDI NEGO ZA MANIJAKA STRANCA KOJI JE U RANGU SA BOMBAŠEM SAMOUBICOM.ZABRANOM OD 9 MESECI ZNAČI DA ĆEMO GA VIDETI I SLEDEĆE GODINE U ISTO VREME NA ISTOM MESTU.STVARNO SMO PLITKI.

Alane Oprosti

19.08.2019. 11:31

Ne razumem, ko bi i zašto plaćao 2.500.000 evra? Osiguranju možda? Pa i ovako su preskupe polise plus onaj bonus malus ako imate neku štetu, pa jel im i to malo nego lobiraju pred novi zakon o novom zavrtanju ušiju...

Lacika

19.08.2019. 11:46

Sto ne idu avionom ako zure pa voze 300 na sat? Kad imaju da kupe jake masine, imaju bre i za kartu! Ali koliko je nelogično ono sta rade, toliko i sto mi tražimo logiku u ludom ponašanju.

Blagoje Jovovic

19.08.2019. 12:21

"Jedan od uzroka saobracajnih nesreca je nevezivanje pojasa,pogotovo na zadnjim sedistima"..koja glupost.Ubedljivo najveci uzrok nesreca je katostrofalno stanje puteva u Srbiji.Novac od kazni umesto da bude ulozen u popravku i sanaciju puteva,troši se na kupovinu najnovijih motora i Tojotinih dzipova od preko 70000evra kojima pripadnici mupa lece komplekse,jer za patroliranje sigurno im nije potreban dzip preko 70000evra koji trosi kao tri prosecna automobila.

situlacija

19.08.2019. 12:48

Gospodin Radenković nije rekao koliko se para ubralo od ovih 25000 prekršaja, i gde su te pare završile. Da nije ovih reketaša na našim putevima srbija bi bankrotirala. I nije im dosta! Novim zakonom predvidjaju zabranu seksualnih aktivnosti učesnika 3 sata pre uključenja u saobraćaj i izolaciju vozača od ostalih putnika "kavezom" tj zvučnim i vizuelnim zidom kako ne bio ometan u toku vožnje.

Zlajo

19.08.2019. 13:07

Sve je to ok, samo što nije pravedno da neko ko vozi prebrzo i nikoga ne povredi ima istu kaznu ko tip što je prebio ili silivao neku devojku.Lako je hapsiti pošten svet, pohvataj te kriminalce, siledžije, narko dilere, mafijaše, ubice...Ne branim bahate vozače, treba ih kazniti.