Из хладњаче спасли онесвешћене мигранте сигурне смрти!

З. УСКОКОВИЋ

понедељак, 19. 08. 2019. у 17:00

Из хладњаче спасли онесвешћене мигранте сигурне смрти!

На царинском терминалу откривени мигранти

Наши репротери у акцији са тимом суботичког Одељења за сузбијање кријумчарења људи. Скенер открио петорицу полумртвих људи у херметички затвореној приколици возила
СПАСИ и заштити! И тако 24 сата, седам дана у недељи. Кад заврши осмочасовну смену и скине плаву униформу, цариник Милан Павковић навлачи ронилачко одело. Нажалост, често то није само хоби овог храброг Суботичана. Зову га када треба наћи утопљеника, али и спасавати голе животе оних које је вода однела или су, у потрази за бољим животом, завршили у хладњачама на путу ка Европској унији.

Павковић се свакодневно суочава и са опасним криминалцима, који покушавају да разну робу или људе пребаце преко једног од најфреквентнијих граничних прелаза - Хоргоша. Он је службеник суботичког тима Одељења за сузбијање кријумчарења.

- Већ дуги низ година се суочавамо са илегалним миграцијама, тако да готово свакодневно проналазимо мигранте сакривене у товарима робе - прича, за "Новости", Павковић. - Такав транспорт може бити изузетно опасан, посебно зато што они не бирају места на којима ће се сакрити, као што о томе ни трговци људима не воде рачуна. Налазили смо их, тако, и испод камиона, али и у условима у којима им је претило смрзавање или гушење.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Трговина људима: На шверцу миграната никле праве компаније

Павковић се за наш лист присећа и последњег случаја, који је био више него драматичан. Петорица миграната за длаку су избегла смрт у херметички затвореној хладњачи. Температура је била испод нуле, када је возило стало на царински терминал.

- Да их нисмо видели на скенеру и хитно отворили хладњачу, питање је да ли би преживели пут до крајње дестинације - сведочи наш саговорник о спасилачким подухватима током свог редовног посла. - Готово су били онесвешћени.

Велика страст овог службеника Царине је роњење. Њему се препушта кад год има времена, воли да истражује језерске и морске дубине. Очаран је подводним светом. Ипак, некада са тугом облачи ронилачко одело. Милан Павковић је не само ронилац, већ и командир Одељења за спасавање под водом у Центру за цивилну заштиту у Суботици.

- Моје колеге и ја се одазивамо када год је наша помоћ потребна - прича овај храбри цариник, и појашњава најтежи део. - Многи се питају како проналазимо утопљенике у рекама или језерима, где је видљивост максимално смањена. Суштина је у томе што смо у таквим околностима препуштени чулу додира, јер се најчешће не види ништа.

Иако је прошло неколико месеци, још се препричава филмска драма која се зимус одвијала приликом спасавања једриличара из залеђеног Палићког језера. Један од јунака је и овај храбри цариник. Њему и ватрогасцима Дејан Грубишић може да захвали што и данас једри. А секунде су недостајале да га заувек прогута Палићко језеро.Скоро три сата провео је у леденој води, пошто је направио лошу процену и 17. јануара се на дасци за једрење упутио преко залеђеног језера. На неким местима лед је био изузетно танак и у једном тренутку је пукао под његовим ногама. Ситуација се додатно закомпликовала када су се међу леденицама заглавили и ватрогасци-спасиоци, који су рибарским чамцима кренули ка Грубишићу како би га извукли на обалу.

- Грађани су обавестили полицију да је једриличар упао у језеро, а полиција је позвала ватрогасце, који су брзо стигли и аласким чамцем кренули у акцију - присећа се ових драматичних тренутака Павковић.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Годину дана кућног затвора за шверц 18 миграната

- Стигли су некако до човека на средини језера. Међутим, када су га њих двојица увукла унутра, чамац је због тежине почео да тоне и остао је блокиран ледом. Друга екипа ватрогасаца кренула је да им помогне, али су се и они суочили са истим проблемом.

Тада је Павковић, помоћу једриличарске даске, до заробљених људи на средини језера допремио конопац, који су везали за чамац и онда су их ватрогасци са обале довукли на безбедно.

- Повлачење по леду помоћу ватрогасне секире било је изузетно тешко, тако да у једном моменту нисам имао где да је забијем и тако направим себи ослонац - прича нам Павковић. - На неких од пет до 10 метара који су ме делили од заробљених, дебљина леда се толико променила да сам и ја пропао у воду. Уз велики напор, некако сам успео да исечем лед и помогнем им да чамцем стигну до обале.

Према речима овог скромног човека, главни део посла урадили су момци из ватрогасне јединице. Смрзнутом једриличару дали су своје јакне и тако му помогли да се загреје. Након спасавања једриличар је био у суботичкој болници, а лекарску помоћ су због промрзлина затражила и двојица ватрогасаца. На срећу, нико није имао озбиљнијих здравствених тегоба.


У РЕКУ НЕ СКАКАТИ НА ГЛАВУ!

КАКО је летња сезона у јеку и све је више људи који одлазе на купалишта, цариник-ронилац Павковић им поручује да буду опрезни:

- Треба бити у свему умерен. Недопустиво је доказивање пред другима или пред собом, јер људи тада раде непромишљене ствари. Ако им и пође за руком да избегну повређивање сто пута, не значи да ће исто бити и сто први пут. Значи, не радите ништа нагло, неопрезно и преко својих могућности. У реку никада не скачите на главу, јер нити видите, нити можете знати шта је матица са собом донела, па то често може да буде разлог озбиљних повреда.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)