ИСТРАГА У ЈАБУКОВЦУ: Рају циљали из даљине

Е. В. Н.

13. 08. 2019. у 11:02

ИСТРАГА У ЈАБУКОВЦУ: Рају циљали из даљине

Двориште у којем је убијено четворо Казимировића / Фото С. Јовановић

Полиција и даље прикупља трагове који би расветлили злочин у селу Јабуковац код Неготина. Размак између рана је мањи од сантиметра, па се сумња да је пуцао професионалац. Сумња се да су нападачи дошли до куће на мотору

У ЗЛОЧИНУ на салашу Казимировића у засеоку Вратна, код Јабуковца, коришћена су два пиштоља, малокалибарски и калибра 7,65 милиметара. Према првим резултатима обдукције, хици су испаљени у главу куће Рају Казимировића (72), са "повеће удаљености". Такође, меци су груписани, односно размак између улазних рана је мањи од једног сантиметра, па истражитељи верују да је реч о професионалцу. Он и мајка су убијени из 7,65 мм, а сестра и њена ћерка из другог пиштоља.

Из овога се изводи и теорија да су злочин починила двојица нападача.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
ЈЕЗИВИ ДЕТАЉИ ЗЛОЧИНА КОД ЈАБУКОВЦА: Полиција открила трагове преметачине, пљачкаши убијали из два оружја?

- Верујемо да је дом Казимировића типован - наводи извор "Новости" близак истрази. - Неко је био уверен да Раја Казимировић има новац у "штеку". Још се не зна да ли је и колико је пара однето. У овом тренутку, раде се анализе базних станица, испитује родбина, али и људи који су некада као надничари радили на салашу. Свака информација се по неколико пута проверава. Проблем је близина границе, као и то што је од злочина до проналаска тела прошло више од 48 сати.

По томе како су хици груписани и како су убијени Раја Казимировић (72), његова мајка Драгица (93), сестра Љубинка Оприкић (76) и сестричина Драгана Јовељић (53) верује се да је реч о професионалцу, коме ово није први такав злочин.

Претпоставља се да су прво усмрћене жене, а тек онда Раја. Постоје индиције да су у масакру учествовале најмање две особе, које су сачекале Казимировића да дође до куће и усмртиле га на трактору. Проверава се и траг да су нападачи до својих жртава стигли на мотору.

Жене су пронађене недалеко од Раје Казимировића. На пет метара од трактора, испод трема, лежале су Рајина мајка Драгица и сестричина Драгана, које су убијене са по два метка у главу, док је Рајина рођена сестра Љубинка пронађена испред куће са једним метком у пределу усана. Да ли се ова жена отимала убици, или су можда биле омамљене, још не може поуздано да се утврди.

Раја Казимировић

Тела је случајно пронашао човек из суседног села када је дошао да купи јагње, а први прелиминарни резултати обдукције показали су да су Казимировићи убијени најмање два дана раније. Форензичари су поново на терену, а од петка, када су несрећни људи пронађени, скоро и да не излазе из овог села, у којем је пре 12 година Никола Радосављевић убио деветоро комшија, а двоје ранио.

У Казимировиће је укупно сасуто десет метака, али на терену, како сазнајемо, нису пронађене све чауре. Малобројне комшије кажу да протеклих дана нису виђале непознате аутомобиле или друга возила, али, како они не живе стално на својим салашима, ни то не мора ништа да значи.

Прва комшиница Јаворка Петрикић, чији је син саслушан због овог злочина, будући да су са Казимировићем били у судском спору, каже да је Рају последњи пут видела почетком прошле недеље. М. С. (38) је прошао полиграфско испитивање, као и више осумњичених. Иако је ова породица годинама живела без струје и воде сумња се да је мотив - користољубље. Наиме, Раја је, веле мештани, живео скромно, неоптерећен куповином гардеробе и других добара. Занимале су га једино пољопривреда и машине. На салашу је имао бар три трактора и све прикључне машине.

- Пре неких десет, 12 година ишли смо организовано на новосадски сајам, па је и Раја пошао са нама онако скромно и сиротињски обучен. На неколико стајалишта су га мештани частили соком, буреком, јер је понео неки сир и хлеб. Кад смо стигли, 'ладно је питао колико кошта најмодернији трактор и платио га 25.000 евра у кешу - прича нам један од мештана.


Полиција не открива детаље злочина, као ни то да ли је у кући и околним зградама било преметачине. Тек чињеница је да је Казимировић са мајком живео другачије од мештана, који кажу да је осим свађалачке нарави и склоности ка тужбама изгледао као прави шумски човек.

Раја је на свом имању подигао и велику каптажу са водом из потока, бринуо се о великом стаду оваца, кравама, воћњаку и ораницама.

- Све је он сам радио, орао, тањирао, сејао, жео. Ја сам му редовно помагао. Доносио нам је сир, воће, мед. Вредан је био. Пре две недеље је нешто био болестан, па сам му ја радио на њиви. Сад, ето храним ову стоку - каже Јован Даниловић из Вратне."ОВЕРЕН" НА ТРАКТОРУ

ПРИКОЛИЦА Рајиног трактора је била натоварена сеном са ливаде поред пута која је недавно балирана, а која је удаљена од салаша бар километар и по. Поуздано се зна да је у домаћина испаљено пет метака, од којих четири у стомак и грудни кош, а један у главу.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
НОВИ ДЕТАЉИ СТРАШНОГ ЗЛОЧИНА КОД НЕГОТИНА: Раја изрешетан са пет хитаца, убица сејао смрт редом, жртве лежале мртве два дана

МУЧИЛИ ЗБОГ 3.700 ЕВРА

У ЗАСЕОКУ Алун, на салашу Карпин у Брзој Паланци, недалеко од Јабуковца, септембра 2002. петочлана група Сребренка Живановића из Уровице мучила је и заклала брачни пар Александра и Стану Питаревић, као и њену ћерку из првог брака Душанку Петровић. Своје жртве су, пре него што су их убили, поливали врелом водом и одсецали им делове тела. Убице су, након овог троструког злочина, однели из куће 3.700 евра, два поштоља, 26 малих дуката, златну наруквицу, огрлице, четири прстена, есцајг, обућу и одећу. Ухваћени су након пола године. Сребренка, који је био и на ратишту, одао је начин мучења својих жртава и одсецање ушију.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (5)

Neko

13.08.2019. 11:50

Kako to da niko od komsija nije cuo pucnje, nije video vozilo koje se ranije nikad nije pojavljivalo u njihovom mestu?

13.08.2019. 14:59

Pištolji su namenjeni za uništavanje zive sile na udaljenostima do 50 m, a najbolji rezultati se postižu na udaljenosti do 20 m, pa me živo interesuje kako je taj profesionalac uspeo da sa poveće udaljenosti ispali ciljane hice sa razmacima od 1cm....da nije imao optički nišan???

Milos

13.08.2019. 15:00

To ih je porokao neko ko ih jako dobro poznaje . Kakvi crni Rumuni nelupetajte budalastine . Mada otkrice se to jako brzo . Ovo su samo informacije za citaoce ,policija tacno sad zna na koga da sumnja ,nego treba da se adekvatno pristupi .