МОЈ тата је лажно оптужен!

Ово је прва реченица коју је седмогодишња Јана Марјановић, ћерка убијене певачице Јелене и Зорана Марјановића, изговорила у просторијама Вишег јавног тужилаштва у Београду током данашњег испитивања.

- Ко је твог тату лажно оптужио - било је питање тужиоца.

- Новинари - одсечно је одговорила девојчица, за коју су вештаци психијатријске и психолошке струке проценили да је натпросечне интелигенције.


ПРОЧИТАЈТЕ И:
Kome je Jelena slala poslednju poruku pre smrti


Девојчица се у пратњи стрица, рођеног брата њеног оца Зорана, и стрине појавила нешто пре 14 сати, за када је било заказано испитивање у згради тужилаштва у Катанићевој улици у Београду. Њен исказ, као сведока, трајао је двадесетак минута.

Мала Јана изнела је своја сећања о дешавањима на насипу 2. априла 2016. године када је нестала њена мајка Јелена. Тело певачице пронађено је сутрадан у каналу, смрскане главе.

- Мама се играла са мном и татом а онда се попела горе да трчи - описала је седмогодишњакиња, која је у време трагедије имала пет година. - Док је она трчала, ја сам се играла са татом.

Тужилац је потом, како сазнајемо, поставио неколико питања девојчици.

- Да ли сте ти и тата стално били сами - интересовало је представника оптужби против Зорана Марјановића, који је осумњичен да је брутално убио супругу.

Јелена Крсмановић


- Када је мама отишла да трчи ми смо били сами - одговорило је дете.

- Да ли је долазио Урош, или чика, или деда, да ли су се и они са тобом играли тада у пољу док је мама трчала - уследио је низ питања.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Вештаци: Јана може да сведочи

- Не, нису, само ја и тата - била је јасна Јана. - Нисмо се одвајали. Онда смо кренули за мамом, али ње није било. Тражили смо је, али је нисмо нашли, она се изгубила.

У оптужници која је била подигнута против Зорана Марјановића, а коју је суд вратио како би се истрага допунила, наведено је да је он убио супругу тако што се одвојио од детета. Онда је поново дошао до мале Јане.

Адвокат Стефан Јокић, један од четворице бранилаца Зорана Марјановића, рекао је данас да ће одбрана затражити да се њихов брањеник пусти на слободу, јер нема доказа да је починио злочин.

Адвокат Стефан Јокић


- Девојчица је саслушана на захтев одбране, али тек када је суд одлучио да та процесна радња мора да се изведе и вратио оптужницу Вишем тужилаштву уз захтев да се истрага допуни - истиче адвокат Јокић. - Сада ћемо тражити да се наш клијент пусти на слободу, јер нема ниједног доказа да је убио своју супругу.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Марјановићу поново продужен притвор за још 30 дана

Пре испитивања девојчице, тужилаштво је затражило од судских вештака психијатријске и психолошке струке да процене да ли је она способна да буде испитана као сведок. Тек када су добили налаз да је седмогодишња Јана процесно способна да да изјаву, заказано је њено саслушање.

ВЕШТАЦИ: НИЈЕ ПОДЛОЖНА УТИЦАЈИМА

ВИШЕ него интересантан је налаз судских медицинских стручњака, који су вештачили малу Јану. Осим што је констатовано да је отворена, комуникативна, непосредна, високо интелигентна, наводи се и да је "општа душевна развијеност изнад очекиване за њен узраст".

- Испитаница разуме да није у обавези да сведочи, али је у својој одлуци да то учини - јасна и непоколебљива. Код малолетне Јане није регистровано постојање квалитативног поремећаја сећања, када је реч о лицима и догађајима. Не региструју се елементи који би указивали на сугестибилност и подложност утицајима, а који није у складу са узрастом - наводе вештаци у свом писменом налазу.

Вештаци, у свом налазу од 17. јуна ове године, сматрају и да без обзира што је у време догађаја била млађа две године, не утиче на процес њеног памћења и истичу да њено сведочење неће оставити штетне последице по њено психичко здравље.