ДЕЈАНА Пузигаћу, својевремено једног од вођа Партизана а сада монаха са именом Сава, петочлано веће Вишег суда у Београду, данас је осудило на 12 година затвора. Он је оглашен кривим јер је заједно са још 15 нападача, уочи утакмице са Тулузом, учествовао у пребијању француског навијача Бриса Татона, 17. септембра 2009. у Београду. Татон је, 12 дана касније, преминуо у Ургентном центру.

Суд је овом другом првостепеном пресудом, на коју странке у поступку имају право жалбе, смањио за две године претходну одлуку Апелационог суда. Наиме, Пузигаћа који је је шест година био у бекству, у одсуству је био осуђен на 32, да би Апелациони суд, ту пресуду смањио на 14 година затвора. Када је ухапшен у Грчкој 2016. и изручен Србији, Пузигаћа је затражио понављање суђења, на које је по закону, имао право.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Пузигаћа: Нисам крив за убиство Татона

Приликом изрицања пресуде, председавајући већа обично кратко образложи одлуку. То се данас није догодило. Судија Оливера Пајић је само прочитала оптужницу, а онда саопштила да је "одлука донета једногласно на основу чињеница утврђених током доказног поступка", не наводећи и којих то.

- При одмеравању казне имали смо у виду да она има сврху генералне и специјалне превенције, све околности злочина, личне и породичне прилике окривљеног. Сматрамо да је овом казном постигнута сврха кажњавања - рекла је судија.

"ЖАЛИЋЕМО СЕ АПЕЛАЦИЈИ" АДВОКАТ Владан Вукчевић, један од правних заступника Дејана Пузигаће, каже да је одбрана незадовољна пресудом. - Пузигаћа није крив и са убиством Татона нема никакве везе - тврди Вукчевић. - Потребан је велики напор да из оптужнице схватите све оно што ће задржати писмени отправак пресуде. Закон налаже да у најкраћем образложите оно што пише у пресуди, а образложења није ни било. Нисмо успели да спознамо чак ни то на основу којих је доказа суд дошао до оваквих закључака и изрекао осуђујућу пресуду. Жалићемо се Апелационом суду.

Пузигаћа данас ниједним гестом није показао свој однос према изреченој пресуди, али су његова мајка, сестра, рођаци и пријатељи, били шокирани, а неки су пустили и коју сузу.

Жарко Пузигаћа, отац осуђеног Дејана, каже да је дубоко разочаран пресудом и да је она донета "без чињеница и доказа" и да не зна на који начин човек у Србији "може да се брани":

- Име мог сина је само уметнуто у пресуду која је осталим окривљенима изречена још 2011. Дубоко сам разочаран понизношћу и државе и правосуђа, јер је апсурдно износити недоказане тврдње да је Пузигаћа учествовао у пребијању Татона, а да он чак није био на платоу кад се то десило. Заиста не знам на који начин човек може да се брани.

Подсетимо, Дејан Пузигаћа се током скривања замонашио у руском манастиру на Тајланду и узео монашко име Сава. Како тврде његови најближи, "потпуно се посветио и препустио Богу".

Ипак, од почетка процеса који се водио против њега, Пузигаћа је говорио једно исто: "Нисам крив! Никада и никоме нисам нажао учинио, пожелео смрт, а камоли починио убиство!"


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
УБИСТВО БРИСА ТАТОНА: Читали пресуду Прелићу

Иначе, првом пресудом из јануара 2011. окривљени у случају Татон су осуђени на укупно 240 година затвора, али их је годину касније Апелациони суд знатно умањио. Сада, осим Пузигаће и Ђорђа Прелића, који је недавно правоснажно осуђен на 10 година затвора, сви остали пуштени су из затвора на условни отпуст или су издржали затворске казне.


"ЗАДОВОЉАВАЈУЋА ПРЕСУДА"

СЛОБОДАН Ружић, адвокат породице Татон, каже да је пресуда "очекивана" и да је казна од 12 година "одговарајућа".

- Прошло је скоро девет година од трагичног догађаја - казао је Ружић. - Мислим да коначно добијамо епилог ужасног злочина. Задовољни смо изреченом пресудом и сматрамо да је она задовољавајућа, јер је утврђена Пузигаћина одговорност да је у Теразијском тунелу делио бакље и палице. Мислили смо да ће казне учесницима у убиству француског навијача бити наук осталима, али изгледа да ова држава не уме или не жели да реши ово питање.