ДВОСТРУКИ убица Марко Николић (43) свој свирепи злочин започео је на Бањичком гробљу, где је, на задњем седишту аутомобила гушио свог четворогодишњег сина Михаила. Након тога, дечака је довезао до Центра за социјални рад у Раковици, где је требало да га врати мајци Маји Ђорђевић (38), али га је бацио испред ње. Затим је појурио ка њој и насмрт је избо чак 50 пута!

Према подацима МУП, убица је већ имао кривични досије. Наиме, он је два пута био осуђиван због тешких крађа, а једном због недозвољене производње, држања, ношења и промета експлозивних материја. За насиље у породици није одговарао, али је суђење за ово дело требало да почне данас, пред Другим основним судом у Београду. Убијена жена је против њега поднела више кривичних пријава ове године, које су биле "у фази извођења доказа". Портпаролка овог суда Ирина Ковачевић каже да Марко није имао забрану приласка, а да је дете виђао у контролисаним условима од 2013. до 2015. године.

- Међутим, 22. јуна 2015. донета је друга привремена мера, потврђена од Вишег суда, по којој је одређено да малолетног Михаила отац виђа сваке среде, да га из вртића "Канаринац" преузима у 8.30 и враћа у 15.30 у просторије Центра. Та одлука је донета по препоруци Центра за социјални рад - објашњава Ковачевићева.

Према њеним речима, овај пар је имао још један поступак пред Другим основним судом у Београду у којем је Николић поднео кривичну пријаву против Маје Ђорђевић због кривичног дела одузимање детета. Том пријавом он је теретио супругу за непоступање по привременој мери коју је одредио тај суд 2015. године у вези са начином виђања оца са дететом.

Бранислава Катанић, сестра убијене Маје, Фото: П. Митић

Мајина породица, која верује да држава није учинила ништа да заштити њу и четворогодишег сина, каже да је Марково малтретирање трајало више од пет година. Њена сестра Бранислава Катанић новинарима је открила да је Маја све институције упозоравала да ће се нешто догодити детету, а они су је, упорно, уверавали да је све под контролом.

- Од почетка њихове емотивне везе, у којој су провели три године пре него што су добили дете, било је свега и свачега, али се бојала да га пријави - сведочи Бранислава о агонији кроз коју је због Марковог малтретирања пролазила читава породица. - Међутим, тек 2013. године, одлучили смо да нешто предузмемо. Наиме, за Божић је моја сестра желела да организује вечеру за пријатеље и он се, одједном, појавио. Узео је флашу, сломио је и тим стаклом хтео да мени пререже врат. Мају и дечака је закључао у собу, претио је да ће их убити ако не крену са њим. Из страха, отишли су, а он их је после два дана избацио из стана, када су се вратили код нас.

Бранислава прича да са таквим човеком никада нису знали на чему су, нити у каквом расположењу ће се он ујутру пробудити. Она тврди да је био потпуно асоцијалан, да му пријатеље нису познавали, а верују да их није ни имао.

- Један дан је нормалан, друга два дана кризира - каже Бранислава. - Њему је прошле године рађено вештачење, када му је тим Клинике за психијатријске болести "Др Лаза Лазаревић", на челу са Славицом Ђукић Дејановић установио шестоструки поремећај личности.

Прекривено тело малог Михаила

Породица убијене жене потврдила је да је прве две године живота Марко виђао дете у контролисаним условима, по један сат недељно, а да је, потом суд преиначио одлуку и добио је да га виђа седам и по сати. Несрећна жена се годину дана оглушивала да га води, због чега је добила и новчану казну коју су јој годину дана одбијали од плате.

- Препорука психијатријске установе била је да се виђање детета у трајању од седам и по сати недељно подели у два дана по три сата, јер је толико био у стању да води рачуна о њему - каже Бранислава. - Онда је Центар за социјални рад дао нову процену, да сина виђа средом од 9 сати до 15.30. Како смо чули, разматрано је и да тај модел виђања прошире на викенде и распусте.

Због чега су стручњаци социјалне службе у Раковици написали овакву процену остаје потпуно нејасно, утолико више што су од убице и сами трпели насиље. Незванично смо сазнали да је насилник пратио, претио и малтретирао већину радника Центра. У МУП-у, међутим, тврде да је против њега поднета само једна пријава, када је радник Центра тврдио да га Марко прати у аутобусу, до куће, али је она, због недостатка доказа, одбачена.

Михаило и његова мајка Маја Ђорђевић

ПОЛИЦИЈСКО ОБЕЗБЕђЕЊЕ

НАКОН састанка министра унутрашњих послова Небојше Стефановића са министрима правде и рада, директор полиције Владимир Ребић дао је хитан налог полицијским службеницима да појачано обављају опсервацију, односно обилазе просторије свих центара за социјални рад.

Такође, полицијски службеници, од данас, ступили су у комуникацију са директорима центара за социјални рад у циљу прибављања података када су термини у којима ће се сусрести родитељи са децом у случајевима у којима имамо податке да је један од родитеља претходно починио насиље над супружником или дететом. У овим терминима полицајци ће бити физички присутни у близини објеката како би могли правовремено да реагују.

Цвеће на месту убиства

МАЛТРЕТИРАО МАЈИНОГ СТАРИЈЕГ СИНА

ПРЕМА речима њене породице, Маја Ђорђевић је, пре Марка, била у браку из ког има 14-годишњег сина.

- Он је диван човек, који јој је и након развода помагао - објашњава њена сестра. - Међутим, Марко је малтретирао све, па и њега. Мој старији сестрић уписао је и карате, како би могао да се обрачуна са њим, јер више није могао да гледа како му малтретира мајку.

ПРОТЕСТ СОЦИЈАЛНИХ РАДНИКА

РАДНИЦИ београдских центара за социјални рад одржали су у четвртак једночасовни протест испред установа у којима раде, којим су, како кажу, желели да скрену пажњу државе, али и јавности на "тешке и небезбедне услове у којима раде". Они су, иначе, како смо незванично сазнали, добили препоруку од ресорног министарства да до даљег обуставе сва "ризична" виђања деце и родитеља у просторијама центара.