ПРЕСУДА УБИЦИ ИЗ ЖИТИШТА: Робијаће 40 година

Сл. ПАШИЋ

01. 03. 2017. у 15:15

Виши суд у Зрењанину осудио Синишу Златића за злочин у којем је убијено пет и рањена 21 особа. Златић: Моја намера није била таква. Искрено ми је жао свих страдалих

ПРЕСУДА УБИЦИ ИЗ ЖИТИШТА: Робијаће 40 година

Увиђај после масакра у кафићу "Макијато", Синиша Златић

СИНИША Златић (39) из Житишта, актер једног од највећих масовних убистава у Србији, осуђен је данас у Вишем суду у Зрењанину на казну затвора у трајању од 40 година. Веће којем је председавала Дивна Татић, огласило га је кривим за убиство пет и рањавање 21 особе.

Златић је злочин починио 2. јула 2016. у Житишту, у летњој башти угоститељског објекта "Макијато". Тада је из аутоматске пушке рафалном паљбом испалио 26 метака. Усмртио је бившу супругу Дијану (30), њеног пријатеља Стевана Јојића (40), студенткињу Јовану Поповић (20) из Банатског Карађорђева, Владимира Косовића (34) из Равног Тополовца и суграђанина Владимира Мијатовића (40). Ранио је 21 госта кафића, а због задобијених тешких повреда неки од њих ће остати доживотни инвалиди.

Заменик Вишег јавног тужиоца Бранислав Татић, данас је током изношења завршних речи истакао да су у поступку доказани сви налази са увиђаја и из исказа сведока, оштећених и вештака. Констатујући да је Златић злочин починио са директним умишљајем, затражио је 40 година затвора за окривљеног. Сви оштећени и њихови пуномоћници придружили су се наводима тужиоца.

Бранилац окривљеног, зрењанински адвокат Миша Поповић, најпре је изразио саучешће породицама убијених и саосећање са повређенима. Покушао је да оспори наводе тужилаштва да се ради о директном умишљају, тврдећи да је у питању евентуални умишљај. Поповић се, такође, није сложио са налазом вештака да је Златић био у стању смањене урачунљивост, али не битно. Пожалио се што није прихваћен предлог за ново неуропсихијатријско вештачење, иако је, сматра, за то било разлога.

Златић се придружио наводима из завршне речи свог браниоца и изјавио да су сразмере трагедије огромне. Нико од његове родбине, као и на претходним рочиштима, није се појавио у згради суда у Зрењанину, где су предузете изузетне мере обезбеђења и забрањено свако фотографисање и снимање.

БРИГА О ДЕТЕТУ У браку са Дијаном Синиша Златић има 10-годишњег синчића, који је после трагедије додељен на бригу и чување њеној породици. Законски старатељ је Дијанин отац Свето Савановић, који каже да ће све учинити да дете лакше преброди трагедију.

- Моја намера није била таква. Време не могу вратити. Искрено ми је жао свих страдалих и повређених - скрушено је додао Златић.

Мотив злочина у Житишту је љубомора. Златић није могао да поднесе одлазак супруге и њено дружење са пријатељем из Шведске Стеваном Јојићем након раставе брака. Када их је угледао у кафићу, најавио је да ће се обрачунати са њима. Мирно је отишао до куће, узео "калашњиков", и по повратку, без икаквог упозорења, испалио рафал.

Осим што је "калашњиковом" обавио крвав пир, на тавану Златићеве куће у Житишту, после злочина пронађене су две аутоматске пушке и више комада муниције. Осуђен је и због ових кривичних дела, мада није утврђено како је оружје доспело у његов посед. Пресуда Златићу није правоснажна, а његов бранилац најавио је жалбу.

Дијана Савановић (30), Стеван Јојић(40), Јована Поповић (20), Владимир Косовић (34) и Владимир Мијатовић (40)САВАНОВИЋ: ШТА ЈЕ МОЈА ЋЕРКА КРИВА?

Присутни оштећени и чланови породица настрадалих у масакру у Житишту, мирно су и без речи примили изрицање пресуде.

Нико није желео да је коментарише. Свето Савановић, отац убијене Дијане, рекао је да му је већ мука од лажи и глупости које је слушао у судници. Понављао је наглас: "Шта је моје дете криво што више није желело са њим да живи и што се развела".

- Шта је 40 година затвора када се пореди пет живота које је угасио, и све наше муке и патње... Ништа, али шта се ту може, да кукамо и лелечемо - кратко је прозборио Савановић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (17)

Dragan Prodanovic

01.03.2017. 15:41

Uz dobro vladanje i apelacioni sud,eto njega napolju za neku godinu. zivi bili pa videli.

Зоран Чачак (пишимо ћирилицом)

01.03.2017. 16:37

@Dragan Prodanovic - Драгане, живећеш дуже од мене! Узе ми реч из уста!!!!

Milan

01.03.2017. 16:29

@Gogi - Smrtna kazna je nehuman i necivilizacijski čin i dobro je što je ukinuta. Zakoni nisu stvoreni da bi se sproveo princip "oko za oko". Ubiti ovog čoveka smrtnom kaznom samo će još i napraviti društvo ubicama. Velika većina Srba su hrišćani pravoslavci, a kada dođe trenutak da se hrišćanstvo zaista pokaže u najtežim okolnostima, a u ovom smislu sačuvati život ubici, onda svi zaborave šta znači vera. Žrtvama poštovanje.

Gojko

01.03.2017. 18:12

@Gogi - Ispričaj ovu šaradu Filipincima i Amerikancima.I oni su veliki hrišćani,ali nemaju milosti prema zločincima.

Igor Rakovic

01.03.2017. 16:57

Smrtna Kazna malo bi bila. To što ga je supruga ostavila nije resenje da uzme pušku u ruke i glumi Ramba.

Nebojsa007

01.03.2017. 17:04

Iskreno sam iznenadjen sto je dobio i toliko (ja sam za mnogo rigorozniju kaznu) mada kod nas je to najveca kazna NAZALOST

Cikaski Kamiondzija

01.03.2017. 18:26

Bravo sudija, kad nema zakona za stolicu, iglu ili dozivotnu, max kazna je dobra vest.

lesa

01.03.2017. 19:53

ZAO MI JE STO JE UKINUTA TAMNICA.. PA GA PUSTATI PO SAT VREMENA NA DNEVNO SVETLO SVAKI DAN

Недовољно

02.03.2017. 07:35

Овакви не заслужују да троше кисеоник ни пола сата након што учине овако нешто. Имао сам среће да "закасним" 2-3 минута на његову пуцњаву те вечери. Смрт убици.