Случај Беко: Препознавање није доказ?

С. Ј. МАТИЋ

11. 11. 2016. у 18:10

Случај Беко: Препознавање није доказ?

Милан Беко

Правни тим Милана Бека o наводним пропустима на суђењу Александру Здравковићу: Препознавање није требало да буде у тужилаштву. Тужилаштво: Оштећени и његови адвокати саботирају истрагу

ТО што је Милан Беко препознао Александра Здравковића као особу која је можда пуцала у њега, нема никакву правну тежину, нити може да се користи као доказ на суду. То препознавање се одиграло у канцеларији у тужилаштву приликом Бековог саслушања, а не како је то Закоником прописано препознавањем иза стакла.

Због овог, како кажу у Бековом правном тиму, "великог пропуста" осули су паљбу на Више тужилаштво. Адвокати бизнисмена сматрају да су таквим потезом директно саботирали истрагу и наштетили оштећеном, који је преживео покушај ликвидације пре две године.

- Тужилаштво нема ниједан оправдан разлог зашто није хтело да организује препознавање осумњиченог Здравковића од стране и Бека и четири сведока. То је централни проблем - каже нам Беков пуномоћник Зденко Томановић. - Препознавање је најважнији тренутак идентификације потенцијалног извршиоца и могли су да га ураде било кад, јер им за организовање треба пола сата. Очигледно нису хтели, а зашто, сазнаће се кад-тад.

Томановић каже да је тужилаштво у августу послало предлог полицији да се организује препознавање, али су тада сви сведоци били на одморима.

- После тога су 7. септембра послали позив, али не за препознавање, већ да Беко 14. јула дође на саслушање у тужилаштво у својству сведока оштећеног - указује на пропусте Томановић. - Бековим адвокатима нису дозволили да присуствују саслушању очевидаца, али смо ипак сазнали да тужилаштво не организује препознавање по Законику, већ да сведоке, након исказа датог у присуству осумњиченог, питају да ли препознају особу која је осумњичена. Зато смо тужилаштву упутили писмени захтев да раде по Законику и чак сам пре неколико дана ургирао код републичког тужилаштва. Али и поред свега нису хтели да организују препознавање.

У Вишем тужилаштву кажу да не желе да полемишу усред истраге коју воде. Ипак, како смо незванично сазнали, они сматрају да је право питање зашто оштећени и његов пуномоћник од почетка опструишу поступак.

- Они на све начине покушавају да саботирају и истрагу и тужилаштво. Од када је Здравковић у притвору тужилац покушава са њима да се договори око препознавања и то до прекјуче није успео - каже нам добро обавештен извор из тужилаштва. - Беко је три пута позиван на саслушање у истрази и тек се прекјуче одазвао.


НА ИСТОЈ СТРАНИ

Адвокат Томановић указује да би требало да буду на истој страни са тужилаштвом, али да то претходно подразумева да тужилаштво буде на својој страни.

- Не треба да траже изговоре како Беко саботира сопствену истрагу - категоричан је Томановић.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

Sima Sajdzija

11.11.2016. 20:37

To samo može srpska policija! Dovede čoveka i kaže oštećenom : jel to taj ? U civilizovanom svetu , gde ljudi uče za policajce, a ne biraju se po veličini glave , i znanju lupanja šamara, zna se kako se to radi... pet različitih osoba, a ti onda prepoznaj! Rač MOŽDA, može svakog od nas da odvede „na vešala“.

Dragan

11.11.2016. 22:04

@Sima Sajdzija - Ako želimo da budemo normalna država stvar je prosta. Ovde se radi o teškom kršenju zakona u korist okrivljenog i zato sve iz policije i tužilaštva koji su to neposredno uradili, kao i njihove nadređene treba doživotno udaljiti iz policije i pravosuđa, a ako postoje dokazi da je to urađeno sa namerom i krivično goniti. Ovde neznanje kao opravdanje ne postoji, zato što je način na koji se vrši prepoznavanje počinioca krivičnog dela isto što i azbuka u školi.