БОЈАН Милић, бивши председник у два мандата Општине Раковица, члан Демократске странке и некадашњи директор "Инфостана", ухапшен је прекјуче на граници са Македонијом. Приликом уласка у земљу полицајци су му ставили лисице, јер је за њим била расписана потерница.

Милић је осумњичен за малверзације у афери "Пионирски град" и једини из те шесточлане групе није био ухапшен 26. децембра у акцији "Резач". Пошто га тад нису пронашли, третиран је као осумњичени у бекству.

Њему је судија за претходни поступак Вишег суда у Београду прекјуче одредио притвор до 30 дана због постојања околности које указују на опасност од бекства, као и могућности да у случају боравка на слободи омета поступак утицањем на сведоке.

Како смо незванично сазнали, Милић се није баш најбоље осећао приликом саслушања, чак му је и позлило.

Он се сумњичи да је као директор "Инфостана" 2013. године направио конзорцијум са угоститељском радњом за организовање венчања "Белвуд", приватном фирмом "Аурата" и развојним центром "Корак", како би упола јефтиније закупили пословни простор који је издавао "Пионирски град". На тај начин су ова фирма и држава оштећене за 19,3 милиона динара.


Због ових малверзација иза решетака су се пред Нову годину нашли бивши директор "Пионирског града" Мирослав Лазовић, председник УО Ливиус Бунда, чланови УО Душан Јовић и Павле Животић. Ухапшен је и Слободан Јакшић, Лазовићев наследник на челу "Пионирског града", који је 2014. године потписао анекс уговора, којим се спорни закуп по сниженим ценама продужава. Он је на саслушању тврдио да то није хтео да уради, али је попустио под притисцима. Свима њима јуче је продужен притвор, како не би могли утицати на сведоке, који би највероватније требало да буду испитани следеће недеље.

РАДОМАН НА СЛОБОДИ ПОКРАЈИНСКИ секретар за финансије и функционер ДС Зоран Радоман пуштен је јуче из притвора у којем се налазио од краја децембра прошле године, потврђено је "Новостима" у ДС. Радоман је ухапшен у полицијској акцији "Резач" под сумњом за малверзације државним земљиштем у сарадњи са новосадском фирмом "Максим & Цо" у периоду пре него што је постао покрајински секретар. (Ј. С.)

У "Резачу" је био приведен и тадашњи градски секратар за имовину Петар Живановић, који је потписао сагласност да се спорни штетни уговори склопе, али је он касније пуштен да се брани са слободе.

У акцији "Резач", подсетимо, пао је и бивши министар трговине и туризма Слободан Милосављевић, против кога се такође води поступак. Ипак, судија за претходни поступак јуче је донео решење којим се Милосављевићу, али и још пет особа у истом случају, укида притвор. Пошто су саслушани сви предложени сведоци, у даљем току поступка за злоупотребу положаја са слободе ће се бранити и Душан Протић, Зоран Шћепановић, Зоран Радоман, Јован Керавица и Мирјана Спасић.

Они се сумњиче да су од децембра 2004. до краја јуна 2008. године извршили незакониту замену пољопривредног земљишта у својини привредног друштва "Максим" и државног земљишта у грађевинском рејону града Новог Сада, чији је корисник била општа земљорадничка задруга Нови Сад. Том приликом, како се тврди, предузећу "Максим" су прибавили противправну имовинску корист већу од милијарду динара, с обзиром на то да је вредност земљишта у државној својини била вишеструко већа од вредности пољопривредног земљишта које је држава добила у размени.

ЗОРАНА МАРКОВИЋ ДО ДАЉЕГ ИЗА РЕШЕТАКА

ВИШИ суд у Београду продужио је јуче притвор Зорани Марковић, бившој директорки Агенције за борбу против корупције, Ненаду Коматини, бившем градском секретару за урбанизам и грађевинске послове и још за четворо осумњичених у том случају: Споменку Станковић, Милована Ивановића, Србољуба Панића, Горана Симовића - потврдила је за "Новости" Тања Кољеншић, портпарол Вишег суда.

Истрага против Марковићеве и осталих се води због сумње да су злоупотребом положаја оштетили буџет Београда за више од 45 милиона динара, а републички за око 44 милиона динара. (Ј. Д. Љ.)