Директор ЈКП “Градска чистоћа” и сарадници оштетили државу за 169 милиона динара

Н. М. Недељковић

02. 04. 2014. у 13:19

Због сумње да су преко „Градске чистоће“ оштетили државу за чак 169 милиона динара, полиција у среду у Београду ухапсила пет особа . Међу приведенима и бивши директор „Чистоће“ Александар Стаменковић (51). Спорна набавка подземних контејнера

БИВШИ генерални директор ЈКП „Градска чистоћа“ Александар Стаменковић (51) и још четири особе, ухапшени су у среду због сумње да су преко малверзација око тендера за подземне контејнере у Београду оштетили државу за 169 милиона динара. Постављање 1.800 контејнера коштало је око шест милиона евра, а посао је припао конзорцијуму фирми „Благојевица“ и „Блок“, али без одлуке Управног одбора „Чистоће“. Како наводе у полицији, целокупан поступак јавне набавке је био фаворизован у корист ове две компаније и на тај начин им је прибављена имовинска корист од 63 милиона динара.

Акција београдске полиције спроведена је по налогу Вишег јавног тужилаштва. Поред Стаменковића, иза решетака су се нашле његове колеге Бојан Анђелковић (54), самостални референт плана и анализе, и Мирјана Ивановић (37), руководилац службе за јавне набавке у ЈКП „Чистоћа“. Приведени су и формални власник „Благојевице“ д.о.о. Живко Радојичић (47) и директора фирме „Блок“ д.о.о. Душан Мандрапа (48). Након саслушања свима је одређено полицијско задржавање до 48 часова, због сумње да су извршили кривично дело злоупотреба службеног положаја. Они се терете да су наместили тендер за поставку подземних контејнера са намером да прибаве имовинску корист поменутом конзорцијуму.

- Покретање поступка јавне набавке, испоруке и уградње подземних контејнера донето је без одлуке Управног одбора ЈКП „Градска чистоћа“. Процењује се да је вредност тог посла била 716.000.000 динара без ПДВ-а - наводе у полицији. - Та новчана средства и количине подземних контејнера за наведену јавну набавку опредељена су и одобрена тек накнадно од стране Управног одбора овог јавног предузећа.

Целокупни поступак јавне набавке је након тога фаворизован у корист конзорцијума, па је на крају са њима закључен уговор у вредности од 613.305.000 динара. Од те суме, 78.057.000 је издвојено за уградњу контејнера.

- Приликом уградње контејнера које је требало да изведе Конзорцијум „Благојевица“ и „Блок“, ангажовано је и ЈКП „Београд пут“ - наводи се у саопштењу МУП. - Њима је по том основу плаћено 169.299.251,24 динара, док је конзорцијуму исплаћено 63.142.678,77 динара, иако нису извели радове у складу са одредбама уговора.

Постављање укупно 1.800 контејнера коштало око шест милиона евра


Ухапшени су на овај начин оштетили ЈКП „Градска чистоћа“ и прибавили имовинску корист привредном друштву „Блок“ д.о.о. за плаћени износ од 63.142.678,77 динара. Заједно са сумом која је исплаћена „Београд путу“, држава је укупно оштећена за 169.299.251,24 динара.

На малверзације у вези са подземним контејнерима још 2012. године упозоравала је Балканска истраживачка мрежа (БИРН). Они су тврдили да тендер између осталог није био у складу са Законом о јавним набавкама.

- На тендер расписан у марту 2011. године стигле су само две понуде, од којих је једна била неодговарајућа. Иако у том случају закон налаже расписивање новог тендера, „Градска чистоћа“ је започела преговоре са једним од понуђача, са којим је и потписала уговор - наводи се у тексту који је објавио БИРН. - Овај изузетно уносан посао додељен је конзорцијуму које чине две фирме, „Блок“ из Београда, без претходног искуства у тој области и „Благојевица“ из Младеновца, чији оснивач за собом има низ банкротираних предузећа.

На самом почетку, кажу у БИРН-у, „Градска чистоћа“ је прекршила Закон о јавним набавкама, који предвиђа да се набавке чија је вредност већа од 50 милиона динара претходно најаве свим потенцијалним понуђачима на сајту Управе за јавне набавке и у „Службеном гласнику“. Најава је објављена само у „Службеном гласнику“. Тако је велики број компанија које су биле заинтересоване за овај посао одустало од пријављивања на тендер сматрајући да је он намештен, закључују у БИРН-у.

БЕЗ КОМЕНТАРА

АКТУЕЛНО руководство ЈКП „Градска чистоћа“ у среду није желело да коментарише хапшење. Они су нам кратко рекли „да ће сарађивати са државним органима и достављати сву документацију која им буде тражена“.

ИГЊАТОВИЋ И ''ЕКИПА''

* ПОСЕБНО одељење Вишег суда у Београду новембра 2012. године изрекло је првостепену пресуду организованој криминалној групи познатој као „ђубретарска мафија“, којом је бивши директор ЈКП „Градска чистоћа“ Драган Игњатовић и још 15 особа осуђено на укупно 72 године и девет месеци затвора.

*ПРИПАДНИЦИ те групе су се теретили да су злоупотребама у јавном комуналном предузећу „Градска чистоћа Београд“ себи прибавили корист од 374 милиона динара.

* ПРВОСТЕПЕНОМ пресудом суд је огласио кривим и осудио Драгана Игњатовића и још 15 особа због извршења кривичних дела злоупотреба службеног положаја, прање новца и злочиначко удруживање. Игњатовић је осуђен на јединствену казну затвора у трајању од девет година и шест месеци.

ДС: НЕПРИХВАТЉИВО

ДЕМОКРАТСКА странка саопштила је у среду да полицијско задржавање бившег директора Градске чистоће Александра Стаменковића представља „наставак политичког обрачуна са ДС“.

-Неприхватљиво је хапшење човека који је успешно водио два градска предузећа и о чијем су пословању позитивно мишљење дале и интерна и независна ревизорска институција - рекли су у ДС. - Захтевамо од надлежних да се Александру Стаменковићу и осталим ухапшенима омогући да се бране са слободе.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (26)

Predrag Zdrale

02.04.2014. 14:00

Klasicna kradja. U EU je obavezan javni konkurs za sve vrednosti iznad 5000 eura. Da bi to izbegla i dodelila posao "svojoj firmi", koja joj vraca pola para 5 miliona eura, jedna gradonacelnica je ispisala 200 cekova u iznosu od 4995 eura a kada je to odkriveno, nikom nista pojeo vuk magaraca, nece lopov na lopova. Drzavni "radnici" su najveci lopovi i korupcionasi, u vreme kraljeva i sultana se znalo da dajes kralju deseti deo i gotovo a u republici imamo po 10 000 "kraljeva". Olos lopovska.

Surovi

02.04.2014. 14:03

Ma taj je krao gde god su ga postavili za direktora u poslednjih 10 godina! Izgleda smotano ali izgled vara. Treba uhapsiti i onog ko ga je posavljao za direktora raznih javnih preduzeća!

Jubei

02.04.2014. 16:21

Čitam tamo pokarli 20 miliona, tamo 800 miliona, tamo 100 miliona. Znači ipak ima para... Srtašno!! ,,stručni kadar" demokratske stranke. I posle se kao vade kao da je politička hajka...Ma daaaaa.

Bogdan

02.04.2014. 16:29

Strasno pokrali ovo,pokrali ono i to milione a ja jedva prezivljavam i to postenim radom,place mi se.

hakerica

02.04.2014. 18:15

obecanje koje je dala sns gradjanima, da ce iskoreniti kriminal i korupciju,i kroz ovaj primer to dokazuje.

Aca

02.04.2014. 18:18

Dobro je što nismo do sada bankrotirali, jer za proteklu deceniju je svako štetio državu kako je stigao. Sada ova vlast treba sve da ih pozatvara i da im oduzme sve što su stekli. Samo neka nastave sa hapšenjima.

aca

02.04.2014. 19:03

Nikako da počnu hapšenja u smederevu.Direktori železare ovih dana poprimaše preko 300 novih radnika,svoje familije uglavnom.Oni i dalje primaju one ugovorene plate iz vremena amerikanaca,i dalje voze službene automobile privatno,dobijaju gorivo.I za sve to mora da ima,a radnicima već druga godina kako su u dogovoru sa Dinkićem skinuli po 20% plate.Sindikati na njihovoj strani jer imaju iste plate i privilegije i nije im u interesu dobro za radnika.Hapšenje?

mirjana

02.04.2014. 19:55

Bilo bi mnogo jevtinije ako bi Vucic podigao zicu oko Srbije pa bi tada svi nepodobni Srbi bili u zatvoru na najbrzi moguci nacin. Tako bi i njegov "politicki "program bio ispunjen o cas posla.Sve Srbe u logor, i to je to!Zbog akcija svakodnevnog hapsenja nekako nema vise one veeelike price o Beogradu na vodi....i svim onim obecanim avionima i kamionima.Nema vise halabuke..A uostalom ko se tog jos seca? A za one koji se slucajno prisete, eto ocas bajbukane.

Glasač

02.04.2014. 21:32

Zar lepo srpski nije izjavljeno da su privedeni po nalogu Višeg javnog tužilaštva, zbog osnovane sumnje da su izvršili krivično delo. Šta ovde nije jasno DS-u, pa stalno kukaju na neki politički progon.

Zoran1

02.04.2014. 21:49

Oni sto su ostetili drzavu za milione dinara odgovarace a od onih sto su pokrali mijarde evra ni jedan nikada nece biti uhapsen. Strasna jeziva pravda. :( Ne kazem da ovi manji lopovi ne zasluzuju zatvor ali samo sa njima narodu oci zamazivati dok najveci lopovi i dalje uzivaju na slobodi kao "posteni" i uticajni gradjani je ocajna nepravda.

to je to

02.04.2014. 22:36

ma svi ste isti jedan na drugoga prebacinjete krivicu cek dok se ovi dokopaju racina opet ista prica ce da bude

Jubei

02.04.2014. 22:58

Čitam tamo pokarli 20 miliona, tamo 800 miliona, tamo 100 miliona. Znači ipak ima para... Srtašno!! ,,stručni kadar" demokratske stranke. I posle se kao vade kao da je politička hajka...Ma daaaaa.

Somebody74

03.04.2014. 01:23

G. Ignjatović je možda krao, ali je i radnicima dao! Renovirao preduzeće, nabavio nova vozila, obezbedio HTZ opremu (na svakih 6 meseci). A ovaj je krao i nikom nije dao!!!Okujte ga!!!!

Mama Mia

03.04.2014. 01:34

Radilo se to i po manjim mestima,po istom sistemu,ispumpavanje novca iz javnih preduzeca,za lidere i samu Demokratsku stranku.Treba sve redom istraziti.

Istina

04.04.2014. 10:04

Sve je to tacno! Ta Mirjana Ivanovic je radila nabavke i dok je direktor bio gdin Ignjatovic...pa je i on zavrsio u zatvoru. Ona je glavna karika u toj sluzbi. I sa svojim ljubavnikom, koji radi u istoj firmi, je namestala nabavke...tako da je dosta vise da sekretarice i pusikaricke vode nasa preduzeca!!!

bes

07.04.2014. 12:55

@Istina - E hrabar si svaka ti cast svi vi volite tudju nesrecu i propast vise nego svoju srecu,Veoma bih voleo da se upoznam sa Vama pa da razjasnimo neke stvari ali ne vredi misevi ostaju misevi pa je suvisno komentarisati.Nece Vam ovakvi komentari srecu doneti kao sto ni do sad ocigledno niste imali cim se bavite ovakvim stvarima.Sram vas bilo i na moju zalost necemo se upoznati ali objasnice vama zivot neke stvari jer je greh trositi reci na nekog kao sto ste Vi !! Pozdrav i puno srece trebace Vam.

Istina

08.04.2014. 10:35

@Istina - Nije to tudja nesreca i propast sto komentarisem vec oholost i bezobrazluk pojedinaca koji misle da su pametniji od onih koji rade za platu! I da...zivot mi jeste objasnio da ne treba gaziti ljude jel nikad neznas sa koje strane ce ti se vratiti! Puno srece i Vama...takodje ce vam trebati kada pruzate podrsku gore pomenutima!

ja

15.04.2014. 12:54

@Istina - ajde anonimusu-Istina-predaj se i imenuj se policiji i dodji reci tu tvoju istinu u stanicu 29.pa da vidimo oce li tebe iza resetaka,previše znaš i previše si upetljan anonimusu pa bi te valjalo propitati-koliko si i ti umešan.ta tvoja istina je laž a u tvojoj ljubomori istina.MASLAČAK

етиологија

04.04.2014. 12:06

Ништа не изненађујуће за ДС,једино им је то и био циљ, у томе су најспособнији да опљачкају државу и народ.

Eliot Ness

04.04.2014. 14:50

Djilasova kontejnerska mafija je jedan od najzescih naslova na Kuriru,svaka vam cast,pravo ime za takve mahinacije i lopovluke.Djilasu ne mogu da nadju gde nije krao preko svojih ljudi,a to gde jeste,moze se krenuti redom…

Kao Kakao

04.04.2014. 14:50

Djilasu se opet stavlja na teret tricavih 169 miliona dinara! Da li je neko napravio ukupnu sumu koliko je ostetio grad Beograd i Srbiju uopste?