БИВШИ генерални директор ЈКП „Градска чистоћа“ Александар Стаменковић (51) и још четири особе, ухапшени су у среду због сумње да су преко малверзација око тендера за подземне контејнере у Београду оштетили државу за 169 милиона динара. Постављање 1.800 контејнера коштало је око шест милиона евра, а посао је припао конзорцијуму фирми „Благојевица“ и „Блок“, али без одлуке Управног одбора „Чистоће“. Како наводе у полицији, целокупан поступак јавне набавке је био фаворизован у корист ове две компаније и на тај начин им је прибављена имовинска корист од 63 милиона динара.

Акција београдске полиције спроведена је по налогу Вишег јавног тужилаштва. Поред Стаменковића, иза решетака су се нашле његове колеге Бојан Анђелковић (54), самостални референт плана и анализе, и Мирјана Ивановић (37), руководилац службе за јавне набавке у ЈКП „Чистоћа“. Приведени су и формални власник „Благојевице“ д.о.о. Живко Радојичић (47) и директора фирме „Блок“ д.о.о. Душан Мандрапа (48). Након саслушања свима је одређено полицијско задржавање до 48 часова, због сумње да су извршили кривично дело злоупотреба службеног положаја. Они се терете да су наместили тендер за поставку подземних контејнера са намером да прибаве имовинску корист поменутом конзорцијуму.

- Покретање поступка јавне набавке, испоруке и уградње подземних контејнера донето је без одлуке Управног одбора ЈКП „Градска чистоћа“. Процењује се да је вредност тог посла била 716.000.000 динара без ПДВ-а - наводе у полицији. - Та новчана средства и количине подземних контејнера за наведену јавну набавку опредељена су и одобрена тек накнадно од стране Управног одбора овог јавног предузећа.

Целокупни поступак јавне набавке је након тога фаворизован у корист конзорцијума, па је на крају са њима закључен уговор у вредности од 613.305.000 динара. Од те суме, 78.057.000 је издвојено за уградњу контејнера.

- Приликом уградње контејнера које је требало да изведе Конзорцијум „Благојевица“ и „Блок“, ангажовано је и ЈКП „Београд пут“ - наводи се у саопштењу МУП. - Њима је по том основу плаћено 169.299.251,24 динара, док је конзорцијуму исплаћено 63.142.678,77 динара, иако нису извели радове у складу са одредбама уговора.

Постављање укупно 1.800 контејнера коштало око шест милиона евра


Ухапшени су на овај начин оштетили ЈКП „Градска чистоћа“ и прибавили имовинску корист привредном друштву „Блок“ д.о.о. за плаћени износ од 63.142.678,77 динара. Заједно са сумом која је исплаћена „Београд путу“, држава је укупно оштећена за 169.299.251,24 динара.

На малверзације у вези са подземним контејнерима још 2012. године упозоравала је Балканска истраживачка мрежа (БИРН). Они су тврдили да тендер између осталог није био у складу са Законом о јавним набавкама.

- На тендер расписан у марту 2011. године стигле су само две понуде, од којих је једна била неодговарајућа. Иако у том случају закон налаже расписивање новог тендера, „Градска чистоћа“ је започела преговоре са једним од понуђача, са којим је и потписала уговор - наводи се у тексту који је објавио БИРН. - Овај изузетно уносан посао додељен је конзорцијуму које чине две фирме, „Блок“ из Београда, без претходног искуства у тој области и „Благојевица“ из Младеновца, чији оснивач за собом има низ банкротираних предузећа.

На самом почетку, кажу у БИРН-у, „Градска чистоћа“ је прекршила Закон о јавним набавкама, који предвиђа да се набавке чија је вредност већа од 50 милиона динара претходно најаве свим потенцијалним понуђачима на сајту Управе за јавне набавке и у „Службеном гласнику“. Најава је објављена само у „Службеном гласнику“. Тако је велики број компанија које су биле заинтересоване за овај посао одустало од пријављивања на тендер сматрајући да је он намештен, закључују у БИРН-у.

БЕЗ КОМЕНТАРА

АКТУЕЛНО руководство ЈКП „Градска чистоћа“ у среду није желело да коментарише хапшење. Они су нам кратко рекли „да ће сарађивати са државним органима и достављати сву документацију која им буде тражена“.

ИГЊАТОВИЋ И ''ЕКИПА''

* ПОСЕБНО одељење Вишег суда у Београду новембра 2012. године изрекло је првостепену пресуду организованој криминалној групи познатој као „ђубретарска мафија“, којом је бивши директор ЈКП „Градска чистоћа“ Драган Игњатовић и још 15 особа осуђено на укупно 72 године и девет месеци затвора.

*ПРИПАДНИЦИ те групе су се теретили да су злоупотребама у јавном комуналном предузећу „Градска чистоћа Београд“ себи прибавили корист од 374 милиона динара.

* ПРВОСТЕПЕНОМ пресудом суд је огласио кривим и осудио Драгана Игњатовића и још 15 особа због извршења кривичних дела злоупотреба службеног положаја, прање новца и злочиначко удруживање. Игњатовић је осуђен на јединствену казну затвора у трајању од девет година и шест месеци.

ДС: НЕПРИХВАТЉИВО

ДЕМОКРАТСКА странка саопштила је у среду да полицијско задржавање бившег директора Градске чистоће Александра Стаменковића представља „наставак политичког обрачуна са ДС“.

-Неприхватљиво је хапшење човека који је успешно водио два градска предузећа и о чијем су пословању позитивно мишљење дале и интерна и независна ревизорска институција - рекли су у ДС. - Захтевамо од надлежних да се Александру Стаменковићу и осталим ухапшенима омогући да се бране са слободе.