У НАСТАВКУ акције на сузбијању корупције, службеници Полицијске управе Београд, у сарадњи са београдским Вишим тужилаштвом, у четвртак су ухапсили Ненада Миленковића (41), бившег председника општине Нови Београд. Приведени су и Миша Марковића (50) и Дејан Миљковић (50), директор и председник Управног одбора ЈП „Пословни простор“ Нови Београд.

Друштво им праве и чланови УО тог предузећа Петар Рацковић (67), Александар Карановић (53), Радисав Дабетић (34) и Владимир Гарић (45). Кривичном пријавом биће обухваћена и Хелена Начић Тодоровић, такође члан УО, за којом полиција интензивно трага.

Ова осморка сумњичи се за кривично дело злоупотреба службеног положаја. Полиција сумња да је Миленковић уз помоћ Марковића, Миљковића и осталих, супротно статуту општине, наложио одговорнима у ЈП „Пословни простор“ да донесу одређену одлуку. Нјоме се општини Нови Београд ставља на располагање и непосредно управљање пословни простор у склопу објекта бисокопа „Фонтана“, површине 525 квадратних метара.

САСЛУШАНЈЕ У ПЕТАК ОСУМНјИЧЕНИ ће на саслушање у Више тужилаштво бити доведени током данашњег дана кад ће изнети одбране. Како сазнајемо, Ненад Миленковић је у четвртак у раним јутарњим сатима добио позив да се јави на информативни разговор у полицијску станицу на Новом Београду, одакле је пребачен у ПУ Београд. Пошто је добио решење о задржавању, његова одбрана је уложила жалбу јер се у образложењу не наводе разлози за задржавање.

После тога, према сумњама полиције и тужилаштва, закључили су уговор о пословно-техничкој сарадњи са предузећем „Арт&попкорн“ из Београда и тој фирми су дали поменути простор на коришћења без накнаде и на период од десет година.

Сумња се да су на тај начин прибавили корист том приватном предузећу већу од 1,5 милиона динара, а на штету општине Нови Београд.

Посебно је интересантна чињеница да је непосредно пре тога, овај пословни протоср у оквиру биоскопа „Фонтана“ реновиран и опремљен новцем из општинског буджета.

Приведеној седморки, полиција је по налогу заменика јавног тужиоца одредила задржавање до 48 сати.

Миленковић је као кадар ДС изабран за председника општине Нови Београд јула 2008. године. ДС је напустио када је за председника странке изабран Драган Ђилас. Сада је председник београдског одбора странке „Заједно за Србију“ Душана Петровића.