ЛАЗАРЕВАЦ - Полиција је у понедељак ујутро ухапсила Небојшу Ћерана, бившег генералног директора Рударског басена „Колубара“, Лјубишу Некића, некадашњег финансијског директора, Радосава Саватијевића Кенета, бизнисмена из Вреоца. Ухапшени су и Саша Радановић, бивши начелник Службе за експропријацију земљишта, правник Зоран Живковић из „Колубаре“, вештак Бранко Вуковић и Зоран Марковић, координатор за расељавање у Вреоцима. Они се сумњиче за малверзације приликом експропријације земљишта и одређено им је полицијско задржавање до 48 сати.

У сарадњи с надлежним тужилаштвом, полиција је спровела обимну истрагу како је Саватијевићу у Вреоцима исплаћено више од 1,2 милиона евра аванса за експропријацију куће за време док је на челу „Колубаре“ био Небојша Ћеран. Кућа се, сазнајемо, налази готово километар од друге границе приоритета ширења површинских копова, те према проценама ни за седам година не би дошла на ред за рушење. Била је проблематична и процена вештака, као и критеријуми које су примењивали када су кућу Саватијевића проценили на 3,4 милиона евра.

Оперативци полиције прочешљали су мноштво документације у вези са експропријацијом имовине због ширења површинских копова „Колубаре“ у последњих неколико година - каже извор „Новости“. - Уз спорну експропријацију куће Саватијевића, под лупом истраге биле су и друге исплате аванса за процењене некретнине због исељавања Вреоца ради ширења угљенокопа. И на први поглед уочавају се бројни пропусти и малверзације, не само ранијих година, већ и деценија.

НИЈЕ БИЛО ЗА ДРУГЕ? - КАД је исплаћен аванс од 1,2 милиона евра Саватијевићу, није било средстава да се измире сви власници кућа у такозваном првом приоритету експлоатације - каже извор „Новости“. - Саватијевићева кућа налази се далеко ван зоне другог приоритета експропријације и боље упућени у рад „Колубаре“ истичу да је питање хоће ли икад доћи на ред за рушење!

Вредност виле Радосава Саватијевића Кенета у Вреоцима процењивали су стручњаци „Колубаре“. У време кад је афера око те куће испливала на површину, Зорана Михајловић, министарка енергетике, јавно је упитала које су вештаци критеријуме примењивали, кад су у Кенетовом дворишту четири жардињере проценили на 10.000 евра, гараже на 66.000 евра, а кућу на 3,4 милиона евра. Министарка је тада истакла да толико вреди кућа од више хиљада квадрата у центру Београда!

Саватијевићу је аванс за кућу исплаћен на основу одлуке Управног одбора ЕПС, чији је члан у то време био! Такође, сазнајемо, без решења о експропријацији, већ на основу писаног упутства Небојше Ћерана, тадашњег генералног директора „Колубаре“. Уз то, Саватијевић се пријавио да у тој кући живи само два дана пре одлуке Управног одбора ЕПС, фебруара 2010. године.

Небојша Ћеран, кадар Демократске странке, у тренутку хапшења обавља функцију вршиоца дужности директора Градског саобраћајног предузећа Београд, на коју је изабран крајем септембра прошле године. Радосав Саватијевић, бивши члан УО ЕПС, већ је био хапшен прошле године, а против њега је Тужилаштво за организовани криминал подигло још две оптужнице, за аферу „Колубара“, те због малверзација у „Путевима Србије“. Пуштен је да се брани са слободе, пошто је положио 250.000 евра јемства.

Министарка енергетике Зорана Михајловић почетком године рекла је да су у „Колубари“ исплаћиване зараде непостојећим људима. По том основу исплаћено је од 1.000 до 1.500 зарада.

- „Колубара“ је била огрезла у криминалу и корупцији - изјавила је тада министарка енергетике. - Опрема за ово предузеће набављана је по три, четири и шест пута већим ценама од нормалних. Губици „Колубаре“ износили су 11 милијарди динара, а само у 2012. години, до формирања нове владе, увећани су за још 3,6 милијарди динара.

Реагујући на тврдње министарке, Небојша Ћеран у саопштењу медијима навео је да је за три године, колико је био директор „Колубаре“, спречио пљачку у вредности од 100 милиона евра, колико је износио најам машина од приватника, на начин како је то рађено пре његовог доласка.

- Захваљујући ефикасној експропријацији насељеног места и премештању гробља у Вреоцима, већ ове године „Колубара“ ће бити у прилици да ископа три милиона тона угља и тако спречи увоз струје, те уштеди од 80 до 100 милиона евра - тврдио је у саопштењу Ћеран. - Зона Вреоца обухвата минимум 350 милиона тона угља, што значи да ће „Колубара“ са тог простора у наредним деценијама експлоатисати угаљ, који ће претварањем у струју омогућити енергетску стабилност земље.

ЂИЛАС: ЋЕРАН НИЈЕ ОДГОВОРАН

ЛИДЕР Демократске странке Драган Ђилас изјавио је у понедељак да бивши директор „Колубаре“ Небојша Ћеран апсолутно није одговоран за оптужбе због којих је приведен, а да његово привођење представља још један од бесмислених и сулудих потеза оних који о томе одлучују.

Ђилас је, на ванредној конференцији за новинаре, рекао да се привођење Ћерана због сумњи за малверзације приликом експропријације земљишта, дешава у тренутку када ДС и он лично говоре куда „ова земља клизи, када се припрема рушење власти у Београду и поништавање изборне воље грађана“.

- Очекујем да државни органи раде у складу са прописима и моралом и да Ћеран буде ослобођен. Срамота је за Србију да људи који су урадили велике ствари, имају квалитет и за које сам сигуран да су поштени седе у затвору. Такав начин обрачуна се не води нигде - нагласио је Ђилас.

Према његовим речима, за протеклих годину дана ухапшено је скоро 60 људи из ДС, од којих су сада сви, или скоро сви, на слободи, а оптужбе су одбачене.


ВЕЛЈОВИЋ: НИКО ДА НЕ ДРЖИ ПРЕДАВАНЈА ДИРЕКТОР полиције Милорад Вељовић изјавио је у понедељак да политика нити може, нити сме да утиче на рад полиције и да „нема потребе да ико полицији држи предавања да ли је нешто бесмислено или није“. - Не треба нико да врши притисак на нас, ни директно, ни индиректно, на било који начин, а поготову не у овом случају - рекао је Вељовић на конференцији за новинаре поводом хапшења бившег директора „Колубаре“ Небојше Ћерана и његових сарадника.

МИХАЈЛОВИЋЕВА: КОГА ЂИЛАС БРАНИ?

ПОТПРЕДСЕДНИЦА СНС Зорана Михајловић поручила је у понедељак лидеру ДС Драгану Ђиласу да се СНС борио за промене, док се он борио за проценте и запитала га - зашто брани бившег директора „Колубаре“ Небојшу Ћерана? Она је истакла да је занимљиво да председник ДС данас брани претходног директора „Колубаре“, који је данас и директор ГСП.

- Да ли Ђилас покушава да брани некога који је са њим заједно у одређеним пословима? - пита Михајловићева.

Она је, у понедељак након хапшење бивших директора „Колубаре“, рекла да више никада не сме да се догоди да неко буде именован на значајну функцију када су у питању државна имовина и новац грађана Србије, и да ту позицију злоупотреби зарад личне користи.

- Невероватна је ствар да се исплаћује новац за експропријацију земљишта људима који нису ни у првој ни у другој зони експропријације, што значи да нису у плану да у наредних седам до осам година буду померени са тог простора - рекла је Михајловићева.

Зорана Михајловић сматра да ова хапшења у „Колубари“ показују да борба против криминала и корупције никако не може и неће стати.