ЗВЕЗДАН ЈОВАНОВИЋ У СРЕДУ ПРОГОВОРА?

Е.В.Н.

23. 12. 2003. у 19:11

ЗВЕЗДАН ЈОВАНОВИЋ 
У СРЕДУ
ПРОГОВОРА?
0
БЕОГРАД - Оптужени за атентат на премијера др Зорана Ђинђића Звездан Јовановић у среду ће пред Судећим већем Посебног одељења Окружног суда у Београду којим председава судија Марко Кљајевић, изнети своју одбрану, јер је јуче прочитана оптужница и отворен главни претрес.
Јовановићев бранилац Ненад Вукасовић, незадовољан што судије још нису одлучиле по његовом захтеву да се за убиство премијера Ђинђића суди одвојено није желео да каже хоће ли се његов клијент данас бранити ћутањем, као што је то радио пред истражним судијом, или ће се активно бранити. - Чуће се у судници - лаконски је рекао Вукасовић по окончању другог судског радног дана у овом кривичном поступку.
СЛАЛИ МУ ПОЛЈУПЦЕ
ОПТУЖЕН да је снајперским хицем усмртио Ђинђића, а другим ранио његовог телохранитеља Милана Веруовића, Јовановић је седео у првом реду оптуженичких клупа, и кроз непробојно стакло пратио суђење између двојице полицајаца. Кад је улазио у бокс за оптужене, Јовановић се насмешио својим рођацима у публици, који су му махали и слали пољупце.
Први пут оптужени Јовановић се огласио кад га је судија Кљајевић питао да ли му је у досадашњем току кривичног поступка омогућено да квалитетно спреми своју одбрану.
- Нећу да се изјашњавам у вези овога - одговорио је Јовановић, држећи руке скупљене иза леђа, након чега ја напустио говорницу.
У публици, где су седели рођаци оптужених и убијених, зачуло се најпре **Браво!**, **Нико не треба о томе да говори!**, да би на то старији господин добацио: **А што су убијали?!** На то се окренуо посматрач испред њега и рекао: **Земљаче, немаш право да тако говориш.** Присуство судске страже спречило је даљу **дебату**.
Дванаесторица оптужених су на идентично питање судије Кљајевића одговорили по **моделу** Јовановића.
- Не знам да ли имам примедбе, јер мени папири не значе ништа. Ту је адвокат да ме брани, али моја права се крше девет месеци колико сам у затвору, а да не знам због чега - рекао је бивши припадник ЈСО МУП Србије Жељко Тојага, питајући судију Кљајевића: **Зашто сам ја овде?**
И оптужени Слободан Пажин изјавио је да му је **потпуно онемогућена припрема одбране** јер није добио изјаве заштићених сведока и не зна да ли га и како терете, на шта је судија Кљајевић узвратио да ће тражене изјаве добити.

ОДБИЈЕНИ ЗАХТЕВИ
ПРИМЕДБЕ нису имали оптужени Предраг Малетић, Никола Бајић, Саша Петровић и Драган Миладиновић.
Судска расправа је почела обавештењем судије Кљајевића да су одбијени сви захтеви бранилаца за изузећем специјланог тужиоца Јована Пријића, његових заменика Милана Радовановића и Небојше Мараша, а да је само Судско веће као закаснео одбацило приговор на необјективност Радослава Баћовића, председника Окружног суда.
По Кљајевићевим речима, Ђорђе Остојић, републички јавни тужилац, добио је изјаву Јована Пријића, специјалног тужиоца, и остале документе, који показују да је Пријић посетио оптуженог Душана Крсмановића 15. децембра у Окружном затвору зато што је то два пута преко управника тражио оптужени.
Пријић је, по Кљајевићевим речима, рекао да га је Крсмановић питао какву бенефицију може да добије ако не промени исказ из истраге, на шта му је Пријић одговорио да ће, у том случају, специјални тужилац бити коректан и да ће предложити суду **значајно ублажавање казне**.
- Тек сада видим да сам потпуно у праву што сам тражио изузеће Пријића, против кога сам спремио кривичну пријаву - скочио је Крсмановићев адвокат Мирослав Тодоровић. - Пријић потврђује да је Крсмановић унапред осуђен па му нуди не само блаже кажњавање, него и гаранцију да Крсмановићев брат неће бити ухапшен, да неће бити срушена бесправно подигнута кућа и да породица неће имати проблема.

ПРИПРЕМЕ ЗА АТЕНТАТ
ПОСЛЕ дуже полемике, искључивања микрофона, две опомене због непоштовања реда у судиници које су изречене адвокату Биљани Кајганић, браниоцу Дејана Миленковића Багзија, адвокат Никола Николић, који заступа Миломира Каличанина, ставио је нови захтев за изузеће Пријића и његове двојице заменика. Тај захтев одбијен је током паузе која је трајала од поднева до 13:10.
Пре паузе, адвокат Милан Вујин, бранилац Милорада Луковића Легије, оспорио је надлежност Специјалног суда за вођење овог кривичног поступка, уз образложење да су сва кривична дела почињена пре него што су ступиле на снагу измене и допуне Законика о кривичном поступку и пре него што је уопште уведен специјални закон о борби против организованог криминала и корупције. Позвао се на општу забрану ретроактивне примене закона, што су подржали још неки адвокати, али, је Судско веће одлучило да о том захтеву одлучи - накнадно.
После паузе, судија Кљајевић је узео генералије од свих оптужених, да би у 13.57 Милан Радовановић, заменик специјалног тужиоца, почео да чита оптужницу.
Радовановић је, редом по оптужници, прочитао најпре имена 15 оптужених за убиство Зорана Ђинђића и навео како су текле припреме за покушај атентата код Бубањ Потока и хале **Лимес**. Потом је поименично навео оптужене за преосталих 15 убистава, бацање бомби на предузеће **Дифенс роуд** и седиште Демократске странке Србије, као и отмице Сувада Мусића, Вука Бајрућевића и Милије Бабовића.
Обраћајући се Судском већу, тужилац Радовановић објаснио је да је земунски организовани криминални клан створен 1999, да су га предводили Милорад Луковић Легија и сада покојни Душан Спасојевић Шиптар, да је ова криминална група била добро организована, и да је убиство премијера Ђинђића последица одлуке клана да, кроз удруживање ради непријатељске делатности, доведе до политичких промена у Србији.

НИЈЕ УНЕТ У СУДНИЦУ
- НИЈЕ истина да је супруга оптуженог Звездана Јовановића првог дана суђења унела у судницу ловачки нож - изјавила је за **Новости** специјални судија Маја Ковачевић, портпарол суда.
- На улазу у судску зграду Јовановићевој супрузи одузет је нож за који је она Интервентној јединици изјавила да га носи зато што јој треба кад са децом шета по парку, да им отвори паштету или исече неки прут - рекли су нам радници судског обезбеђења, уз опаску да свој посао раде строго по прописима, да нема шансе да ико у судницу унесе било шта од забрањених реквизита, и да ће забранити улазак у зграду онима који су ову вест измислили.
Првог дана суђења одузели смо на улазу у зграду још један, огромни ловачки нож, од особе која је кренула на суђење оптуженима за убиство генерала Бошка Бухе, додаје обезбеђење Специјалног суда.
Иначе од новинара обезбеђење је на улазу у зграду Специјалног суда, осим мобилних телефона, запленило и једне маказице за нокте, као и један лак за косу.

ХОЋУ ДА ВИДИМ УБИЦЕ
ИАКО се у овом процесу не суди за убиство Радислава - Бате Трлајића, његова мајка Злата (70) од првог дана из публике прати суђење.
- Са терасе сам гледала убиство мога сина. Дошла сам овде да видим његове убице - каже Злата Трлајић. - Министар Душан Михајловић рекао је да је мог сина убио **земунски клан**, па сам дошла да их видим, очекујући да чујем истину зашто су га убили.

НАСТАВАК У ЈАНУАРУ
ГЛАВНИ претерс трајаће до 29. децембра, уз могућност да буде продужен за још један дан, а након тога правиће се пауза - засада се не зна до када.
Према незваничним информацијама из Специјалног суда, **друга рунда** суђења вероватно би могла да започне од средине јануара 2004.
Процес је почео 22. децембра, на рођендан Миладина Сувајджића, тужиочевог сведока сарадника, који се сада налази на издржавању казне и не присуствује у судници, као ни остала двојица сведока сарадника.

ИЗВЕШТАЧИ
ОКО седамдесет новинара прати суђење, али упркос добро сређеном медија-центру, из којег преко видео-бима прате збивања у судници (могу да извештавају и из суднице где је **одељак** за публику) у згради Специјалног суда не постоји ниједна телефонска линија на располагању судским извештачима.
То је због тога што у целом судском здању још нису инсталиране ПТТ везе...
Фоторепортери и ТВ сниматељи могу да одраде свој део посла само у интервалу од увођења оптужених у судницу до уласка судског већа. Забрањено је снимање чланова судског већа и заступника оптужбе.

ЛОГИСТИЧКА ПОДРШКА
ПРВОГ дана суђења у Специјалном суду били су Соња Бркић, председница Врховног суда Србије, и Радослав Баћовић, председник Окружног суда у Београду, које новинари нису имали прилике да виде.
Они су, како нам је речено, давали логистичку подршку судском већу, а били су ту и због очекиваних захтева за изузеће са стране бранилаца, не би ли одлуке могле бити брзо донете.

**ПРЕКОБРОЈНИ**
ДВА дана у боксу за оптужене седео је Милан Јовановић (21), а да нико од надлежних није знао да је ту.
Тек у паузи другог дана суђења, кад су новинари скренули пажњу да постоји један оптужени који је **вишак**, портпарол суда Маја Ковачевић обавестила је да је реч о Јовановићу, који је ухапшен 12. септембра 2003, али по сасвим другој оптужници. У овом кривичном поступку одговара за чланство у земунској организованој криминалној групи.

ЖЕСТОК ДИЈАЛОГ
НА самом почетку расправе адвокат Мирослав Тодоровић добио је од председник већа Марка Кљајевића, за мање од пет минута, три званичне опомене због ремећења реда у судници. Полемика је почела поводом признања специјалног тужиоца Јована Пријића да је на захтев Душана Крсмановића уочи почетка суђења посетио овог оптуженог, на шта је Тодоровић изнео сумњу да је Пријићу овај разговор одобрио судија Кљајевић...
Одузео сам вам реч. Да ли можете да се смирите и седнете? (судија Кљајевић).
- Немате право да ми одузимате реч, тако злоупотребљавате функцију (адвокат Тодоровић).
Седите!!!
- Нећу! Имам право да не седим! Наредите обезбеђењу да ме посади да седнем, или ме приведите у Централни затвор!
Не пада ми на памет. Одузимам вам реч, седите!
- Нећу да седнем! Има времена, добићемо ми демократско правосуђе!
Суд доноси решење: опомиње се бранилац Мирослав Тодоровић да не ремети ред у судници.

ОПАЧИЋ НУДИ ПОМОЋ
- ЈОШ пре две-три недеље тражио сам да ми се достави комплетан судски спис, и остајем при том захтеву - изјавио је Ненад Опачић, оптужен као помагач у убиству Велибора Илића у Новом Саду. - Тражим и додатно време да припремим одбрану. Можда могу да будем од велике користи у овом предмету, и зато тражим и да ми се омогући контакт са адвокатом.

РУКАМА ПОКРИВАО ЛИЦЕ
ДОК је Милан Радовановић, заменик специјалног тужиоца, читао део оптужнице који се односи на припрему и атентат на Зорана Ђинђића, Слободан Пажин, бивши инспектор МУП Србије повремено се хватао за главу.
Раздвојен једним полицајцем од Звездана Јовановића, у првом реду бокса за оптужене, Пажин, који одговара за чланство у **земунском клану** и још два кривична дела, покривао је лице рукама, док је Јовановић за то време или гледао у правцу тужиоца Радовановића, или одмахивао главом у знак неслагања...
Н. БИЈЕЛИЋ
Д. П. ВЕЛЈКОВИЋ

ПОКУШАЛА ДА УНЕСЕ НОЖ
БЕОГРАД - Против Оливере Јовановић, супруге Звездана Јовановића, оптуженог за атентат на премијера Зорана Ђинђића, полиција је поднела прекршајну пријаву.
Она је првог дана суђења, покушала у Специјални суд да унесе нож, дугачак двадесетак сантиметара.
Оштро сечиво у њеној ташни примећено је на скенеру, па је обезбеђење Специјалног суда позвало патролу ОУП Вождовац. Испред зграде суда са њом је обављен разговор, а нож је одузет.
Незванично сазнајемо да се Оливера Јовановић бранила да не зна одакле оштро сечиво у њеној ташни.
З. У.

ТЕМЕЛЈНЕ ПРОМЕНЕ
ПРАГ - Почетак **српског суђења столећа** за атентат на Зорана Ђинђића, сви медији у Чешкој бележе опширним извештајима, а дневник **Хосподаржске новини** оцењује да **већ сама чињеница да се суђење одржава, потврђује да Србија пролази кроз темељне промене**.

ПРАВОСУЂЕ НА ПРОБИ
БЕРЛИН - Водећи немачки медији известили су о отпочињању суђења особама оптуженим за убиство премијера Ђинђића, уз процену да је сада и читаво правосуђе у Србији на својеврсној проби.

ТЕСТ ЗА ДРЖАВУ
БРИСЕЛ - Почетак суђења у Београду окривљенима за убиство Зорана Ђинђића овде се оцењује као својеврстан тест за способности државе да се бори против организованог криминала.

ЗВЕЗДАНОВО ЛИЦЕ
ЛОНДОН - **Индипендент** пише да је лице Звездана Јовановића било безизражајно пред фоторепортерима у сали Специјалног суда у Београду, и додаје да се ово суђење сматра великим тестом правосуђа у Србији.

**НОВОСТИ** САЗНАЈУ
ЛЕГИЈА У ЗАГРЕБУ?
БЕОГРАД - Милорад Луковић Легија, оптужен да је организатор убиства српског премијера Зорана Ђинђића, пре десетак дана виђен је у Загребу, сазнају **Новости**.
Ова информација потврђена нам је у највишим државним органима Хрватске и Србије.
Упркос чињеници да се зна кретање бившег команданта Јединице за специјалне операције МУП Србије (ЈСО), он и даље измиче потери.
За Легијом је расписана потерница средином марта, али је он и даље у бекству. Да је последњих недеља виђен у Загребу може да се чује и у хрватским, како полицијским, тако и криминалним круговима.
О овоме је одмах обавештена и Влада Србије. Непознато је зашто Хрвати нису покушали да га ухапсе.
Да се Милорад Луковић Легија крије на територији бивших југословенских република, пре неколико дана је обелоданио и потпредседник српске владе Жарко Кораћ.
В. Н.Пратите нас и путем иОС и андроид апликације