ВАШИНГТОН - Роботи би могли да замене 20 милиона радних места у индустрији у свету до 2030. године чиме би се погоршале друштвене и географске неједнакости, али би то позитивно утицало на економски раст.

Британски уред Оксфорд економикс саопштио је да ће највише бити погођена радна места с најмањим квалификацијама и то на неједнак начин по земљама или унутар самих земаља.

Роботи су већ заузели неколико милиона радних места од људи у индустрији а тај тренд напредује у другим областима захваљујући модерној технологији и вештачкој интелигенцији, навео је британски уред у свом извештају у којем се разматра и економски аспект употребе робота.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Хоће ли роботи "узети хлеб" новинарима?

Многи аналитичари сматрају да је аутоматизација у уопштеном смислу више допринела стварању него укидању радних места, али се створио већи јаз између радних места са вишим и нижим квалификацијама, тако да су бројни радници остали без посла.

Роботизација ће утицати на повећање продуктивности и на привредни раст, сматрају стручњаци процењујући да би светска еономија могла да има профит до 5.000 милијарди долара до 2030. године.

Стручњаци такође указују да ће највише бити погођена радна места са понављајућим радњама као и радна места у центрима за логистику.

Радна места која захтевају "саосећање, креативност и рационалну интелигенцију" остаће у рукама људи још деценијама, наводи се у извештају и додаје да ће роботи ипак бити присутнији у трговини, здравсту, угоститељству, саобраћају и пољопривреди.