Роботи би могли да замене 20 милиона радних места до 2030.

Бета

26. 06. 2019. у 23:33

Роботи би могли да замене 20 милиона радних места до 2030.

Depositphotos

Роботи би могли да замене 20 милиона радних места у индустрији у свету до 2030. године чиме би се погоршале друштвене и географске неједнакости, али би то позитивно утицало на економски раст
ВАШИНГТОН - Роботи би могли да замене 20 милиона радних места у индустрији у свету до 2030. године чиме би се погоршале друштвене и географске неједнакости, али би то позитивно утицало на економски раст.

Британски уред Оксфорд економикс саопштио је да ће највише бити погођена радна места с најмањим квалификацијама и то на неједнак начин по земљама или унутар самих земаља.

Роботи су већ заузели неколико милиона радних места од људи у индустрији а тај тренд напредује у другим областима захваљујући модерној технологији и вештачкој интелигенцији, навео је британски уред у свом извештају у којем се разматра и економски аспект употребе робота.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Хоће ли роботи "узети хлеб" новинарима?

Многи аналитичари сматрају да је аутоматизација у уопштеном смислу више допринела стварању него укидању радних места, али се створио већи јаз између радних места са вишим и нижим квалификацијама, тако да су бројни радници остали без посла.

Роботизација ће утицати на повећање продуктивности и на привредни раст, сматрају стручњаци процењујући да би светска еономија могла да има профит до 5.000 милијарди долара до 2030. године.

Стручњаци такође указују да ће највише бити погођена радна места са понављајућим радњама као и радна места у центрима за логистику.

Радна места која захтевају "саосећање, креативност и рационалну интелигенцију" остаће у рукама људи још деценијама, наводи се у извештају и додаје да ће роботи ипак бити присутнији у трговини, здравсту, угоститељству, саобраћају и пољопривреди.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (5)

Mozda Veruju U Deda Mraza

27.06.2019. 02:35

Ok povecas broj produkta, al izgubis potecijanog kupca... Prosto zameni sve sa robotima i nema ko da trosi taj produkt samim time nema ni ekonomskog rasta. To samo odgovara onima koji su na vrhu tog lanca, a mi robovi pod novim ruhom koji se zove jednakost... Kako god, ne ostaje nam mnogo na ovoj planeti nazalost

N.drugi

27.06.2019. 06:03

Ovo ke kao u najvećem SF horor filmu gde ce ljudi da postanu suvišni ili ce kao pokusni kunići i stoka da se gaje za transplantaciju organa jos neko vreme dok ne izumru. Tražili ste, gledajte. Tome vodi besciljna trka za profitom, rrazaranjem da se gradi, investiranjem da se opere krvav novac, proizvodnja radi masovne potrošnje dok ne potrošimo sebe. Prst na celo dok ga imamo posto smo obraz Bog zna kada izgubili.

Branko

27.06.2019. 08:26

Da, zato treba vrziti masovnu prisilnu vakcinaciju stanovnistva i uvesti 5G mrezu. Da ne bude nezaposlenih.!

Arsenije

27.06.2019. 14:24

A Srbalj bi da se ulaže u radnike ovde... Sudeći po komentarima, nigde Srbija neće stići... Radnik (misli se na radnika u privredi, proizvodnji...) je uskoro stvar prošlosti, hteli to da prihvatimo ili ne. Ceo svet se orijentiše na uslužne delatnosti, informacione tehnologije itd... a samo Srbi pametni pričaju kako neće imati ko da kupuje proizvod i kako nas ubijaju vakcinama i 5g. Užas jedan...