ЕПИДЕМИЈА короне донела је послодавцима Републике Српске велике проблеме, који су за последицу имали губитак чак 4.300 радних места. Међу њима је више од 2.500 оних који су радили на одређено време. С друге стране, охрабрује то што је у истом периоду, како тврде у Влади РС, запослено 2.700 радника.

Ипак, привредници и синдикалци нису велики оптимисти и сматрају да у наредна три месеца следи борба за свако радно место у РС. Према њиховим речима, сада је најбитније да се покуша зауставити већи број отказа. О враћању радних места која су изгубљена у епидемији, тврде, не треба ни размишљати, јер ће то бити немогуће. Перо Ћорић, директор Привредне коморе РС, каже, за "Новости", да привредници раде са 30 до 50 одсто капацитета.

- Машинска и ауто индустрија су на великом удару, прерађивачка индустрија такође, јер су највећи купци из Италије и Аустрије. Немачке фирме су смањиле наруџбине од наших фирми - истиче Ћорић. - Због смањеног обима пословања, нажалост, уследиће откази по многим фирмама у Српској, а то би се могло мерити гашењем хиљада радних места. Решење је да се максимално помогне привредницима да покушају да задрже све раднике до септембра, јер се тада очекује опоравак привреде.

Жељко Татић, председник Удружења угоститеља РС, каже, за "Новости", да је реални сектор добио велики ударац у односу на буџетске кориснике.

- Све више угоститеља и занатлија губи послове и неће их поново покретати. О хотелијерству је сувишно и говорити. Већина је остала без посла јер нема гостију - истиче Татић, и додаје да без помоћи Владе тешко се може очекиватио опоравак.

ВИШКОВИЋ: ПОМОЋ ПРЕДУЗЕТНИЦИМА

- Циљ Владе РС је да повећа јавну потрошњу, а не да се смањују плате. Узајамно поверење између Владе и пословне заједнице довело је до тога да сачувамо радна места. Формирали смо и гарантни фонд, уз помоћ којег ћемо помоћи предузетницима. Омогућићемо пословним банкама да нашим привредним субјектима пласирају 200 милиона марака кредитних средстава - поручио је Радован Вишковић, премијер РС.