СУД БиХ одредио је jедномесечни притвор Емиру Алишићу, Сеаду Касуповићу, Миралему Бербићу, Јасмину Кесеровићу и Хамзи Лабидију, осумњиченим Исиловцима који су у четвртак депортовани из Сирије у Сарајево. Поред поменуте петорице на испитивању код безбедносних служби одмах по слетању одведени су Мухарем Дунић и Армен Џелко, и очекује се да и њима буде одређен притвор након саслушања. Са мушкарцима је депортовано и шест жена и дванаесторо деце.

Прочитајте још: Терориста који је депортован из Сирије позивао на клање хришћана: У Сарајево стигао бос и без веша, тужилац тражио да му се купе патике (ВИДЕО)

Ово је први контингент депортованих држављана БиХ који су заробљени у Сирији након пада ИД. Процена безбедносних агенција БиХ је да је око 250 држављана заробљено у Сирији.

Министар унутрашњих послова РС Драган Лукач рекао је да су повратници са страних ратишта опасност за БиХ и да њихов повратак не доноси ништа добро.

- Сигуран сам да се њихова радикална уверења због којих су отишли да ратују на страни терористичких организација неће променити њиховим доласком у БиХ - рекао је Лукач, коментаришући повратак седморо држављана, који су ратовали на страни Исламске државе у Сирији.

Јасмин Кесеровић

Он је нагласио да Суд БиХ има прилику да прекине са политиком благог кажњавања и са досадашњом праксом да повратници са страних ратишта буду осуђени на свега годину дана затвора или потпуно ослобођени.

- Ово је прилика за суд и тужилаштво да се искупе за пропусте и пошаљу поруку да грађанима БиХ неће бити дозвољено да ратују широм света, нарочито не за интересе терористичких организација - поручио је Лукач.

Лукач је истакао да се међу повратницима са страних ратишта налази и одређен број осведочених терориста, који су добровољно отишли да ратују у Сирији и који су, на неки начин, регрутовани у БиХ у одређеним радикалним исламским круговима.

ОПРАВДАЊА

САМО рочиште за одређивање притвора петорици бораца ИД касно у четвртак је донело доста занимљивих изјава. Многи су, кажу, отишли у Сирију да траже своје најмилије и тамо су радили на грађевини, а неки су тврдили да су у Сирију отишли због Арапског пролећа и увођења демократије, а не да ратују!