Преваранти харају Посавином: Од чобана краду овце и јагњад

Н. ЂУРИЋ

16. 12. 2019. у 09:51

Преваранти харају Посавином: Од чобана краду овце и јагњад

Фото Нинко Ђурић

Како нестају стада са пашњака Посавине, Крајине и ФБиХ. Простодушни 71-годишњи старац у Великој Сочаници изгубио 5.000 КМ
МНОГОБРОЈНЕ пријаве полицији о крађама стада на пашњацима Посавине, суседне Крајине, као и Федерације БиХ, сведоче о превејаности превараната и лаковерности преварених. Актуелна је чак и крађа идентитета сточара од стране превараната, који користе и њихов добар глас и физичку сличност, па у њихово име на вересију откупљују стоку.

Простодушни 71-годишњи старац на дервентском пашњаку у Великој Сочаници је чак помогао лопову да убаци у камион 16 оваца, 11 јагњади и једну козу. И тако изгубио више од 5.000 марака. А у својој наивности да је склопио одличан посао, од "купца" није узео ни понуђених 100 евра, верујући да ће се он сутрадан појавити с парама и откупом остатка стада.

Његовом комшији П. Р. (54), убрзо након тога, из штале и тора отерано је 11 оваца у вредности 2.200 КМ.

Огорчен је и Михад Иришкић (58), познати прњаворски сточар и власник овдашње фарме "Зелена долина". Он се, уз пријаву полицији, буквално дао у потрагу за преварантом који је у његово име куповао стоку на вересију.

- Био сам у шоку и неверици након телефонског позива власника стада из Вијачана. Питао ме када ћу да му платим за 15 оваца које сам купио, односно од њега одвезао. Тек на мојој фарми се уверио да се никада нисмо ни срели. Истим поводом јавила ми се и преварена старија жена из Кремне - прича Иришкић.

Угледни прњаворски сточар открива да је докучио да се у његово име представља, како без увијања каже, "једна битанга" из Грачанице (ФБиХ).

- Сазнао сам да је то Неџад Дурмић звани Тоника. Познати шверцер стоке, преварант и шарлатан. На мети су му углавном старије особе. Украденом робом тргује на разне начине, снабдева и месаре, а сазнајем и да на вашарима продаје месо на велико или печено на ражњу - огорчен је Иришкић.

Он истиче да је са свим тим упозната и полиција. Просто не може да схвати како тај Грачанлија са својим камионом слободно крстари друмовима и вара сточаре.
- Свима поручујем да не наседају, јер нико у моје име не откупљује стоку. То сам чиним, и никада ништа нисам узео на вересију. У питању је и част моје породице, а овим послом се без мрље бавим готово 50 година - истиче наш саговорник.

НЕ БИРА ЖРТВЕ

МИХАД Иришкић тврди да је, трагајући за крадљивцем његовог идентитета, сазнао и за многе друге преваре, где су сточари остали и без пара и без стоке.
- Тако је у Ситнешима, код Српца, власник преварен за више од 3.000 КМ у одвезеној стоци. О каквом се преваранту ради, говори и то да се он касније превареном јавио на телефон као Иришкићев брат. Самог себе је сажаљевао, наводећи да је тешко оболео и да ће се са парама појавити чим се излечи.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације