Српска неће мигранте у Меденом пољу

С. МИШЉЕНОВИЋ

23. 10. 2019. у 09:42

Српска неће мигранте у Меденом пољу

Милорад Додик Фото Д. Поздеровић

Федерација БиХ се суочава са све већим проблемом са избеглицама из Сирије и других земља. Додик: План скован у Сарајеву, како би Срби били протерани из тог повратничког села

НАКОН што је Оперативна група за питање миграција у Унско-санском кантону затражила хитно измештање миграната из кампа "Вучјак" код Бихаћа, Милорад Додик, српски члан Председништва БиХ, каже да надлежне институције у БиХ ништа не раде и да не постоје квалитетан одговор.


Он је поручио да Српска неће прихватити да мигранти из Бихаћа буду измештени у српско повратничко село Медено Поље код Босанског Петровца. Он је истакао да БиХ нема адекватан одговор на мигрантску кризу и да су сви досадашњи поступци учињени како би се оправдао нерад.


Додик је нагласио да би смештање миграната у Меденом Пољу имало политичку димензију, чији је циљ протеривање Срба са вековних огњишта.


- То је смишљено у Сарајеву да би Срби били протерани из Меденог Поља, односно са својих вековних огњишта - рекао је он.


Српски члан Председништва БиХ је нагласио да би проблем миграната могао да сруши темеље БиХ, јер институције на нивоу БиХ нису ништа урадиле како би одговориле на ово питање.


- Покушаји да се све формализује на нивоу БиХ ишли су у правцу тога да буде оправдан нечији нерад, а затварање граница у Европи је довело РС и ФБиХ у ситуацију да се мора наћи решење за овај проблем - додао је Додик.


Додик каже да Српска, по питању миграната, има јасан став и да неће дозволити прихватне центре на својој територији.


- Потребно је обезбедити адекватан смештај за мигранте на подручју Бихаћа, као и логистику. Долази зима и не смемо изгубити хуманитарну димензију, а РС је спремна да помогне у финансирању центра за мигранте у овом граду - рекао је он.Срби који живе у Федерацији БиХ, пре свега у општинама Петровац, Дрвар, Грахово и Гламоч, најављују да ће блокирати све прилазе Меденом Пољу ако се мигранти покушају пребацити из Бихаћа на ову локацију.


- Срби ће блокадом пута Дрвар - Босански Петровац спречити евентуално премештање мигранта из Бихаћа у српско село Медено Поље, јер би реализација такве одлуке представљала кршење Анекса седам Дејтонског мировног споразума - каже председник Одбора за заштиту права Срба у ФБиХ Ђорђе Радановић.


Прочитајте још: Без опреме чекају мигранте!


Он каже да би смештајем миграната у Медено Поље мигрантска криза била приближена и међуентитетској граници, јер је то село ваздушном линијом удаљено од Дринића, односно РС мање од три километра.


- Бићу тамо први са своје троје деце, као и сви Срби делегати у Дому народа, начелници четири српске општине, јер бранимо концепт повратка - рекао је Радановић.


Он је рекао да ће, осим свих српских представника на нивоу БиХ и Федерације БиХ, позвати амбасадоре земља потписница Дејтонског споразума - САД, Русије, Велике Британије, Француске, Немачке, ЕУ, да заједно тај дан буду са Србима на блокади пута и да спрече ту намеру кантоналне владе.


ВЕКОВНА СРПСКА ЗЕМЉА

ЂОРЂЕ Радовановић истиче да је Медено Поље окружено српским селима Суваја, Колунић, Врточе, Оштрељ, Ведро Поље и да ту, осим Срба, никада нико није живео, и додаје да власти УСК сада предлажу да се ту пошаље 6.000 до 7.000 муслимана из афро-азијских земља. Он је указао да кроз историју постоје стална настојања да се Срби затру на том подручју, и то од 1941. године, преко 1995. па до сада.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације