ДЕРВЕНЋАНКА Слободанка Тодорић (52), радница овдашње фабрике обуће "Амика", остала је без посла јер јој није продужен уговор након две године рада у тој италијанској фабрици обуће. Мајка троје деце, телефоном је са приватног броја у вечерњим сатима при истицању двогодишњег непрекидног рада, обавештена да је остала без посла у јеку борбе за живот, након четири тешке операције и извађеног бубрега!

Прочитајте још: ТУГА ПОРОДИЦЕ ДЕМША: Руше им кућу на дан када сахрањују оца, мердевинама улазе у дом (ФОТО+ВИДЕО)

Тешка борба Тодорића траје, а Слободанкин живот почео је да виси о концу од фебруара, када је утврђено да је оболела од карцинома. Мукотрпну и неизвесну борбу прате бројни одласци у добојску, бањалучку и београдску болницу, уз извађен бубрег и четири тешке операције. Слободанка је преживела задњу операцију 3. септембра, али је једва преживела злокобни телефонски позив. Њен супруг Младен (51) се присећа да је, 30. септембра око 19 часова, са друге стране телефона била њена шефица Нада Ђеорђић.

- Богу сам захваљивала на сваком преживелом дану, али ни сама не знам како сам преживела ту вест и ту ноћ. Надала сам се се, ипак, да неће бити тако бездушни, барем да сачекају хоћу ли се изборити за живот - са огорчењем прича Слободанка.

Већ сутрадан, њен супруг Младен враћен је са капије фабрике, са образложењем да "ако му нешто није јасно, да правду потражи на суду". То му је, каже, само дало додатну "ракетну енергију" да о овој бездушности и третирању радника у Српској, обавести појединце и институције. Поготово на друштвеним мрежама изречене су оштре осуде на рачун фирме, која ужива глас врло успешне компаније, потпомогнуте субвенцијама из буџета РС.

Он тврди да Слободанка није једина која је, у тим околностима, добила отказ и алармирао је јавност и државни врх РС.

фирма "Амика" у Дервенти


- Обавестићу и матичну фирму у Италији, са питањем где је ту друштвена одговорност њихове дервентске фабрике. То је питање и за институције РС и да ли ће и даље издвајати средства и подстицати фирме које имају робовски однос према радницима - категоричан је Младен.

ОСУДЕ ИЗ СИНДИКАТА

ПРЕДСЕДНИК Синдиката управе РС, Божо Марић, најоштрије осуђује нехумани однос "Амике" према Слободанки Тодорић, наводећи да је већ ангажован правни тим у заштити њених права, али и за системско решење тог проблема.

БЕЗ КОМЕНТАРА

СВИ одговорни су на састанку, а поручили су да ће се за који дан огласити званичним саопштењем поводом случаја Слободанке Тодорић, телефоном нам је рекла секретарица фирме "Амика".