Жељка Цвијановић: Српској добро и кад БиХ не функционише

Срђан МИШЉЕНОВИЋ

30. 09. 2019. у 11:30

Жељка Цвијановић: Српској добро и кад БиХ не функционише

Фото Д. Поздеровић

Председница РС: Једини смо после избора формирали институције. На све нападе из Сарајева ми имамо јасан одговор

ОДГОВОР Републике Српске на декларацију СДА и на напад на интегритет Српске биће уставан и легитиман. У Народној скупштини РС у октобру, усвојићемо закључке који ће бити сублимација ставова Српске и анализа целокупне слике у БиХ са свим девијацијама.

Ово, у интервјуу за "Новости", наглашава Жељка Цвијановић, председница Републике Српске, и напомиње да је декларација СДА само окидач да се одређени проблеми ставе на дневни ред.

- Годину дана од избора у БиХ, Република Српска је једина која има формиране институције и нормално функционише. То није ни БиХ, ни Федерација БиХ - каже Цвијановићева.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Цвијановић: Српска за европски пут, без високог представника

* Хоће ли коначно бити формиран Савет министара?

- Сматрам да се више не треба исцрпљивати овом темом. Показали смо да желимо промоцију концепта где победници избора треба да формирају власт. Учествовали смо у разговорима. Објаснили зашто је то добро. Ипак, очигледно, из Сарајева то не желе и њихов став је блокада БиХ.


* Шта за РС значи блокада избора Савета министара?

- У пракси, то значи да можемо да функционишемо и без БиХ. Ми смо свој део посла урадили када су избори завршени. Институције РС су успостављене. Све функционише. Сада из Сарајева покушавају да створе слику да је Српска кривац за то што није формиран Савет министара и не ради Парламент БиХ. Како да ради Парламент БиХ ако немате формиран Савет министара? Очигледно, Сарајеву није битно функционисање БиХ, али ни европски пут.

* Како је ваш став о путу БиХ према ЕУ?

- Ова година је могла бити кључна за БиХ на европском путу. Могли смо да искористимо ситуацију да они нама мало помогну и ми њима, и да се приближимо ЕУ. Сарајево то није препознало. Блокирало је европски пут БиХ. Званичници ЕУ поручили су да без формирања власти нема европског пута, а не да је решење уцена.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Цвијановић: Инцко би мигрантски центар у РС? Што не у Аустрији


* После недавно одржаног састанка политичких лидера РС и председника Вучића, стижу различита тумачења закључака?

- Јединство мора да постоји у стратешком политичком животу Српске. Кад су "вруће" теме на тапету и кад је нападнут интегритет Српске, очекујем од сваке нормалне партије у РС да буде на тој линији. Разочарава ме потреба опозиције да објашњава како нисмо истомишљеници. Па, наравно да нисмо истомишљеници, различите смо политичке опције. Њихова објашњења су тужна! Мада, када говоримо о опозицији из РС, они су власт на нивоу БиХ и имају фотеље.


* Да ли је одлазак код председника Вучића био добар потез?

- Јесте! Београд је права адреса где треба ићи и разговарати. Ко је разумео - разумео, а ко није, његов проблем. Били смо у Београду да видимо како спречити зло које се спрема Српској. Председник Вучић се понео државнички и причали смо политички врло зрело.


* Појавила се и информација да сте у свађи са председником СНСД Додиком?

- Никад нисам била у свађи са председником Додиком, нити ћу бити! Без обзира на све покушаје да се извуче и покаже да наводно постоји неки реметилачки фактор, одговорно тврдим да тога нема у СНСД, на жалост опозиције! Имам одличну сарадњу са председником Додиком. Још нисмо сели да разговарамо а да смо имали различите ставове.


* Како гледате на деловање опозиције и константне оптужбе да је власт "лоповска"?

- Грађанима не треба прича "држите лопова". Најбоље се види на изборима како таква прича пролази и где опозиција константно губи, а политика СНСД добија велики подршку грађана. И тако, годину за годином.


* РС на све нападе из БиХ и шире одговара поруком да постоји право и на самоопредељење?

- Принцип самоопредељења није право које неко сам себи хоће да прибави, то је универзално право прописано међународним актима, које важи и за Српску. Проблем са БиХ је што имате политичку структуру у Сарајеву, која годинама настоји да покаже како, наводно, дејтонска структура не може да функционише и да је потребно укидање или измена "Дејтона", на штету ентитета. Сарајево мора да зна да ће на овакве покушаје добити адекватан одговор из Српске.


НАПРЕДАК

* ИМА ли у Српској економског напретка?

- Има и радује ме што сваке године напредујемо. Имамо рекордну запосленост, градимо инфраструктуру, расту плате и пензије. Али сам и реална, јер ово није довољно и морамо још много тога да урадимо.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације